Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Zadarski dragulji Matea Senkić i Kasia Kurtin

Autor: Zrinka Grancarić

01.09.2008. 22:00
Zadarski dragulji Matea Senkić i Kasia Kurtin

Foto: Adam VIDAS



Zaista godina za pamćenje za Jedriličarski klub Uskok. Pavle Kostov i Petar Cupać jedrili su na Olimpijskim igrama, Zadar je još jednom bio uzoran domaćin velikog međunarodnog natjecanja – europskih juniorskih prvenstava za klase 420 i 470, a Matea Senkić i Kasia Kurtin ostvarile su sjajne rezultate na Svjetskom prvenstvu klase Laser 4.7, juniorske klase do 18 godina. O izvrsnim rezultatima bilo je govora na jučerašnjoj konferenciji za novinare na Vitrenjaku.
– Prezadovoljna sam rezultatom, rad i trud su se isplatili i sad ću nastaviti dalje trenirati za državno prvenstvo. Konkurencija je bila jaka, prva četiri dana sam držala vodeće mjesto, zadnja dva sam malo popustila. Glavna protivnica bila mi je Singapurka Elizabeth Yin, koja je i osvojila naslov svjetske prvakinje. Nas dvije smo se borile za vrh. Uvjeti su bili taman dobri za mene. Očekivala sam da ću se boriti za medalju, ali treba to i odjedriti – kazala je 17-godišnja Matea, učenica trećeg razreda Gimnazije Vladimira Nazora, sportski odjel.
Kasia Kurtin šest je mjeseci starija, također pohađa sportski razred Gimnazije Vladimira Nazora, sad je maturantica.
– U Laser 4.7 sam prešla prije pola godine. U Trogiru sam se trudila napraviti što bolji rezultat, bila sam i treća uoči finala i žao mi je što to nisam zadržala, tako da je šesto mjesto zadovoljavajuće – rekla je simpatično Kasia, kao da je biti šesti na svijetu vrlo jednostavna stvar.
Djevojke je na SP iz gumenjaka vodio Robert Sandalić, sportski direktor Uskoka.
– S obzirom da su njihovi treneri Petar Cupać i Ivan Bulaja bili na Olimpijskim igrama mene je eto igrom slučaja zapalo da budem s djevojkama u Trogiru. Kad smo došli na završne pripreme u Trogir malo smo se iskreno govoreći zamislili, jer smo tamo zatekli brojne reprezentacije, koje su izgledale zaista moćno. Nismo se mogli nikome priključiti, svi su radili u nekim svojim začahurenim taborima, tako da smo trenirali u svom điru, međutim kad je regata počela profesor doktor Matea je sve to brzo stavila na svoje mjesto. Bilo je teško, uvjeti u trogirskom kanalu su bili dosta zahtjevni, dosta oscilacija vjetra. U predzadnjem plovu regate bilo je malo pucanja, no sve ostalo je bilo savršeno. Kasia je napravila rezultat snova, od prvog dana je odjedrila savršeno, bila je malo povučenija na treningu, ali na regati se dobro borila – kazao je Sandalić.
Predsjednik kluba Ive Mustać može biti samo zadovoljan kako radi njegov tim.
– Evo tek što je završilo EP kod nas naše su nam jedriličarke donijele ove rezultate. Zadovoljni smo, ponosni i sretni što imamo ovakve cure koje su sposobne u oštroj konkurenciji osvojiti svjetska odličja. Klub nam se razvija točno onako kako smo planirali i zaista imam samo slatke brige – zadovoljan je prvi čovjek Uskoka.
Za Senkić i Kurtin ovo je izlazna godina u Laseru 4.7, početkom listopada slijedi im državno prvenstvo u Crikvenici, te još Novogodišnja regata u Hvaru, zaključna regata Europa Cupa, u kojem su Matea i Kasia također u vrhu poretka ženske konkurencije.