Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Zbog nebrige vlasnika potonuo oronuli brod

Autor: Elza Radulić-Toman

01.09.2008. 22:00
Zbog nebrige vlasnika potonuo oronuli brod

Foto: Zvonko KUCELIN



Poznato je, nažalost, da vlasnik ne plaća vez i da je na to ime do sada dužan blizu 6.000 kuna, kao i to da je njegov brod bio prava smetnja i nedavno prilikom čišćenja ove gradske lučice
Danas će se najvjerojatnije iz lučice Foše otegliti brod koji je na svome stalnome vezu potonuo potkraj prošloga tjedna. Brod je tamo godinama bio privezan, a zbog starosti i oronulosti, ali i nebrige vlasnika, toliko je drvo postalo gnjilo da je počeo puštati more i tako se neki dan napunio i potonuo. Nažalost, ovaj nekada lijepi sedammetarski brod s jarbolom prilikom potonuća u more pustio je i naftu pa je lučica zagađena.
Čišćenje mora
Srećom, tvrtka Obala i lučice, koja brine o Foši odmah je u petak i tijekom vikenda reagirala i osigurala čišćenje mora, kao i djelomično podizanje broda na površinu, kako bi se spriječilo daljnje otjecanje nafte u more iz brodskoga motornog spremnika. Angažirani su ronioci, koji su uz pomoć balona osigurali da se brod održi na površini i da ne potone sasvim na dno. Potom je angažirana i tvrtka “Ciklon”, čiji su radnici odmah u petak očistili naftu iz lučice. Ali, bilo je i sljedećih dana na površini ponešto nafte, a direktorica “Ciklona”, tvrtke za zaštitu čovjekova okoliša dipl. inž. Jasminka Plenković napominje da će njihovi radnici tamo morati biti i kada se brod bude tegliti.
Naravno, u Obalama i lučicama je pokrenuta i akcija potrage za vlasnikom, ali on ni jučer prijepodne nije pronađen. Saznalo se da je bio u bolnici, ali i da je već kod kuće, no on se nije javio niti mu je poznata adresa. Zapravo na poznatoj adresi na kojoj je prijavljen u Obalama i lučicama više ne živi.
Vlasnik bez glasa
Ali poznato je, nažalost, da vlasnik ne plaća vez i da je na to ime do sada dužan blizu 6.000 kuna, kao i to da je njegov brod bio prava smetnja i nedavno prilikom čišćenja ove gradske lučice. Vlasnik se ni tada nije odazvao, niti maknuo svoj brod, pa su ga radnici koji su čistili dno Foše, morali micati s jedne na drugu stranu lučice, kako bi mogli nesmetano obavljati svoje poslove.
Sada je ovaj potonuli brod, koji je ovih dana mamio brojne poglede prolaznika, a mnogi su ga i fotografirali, postao prava mora tvrtki Obala i lučice, jer između ostaloga, mora snositi i ne male troškove. Oni, naravno, pripadaju vlasniku, ali kako njega “nigdje” nema i osobito kako je jasno da se ne brine za svoju imovinu, brod će se vjerojatno prodati i naplatiti troškovi, kako to napominje direktor Obala i lučica dipl. inž. Ante Basioli. Drugoga načina neće biti, pa iako sva ta procedura iziskuje dosta truda i novaca, a među ostalim, ne zna se gdje, na čiji teren će se brod smjestiti. Nažalost, znamo da u Zadru ima sličnih slučajeva, kada je brod potonuo, zagadio more i nikome ništa.