Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Nove zone i nove cijene

Autor: Elza Radulić-Toman

01.09.2009. 22:00
Nove zone i nove cijene


Na “maloj pijaci” će parkiralište biti ograđeno rampom te će stići i kućica za naplatu i zaposlenici. No, prije svega toga na taj novi naplatni prostor će se dovesti struja, koje tamo još nema, pa će sve to donekle morati i usporiti kompletiranje parkinga. Ali, dotad će vozači plaćati parkiranje preko dva automata, koji se napajaju solarno, kao i svi ostali automati
Nakon što je prošloga tjedna Gradsko vijeće prihvatilo izmjene u organiziranju parkiranja u Zadru, vozači očekuju da će se ovih dana to početi i primjenjivati. Najvjerojatnije će početak ovih novosti biti idućega ponedjeljka 7. rujna, a što zapravo ovisi o isteku osam zakonskih dana po objavljivanju u službenome glasilu Grada.
Četiri zone
Tvrtka Obala i lučice, koja upravlja zadarskim parkiralištima, ovoga se tjedna žurno priprema za novu organizaciju i način naplate starih i novih parkirališta. Dakle, javnosti je već poznato da je u gradu povećan broj parkirališnih zona od dosadašnje dvije na četiri i da će odsad parkiranje biti skuplje. Radi se o četiri zone, prvoj, drugoj, trećoj i četvrtoj. Prva parkirališna zona ostaje na istim lokacijama, uzduž Liburnske obale od svjetionika do dijela Obale kralja Tomislava. Druga zona obuhvaća također predjele kao i dosad, sva parkirališta na Poluotoku te Branimirovu obalu do Ljepotice. No, stigla je i treća zona, a to je parkiralište ispred Ljepotice, ali i novi nedavno otvoreni na prostoru bivše “male pijace”, odnosno Trg kneza Višeslava. Četrvrta parkirališna zona bit će nekadašnji atletski stadion koji Zadrani nazivaju Đilom.
Na svim tim zonama će se plaćati različite cijene parkiranja za jedan sat. U prvoj zoni odsad će cijena jednoga sata biti 6 kuna, u drugoj 4 kune, u trećoj 3 i u četvrtoj na Đilu 2 kune. Kako smo rekli, tvrtka Obala i lučice na nova parkirališta, na Đilu i na “maloj pijaci”, postavlja po dva automata, sređuje sam parkirališni prostor te ocrtava svako parkirališno mjesto. Dorade ima i na starim parkiralištima, gdje će stići i nove table s novim tekstom, odnosno cijenama.
Solarni automati
Na “maloj pijaci” će parkiralište biti ograđeno rampom te će stići i kućica za naplatu i zaposlenici. No, prije svega toga na taj novi naplatni prostor će se dovesti struja koje tamo još nema pa će sve to donekle morati i usporiti kompletiranje parkirališta. Ali, dotad će vozači plaćati parkiranje preko dva automata, koji se napajaju solarno, kao i svi ostali automati.
Valja kazati da će i na ovome parkiralištu okolni stanari imati povlašeno parkiranje, tako da će ako žele mjesečnu karticu kupovati za 50 kuna, kao što to vrijedi za stanare Poluotoka ili one koji gravitiraju Branimirovoj obali. I za ova nova zadarska parkirališta sve ostale cijene su iste kao i za stara. Tako će, primjerice, građani koji tamo ne žive moći kupiti mjesečnu karticu za 150 kuna, a invalidi za 25 kuna.
Isto tako oni koji parkiralište plaćaju mobilnim telefonima imat će dva nova broja, za treću i četvrtu zonu. Prva i druga ostaju s istim brojevima 8231, odnosno 8232, a treća će imati broj 8233 i četvrta zona 8234, što je zaista jednostavno za pamćenje. Inače, ostaje i dalje isto ljetno i zimsko vrijeme naplate. Ljeti od 8 do 22 sata, a zimi, koja počinje 1. listopada, od 8 do 18 sati.


 POVEĆAVAJU SE KAZNE ZA NEPLATIŠE


Prema zakonskim propisima koji su određeni za sve gradove uključene u Hrvatsku parkirnu udrugu, među kojima je i Zadar, od ponedjeljka 7. rujna na snagu stupaju i nove, veće cijene kazni na parkiralištima u cijeloj Hrvatskoj. Visina će ovisiti o cijeni za jednosatno parkiranje. Tako će se sa 15 množiti postojeće cijene u parkirnim zonama, što će činiti vrlo visoke kazne za sve one koji parkiraju, a to ne plate. Primjerice, u zoni gdje parkiranje stoji šest kuna, množit će se 6 puta 15 i dobiti kaznu od 90 kuna. Tamo gdje se plaća 4 kune po istoj računici se dobiva kazna od 60, u zoni s cijenom od 3 kune kazna će biti 45 kuna te u najjeftinijoj zoni s dvije kune, dobit će se kazna od 30 kuna.