Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Rekordan broj putnika u Zračnoj luci

Autor: Dragana Glavočić

01.09.2009. 22:00
Rekordan broj putnika u Zračnoj luci

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Na kraju današnjeg Kolegija župana direktorica Zračne luke Katica Pupić-Bakrač održala je prezentaciju naziva “Utjecaj niskotarifnih kompanija na razvoj turizma”. Putem tablica i grafikona prikazan je konstantan porast putnika u Zračnoj luci uzrokovan suradnjom s niskotarifnim aviokompanijama.
– Godine 2006. kroz Zračnu luku prošlo je 65.430 putnika. Nakon dvije godine uvedene su linije za Dublin, Stuttgart i Dortmund, a Ryanair je uveo letove prema pet novih destinacija – Frankfurtu, Dusseldorfu, Pisi, Stockholmu i Edinburghu. Prošla je godina zaključena sa 158.000, dok bi se taj broj ove godine mogao popeti na 220.000, kazala je Pupić Bakrač, dodavši da je u kolovozu prevezeno 40 posto putnika više nego prošle godine u isto vrijeme.
Među putnicima Ryanaira provedeno je istraživanje u razdoblju od 15. srpnja do 26. kolovoza ove godine s ciljem da se dozna koja je svrha putovanja, koliko su trošili na smještaj te koliko su zadovoljni boravkom u Hrvatskoj.
– Istraživanjem smo doznali da prosječni boravak turista traje 11 dana, od toga se šest zadrži na zadarskom području, a preostalih pet u drugim dijelovama Hrvatske. Dob putnika je 31 godina, a u 97 posto ispitanika razlog dolaska je turistički posjet. U prosjeku dnevno turisti troše 45 eura, a svoj boravak u Hrvatskoj ocijenili su ocjenom 4,52, zaključila je Pupić-Bakrač.