Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Za najčišće more tek nekoliko lipa mjesečno

Autor:

01.09.2009. 22:00
Za najčišće more tek nekoliko lipa mjesečno

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Radi se o golemom, skupom, novom objektu čiji rad zasad ne plaća nitko i za očekivati je da se to mora promijeniti, kazao je Peronja, napomenuvši da će Odvodnja na vrijeme izaći u javnost s izračunima i konkretnim cijenama te je za sada nepotrebno plašiti građane s novim poskupljenjima
Vijesti o novim poskupljenjima života svakodnevno zasipaju građane, koji posljednjih nekoliko mjeseci strahuju od nadolazeće zime i ulaska u iduću, po mnogima, neizvjesnu godinu. Još jedna u nizu takvih vijesti, koja je vezana uz skorašnje poskupljenje, stigla je nedavno i iz Odvodnje, a odnosi se na povećanje računa za odvodnju i to od 1. siječnja.
Grgo Peronja, direktor Odvodnje, ističe, pak, kako je u ovom trenutku “debelo prerano” prognozirati bilo kakva poskupljenja. Osim toga, direktor pojašnjava kako će, kada za to bude vrijeme, građani plaćati tek nekoliko lipa više za Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda “Centar”, odnosno troškove pročišćavanja vode, koje za sada snosi Odvodnja.
– Uređaj radi, a riječ je o golemom zdanju, koje pročišćava otpadne vode što netko mora plaćati. Za sada sve troškove izdržava Odvodnja, zbog čega i dalje poslujemo u minusu, no od iduće godine uvest ćemo cijenu za pročišćavanje voda, koja postoji u svim gradovima u kojima postoji uređaj za pročišćavanje otpadnih voda, pojasnio je Peronja, istaknuvši da još uvijek nisu poznati točni pokazatelji po kojima bi se cijena mogla formirati, no, naglašava, istina je da će se raditi o lipama, zbog čega nema razloga za bilo kakvu preuranjenu paniku.
S obzirom da Uređaj još uvijek ne radi u stopostotnom kapacitetu, sada nije moguće izračunati sve troškove, no kako pojašnjava Peronja, nakon što se obavi snimanje cijele tehnike, troškovi će biti jasni.
– Troškove Uređaja na Boriku snosimo sami, a sad kad cijeli grad bude pod pročišćivačima, logično je da građani za to moraju nešto platiti. Radi se o golemom, skupom, novom objektu čiji rad za sad ne plaća nitko i za očekivati je da se to mora promijeniti, kazao je direktor, napomenuvši da će Odvodnja na vrijeme izaći u javnost s izračunima i konkretnim pojašnjenjima te da je za sada sasvim nepotrebno plašiti građane s takozvanim novim poskupljenjima.
Važno je stoga građane podsjetiti da se ovdje radi o podmorskom ispustu sustava odvodnje koji je dio cjelovitog sustava gradske javne odvodnje, čime će potrebe Zadrana biti zadovoljene za idućih stotinjak godina. Zbog toga Zadar, uz čisto more, pogodno za kupanje, više nema niti jedan otvoreni kanalizacijski ispust u more, a riječ je o vrhunskim pročišćivačima otpadnih voda, kakvih nema ni u jednom gradu na Jadranu niti u susjednim državama. Zbog toga što je kapacitet ovog pogona uređaja dostatan za više od sto tisuća stanovnika, zbog jamstva da zagađenje zadarskog akvatorija više nije moguće, kao i zbog nemogućnosti da bilo kakve otpadne vode više stignu u more, Zadrani, kako zaključuje Peronja, zaista ne bi trebali negodovati zbog plaćanja nekoliko lipa mjesečno.