Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Brala: Novac iz proračuna koristi se za krive projekte

01.09.2010. 22:00
Brala: Novac iz proračuna koristi se za krive projekte


Projekt postavljanja vodovodne mreže navodno je gotov, a uporabna dozvola priključka za Podgradinu dobivena je prije pet dana, pa se sada samo čeka da komunalno poduzeće Vodovod preuzme stvar u svoje ruke – načelnik Ivica Juričević


U Posedarju je održana deveta sjednica Općinskog vijeća koja je započela nabrajanjem točaka dnevnog reda, da bi ubrzo došlo do žustrih nesuglasica oko dugo izbjegavane točke o prijedlogu izmjene Statuta, koju su nakon nadglasavanja vijećnici uvrstili kao dodatnu točku dnevnog reda.
Na sjednici se trebalo raspraviti o osam bitnih stvari za Općinu Posedarje. Započelo se pregledom proračuna Općine Posedarje za prvo polugodište 2010. godine. Rasprava oko proračuna zasigurno je trajala najdulje, jer je oporba na čelu s nositeljem nezavisne liste, Markom Bralom, postavila niz argumenata kako se novac iz proračuna koristi za krive projekte, a ne za one neophodne za život u 21. stoljeću, kao što je, primjerice, vodovodizacija Podgradine. Na to su se načelnik Ivica Juričević i predsjednik Vijeća Šime Žuža našli uvrijeđenim te su kroz nekoliko prilično nejasnih odgovora obrazložili zašto je Podgradina još uvijek jedno od rijetkih mjesta u Zadarskoj županiji bez vode. U cijeloj općini Posedarje postavljeno je, kaže Juričević, 75 kilometara cijevi. Već duže se radi i na projektu kanalizacije, kaže, za koji je dobivena lokacijska dozvola, ali pod uvjetom da se izvrši rekonstrukcija cijevi u cijeloj općini. Projekt postavljanja vodovodne mreže navodno je gotov, a uporabna dozvola priključka za Podgradinu dobivena je prije pet dana, pa se sada samo čeka da komunalno poduzeće Vodovod preuzme stvar u svoje ruke. Oporba nije bila zadovoljna odgovorom, a palo je i nekoliko teških riječi zbog kojih je sjednica umalo prekinuta. Kada su se malo stišale emocije, Marko Brala i njegov kolega iz Nezavisne liste Ivica Klanac nastavili su s postavljanjem pitanja vezanim uz proračun i projekte čiji su indeksi u prvih šest mjeseci 2010. godine poražavajuće niski u odnosu na planirano uloženi novac.
Mnogi su se zapitali kako će Općina dalje funkcionirati uz toliko nelogične gubitke. Dalje se raspravljalo o niz problema vezanih uz prostorni plan, koji je posljednji put na javnom uvidu dobio samo 11 primjedbi, što je svima bilo čudno. Novi prostorni plan, rekao je Juričević, gotov je nedavno i bit će uskoro prikazan na javnom uvidu, na koji će svi biti pozvani.
Nakon duže rasprave došlo se i do druge točke dnevnog reda, odluke o uključivanju u projekt „Razvoj Leaderova pristupa Zadarskoj županiji”. Taj prijedlog su svi pozdravili, ali je vijećnik Brala upozorio da za takav projekt Općina treba sposobne i obrazovane ljude da bi projekt bio na razini. Treća točka odluke o planu gospodarenja otpadom opet je dovela do kraće polemike.
– Sanirali smo sve deponije u općini, iako nam ljeti treba puno više radne snage. Tražili smo čak od Zavoda za zapošljavanje deset ljudi za sezonski rad u komunaliji, ali nitko se nije odazvao. S obzirom na takvo stanje, zadovoljni smo učinkom i želim reći da nitko tko baca razni otpad po našim selima neće proći nekažnjeno, dodao je Juričević.
Do kraja se još raspravljalo o prodaji stanova u zgradi, o natječaju za prodaju zemljišta u poslovnoj zoni, određivale su se zone smirenog prometa te se na kraju raspravljalo o izmjeni Statuta.
Ova sjednica je bila sve samo ne mirna, zbog mnogih neriješenih razmirica između pojedinih vijećnika s jedne strane te načelnika i predsjednika Vijeća s druge strane.