Mali Ždrelac se zatvara 20. rujna

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
zdrelac_prolaz
Adam VIDAS
Brodari koji imaju koncesije na putničkim linijama morat će organizirati plovidbu svojih brodova, katamarana i trajekata dužim putem, preko Veloga Ždrelca

Mali Ždrelac će se ipak za promet zatvoriti već 20. rujna, kako su to danas mjerodavni odlučili na sastanku u Zadru. U Gospodarskoj komori u Zadru sastali su se predstavnici Plovputa, u ovome poslu investitora, izvođača Konstruktora, Obale kao nadzornog tijela, te ravnatelja Agencije za obalni pomorski linijski promet, potom je na ovome sastanku bio i predstavnik Županije Jere Uroda i Gospodarske komore Denis Ikić.

Dogovoreno je da se na nastavak radova ide što prije, a glavni razlog je da se do kraja godine iskoriste osigurana sredstva za ovu godinu, kako se ona ne bi izgubila u nepovrat. Naime, već ranije je Ministarstvo mora bilo osiguralo potreban novac za ovogodišnje radove, a najnovije informacije iz toga ministarstva govore da je upravo osigurano i dodatnih osam milijuna kuna. Predstavnici investitora nam to nisu mogli potvrditi, navode da tu informaciju još nemaju. Inače, produbljivanje i proširivanje kanala s pristupnim cestama i okolnim radovima, bez rekonstrukcije mosta, stajat će ukupno više od 20 milijuna kuna, koje je osigurala država.

Kako nam je kazao koordinator ovoga Plovputova projekta Joško Zec, koji je danas s voditeljem zadarskog ureda Damirom Grbasom predstavljao Plovput, radovi će se nastaviti na produbljivanju i proširenju kanala i to, naravno, dok bude za promet zatvoren, a vjerojatno to neće trajati duže od tri mjeseca. Nakon tri mjeseca radova, smatraju izvođači, plovni put mogao bi se opet otvoriti, a radovi bi se istodobno odvijali, jer bi to bili preostali radovi sa strane, na tzv. bokovima. Prema tome, Mali Ždrelac bi se već za nešto više od tri mjeseca mogao i trajno otvoriti. Tada će biti širok 56 metara i dubok 5 metara.

Poznato je, inače, da se na ovome velikom projektu radi već blizu dvije godine, a Joško Zec ističe da se od 24 mjeseca zapravo radilo tek oko 11 mjeseci.

Plovidba na ovome vrlo frekventnom plovnom putu bila je otvorena prošloga ljeta tri mjeseca i to je bilo u vrijeme kada je širina prolaza iznosila 20 metara. Ovoga ljeta kada su se stekli uvjeti, točnije kada je širina prolaza iznosila 40 metara i dubina 4 metra, također je promet uspostavljen i još traje. No, za točno 18 dana će se opet zatvoriti, a dotad će brodari koji imaju koncesije na putničkim linijama morati organizirati plovidbu svojih brodova, katamarana i trajekata dužim putem, preko Veloga Ždrelca.

Ponovimo da je riječ o putovanjima za Iž, Sali, Ravu i Zaglav. Isto tako i putnici će se idućih dana morati pripremiti za duži put prema Zadru, odnosno navedenim mjestima i otocima.

 

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno