Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

MMF jeftiniji od novog zaduženja

01.09.2010. 22:00
MMF jeftiniji od novog zaduženja


Vlast ne treba gledati kako bi dolazak MMF-a odjeknuo u javnosti, nego što je bolje za građane. Što je ova vlast poručila rebalansom? Jedino to da će se ponovo zadužiti, kazala je Antičević Marinović
Zaduženje da bi se pokrile proračunske rupe vodi u propast. Ekonomski pokazatelji su još 2006. pokazivali porazne rezultate HDZ-ove politike koja je u prethodnom mandatu bila farsa, a sad je tragedija. Najveći dio krize koju mi proživljavamo je 100 posto domaći, originalni hrvatski proizvod. Ekonomisti upozoravaju kako je rast zaduženja uz pad BDP-a ubojita kombinacija. 2007. je vanjski dug iznosio 77 posto BNP-a, a sad je došao na 97 posto BDP-a. U srpnju je deficit iznosio 86 milijardi kuna, a sad je porastao na 14 milijardi. Pitanje je hoće li se na tome zaustaviti do konca godine.
Premijerka stalno govori da mi kao opozicija kažemo kome bismo mi rezali. Ona sebe vidi kado inkasatora, a to nije smisao Vlade. Vlada treba napraviti poresku reformu, smanjiti pritisak na ulaganja, a povećati poreze na veliku imovinu. Ova vlada za to ne pokazuje ni najmanje volje. Vlast i dalje zazire od oporezivanja krupnog kapitala, a zaštita radnika za njih je nepotrebna gnjavaža. Ova je vlada štetna za Hrvatsku, Hrvatskoj ne treba ni novi rebalans, ni novi proračun, nego nova vlada. Jedino rješenje su prijevremeni izbori i nova vlast. Mi koji želimo biti ta vlast, želimo to kao bismo transformirali vlast, a prije svega odnos vlasti prema građanima. Za Hrvatsku nema drugog izlaza nego da se raspišu izbori, poručila je na konferenciji za novinare saborska zastupnica SDP-a Ingrid Antičević Marinović.
Antičević Marinović je istaknula kako SDP u izbornom programu razrađuje razvoj proizvodnih djelatnosti po regijama „jer je to jedino što nam može osigurati besplatno školovanje i zdravstvo”.
– Ovo nisu socijalna pitanja, već nacionalni interes. Nema većeg nacionalnog interesa od građanina koji je obrazovan i zdrav, napomenula je.
Antičević Marinović je, odgovarajući na pitanje bi li ulazak MMF-a u Hrvatsku o doveo do prijevremenih izbora, te kako se prema mogućnosti ulaska MMF-a postavlja SDP, ustvrdila kako je pozvati MMF manje zlo od novog zaduženja „jer je zaduženje uvijek skuplji novac”.
– Kad dolazi MMF, to je znak da vlast države u koju dolazi nije sposobna voditi financije. Kao što je rekao naš ekonomski stručnjak Ljubo Jurčić, to je pljuska svakoj vlasti. Ali, ako je već situacija kakva jest, onda vlast ne treba gledati kako bi dolazak MMF-a odjeknuo u javnosti, nego što je bolje za građane. Što je ova vlast poručila rebalansom? Jedino to da će se ponovo zadužiti. Spašavaju, kažu, plaće i mirovine. Radi se samo o plaćama u javnom sektoru, o plaćama 260.000 ljudi, a ne razmišljaju o milijun ljudi u realnom sektoru, o njihovim plaćama i drugim pravima. U ovakvoj situaciji, umjesto rebalansa vlast je trebala pozvati MMF, jer je u konačnici to jeftinije rješenje nego novo zaduženje.