Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Na svim otocima zajedno samo dva prvašića!

01.09.2010. 22:00
Na svim otocima zajedno samo dva prvašića!


Na Premudi, javnosti poznatoj po prvoj školi s jednim učenikom, odnosno po malome Armandu koji tamo ima sam svoju učiteljicu već šest godina, još nije siguran početak školske godine. Naime, Armandovi roditelji su najavljivali njegov odlazak u Zadar, jer on će sada u sedmi razred i trebalo bi mu malo više socijalizacije među vršnjacima


Nova školska godina započinje idućega tjedna pa se zbrajaju prvašići kojih je sve manje, a osobito ih je, ali i svih ostalih učenika svake godine sve manje na zadarskim otocima. Manje je i škola, polako se zatvaraju i one sa samo jednim učenikom, poput Ista ili Oliba.
Sve pustiji otoci
Djece jednostavno nema, jer na ovim otocima nema ni pravoga života, ništa se nije dogodilo u zadnjih dvadesetak godina, tek poneki pokušaji i obećanja. Istina, sagrađene su rive pa se do otoka može i po vjetrovima, ali na tome je sve stalo. Nema ničega što bi tamo privuklo ili zadržalo mlađe, one koji bi rađali nove male otočane. Žalosno, ali tako će za koju godinu više-manje na našim malim otocima sve utihnuti. Ovdje je riječ o malim otocima, u koje ne spada Dugi otok ili pak najveći Ugljan.
Prema informaciji koju smo dobili od ravnatelja zadarske OŠ Zadarski otoci Branka Matuline, čovjeka koji je 19 godina vodio najmanju školu u Hrvatskoj istoga imena, a koje ime je lani “posuđeno” najnovijoj zadarskoj školi i u čiji sastav su ušla i odjeljenja na malim otocima, od ponedjeljka će na svim otocima zajedno školu pohađati u najboljem slučaju 21 učenik! Možda ih neće biti ni toliko, jer su neki roditelji najavili odlazak djece s otoka. Tako će se točna brojka znati idućega tjedna.
Na Premudi, javnosti poznatoj po prvoj školi s jednim učenikom, odnosno po malome Armandu koji tamo ima sam svoju učiteljicu već šest godina, još nije siguran početak školske godine. Naime, Armandovi roditelji su najavljivali njegov odlazak u Zadar, jer on će sada u sedmi razred i trebalo bi mu malo više socijalizacije među vršnjacima.
Školarac Slovenac
Molat je u sličnoj situaciji, tamo cijelu školu čini jedna djevojčica koja bi mogla pohađati četvrti razred, ako je roditelji ne prebace u Zadar.
Tu je i Silba s moguća četiri učenika, od kojih je jedan prvašić, a jedan je maleni Slovenac čija je majka u kući za odmor na tome otoku odrađivala porođajni, pa bi i ona mogla napustiti otok. Dakle, preostaje još samo Veli Iž, najperspektivniji, kako se to govorilo prije nekoliko godina, jer je u toj školi bilježen poslijeratni rast djece, što je bilo naraslo do 30. No njih je opet sve manje i ove godine ih je tek 17 ukupno. Jedan je upisao i prvi razred.
Eto, to je sve, nažalost, jer na ostalim manjim otocima zadarskoga arhipelaga mladih uopće nema pa tako ni djece, a starijih je prirodno sve manje i ovi otoci već sada u rujnu ostaju gotovo pusti. Doslovno, jer u zimskim mjesecima se oni koji tijekom tjedna ostaju na pojedinim otocima mogu izbrojiti na prste. Čak i stariji ljudi zimi odlaze s otoka, jer strepe da po ružnom vremenu neće dobiti ni medicinsku pomoć.