Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Olive island marina plovi kontra recesije

01.09.2010. 22:00
Olive island marina plovi kontra recesije


Da bi imali što bolji plasman na tržištu, svakako je potrebno obilaziti nautičke sajmove po Europi i Hrvatskoj promovirajući marinu i otok Ugljan. Također, sklopili smo ugovore s talijanskim marinama. Za nas nema spavanja, financijski je teško obilaziti sajmove, ali je neizbježno, kaže Marija Dadić


U Sutomišćici na otoku Ugljanu prije tri godine otvorena je Olive Island Marina nazvana po dugoj tradiciji maslinarstva na Ugljanu.
O sezoni koja je u tijeku informirala nas je Marija Dadić, marketinški i recepcijski menadžer.
Kolovoz nadoknadio
– Lipanj i srpanj bili su mirniji što se tiče transfera brodova, no zato je kolovoz nadoknadio propušteno. Naime, talijanski gosti imali su pojačani broj transfera te trenutačno zauzimaju prvo mjesto po brojnosti. Kao i u drugim marinama, kriza je zahvatila nas, ali globalno gledajući, cijeli nautički turizam. Od kolega iz drugih marina na zadarskom području doznajem da je i kod njih identična situacija, navodi Dadić.
Vlasnici brodova uglavnom su klijentela koja ima dobro uhodani posao, vlasnici su tvrtki koji unaprijed planiraju ljetovanje. No ima i onih kojima je svaka kuna ili euro dragocjen te se boje unaprijed rezervirati u slučaju da ostanu bez posla ili nešto slično.
– Zahvaljujući dobroj zračnoj povezanosti Zadra s europskim metropolama, mnogi gosti dolaze iz Austrije i Njemačke koji su najbrojniji. U marini vezani su i brodovi koji plove pod engleskom zastavom. Talijanski gosti najčešće dolaze brodom iz Ancone, a potom gliserom budu prevezeni u marinu, kazuje Dadić.
Sezona u Olive Island Marini počinje oko Uskrsa kad dolaze prvi “godišnjaci”. To su gosti koji su sklopili ugovor s marinom na jednu ili tri godine te stalno na vezu drže svoj brod. U to vrijeme zabilježen je i bolji rad luksuzno opremljenog restorana koji djeluje u sklopu marine.
Oživljavanje otoka
– Ove nam je godine zakazao broj regata kojih smo imali nešto manje, svega tri ili četiri. Sve ovo su pokazatelji da globalna ekonomska kriza dira sve grane turizma, pa tako i nautički. No pored svega toga, moram istaknuti da nam dolaze sve bolji brodovi. Trenutačno na vezu imamo nekoliko brodova dužine preko 20 metara, ističe Dadić.
S obzirom da je marina otvorena tri godine i da bilježi sve bolje poslovne rezultate, Dadić kazuje da je dvije godine trebalo da se probiju na tržište.
– Da bismo imali što bolji plasman na tržištu, svakako je potrebno obilaziti nautičke sajmove po Europi i Hrvatskoj promovirajući marinu i otok Ugljan. Također, sklopili smo ugovore s talijanskim marinama. Za nas nema spavanja, financijski je teško obilaziti sajmove, ali je neizbježno, ističe Dadić.
Trenutačno Olive Island Marina spada u treću kategoriju, no kad dobije bazen te ostale popratne sadržaje, podići će se za jednu kategoriju prema gore. Ova suvremena marina na otoku svojim gostima nudi i servisnu zonu te brojne uslužne sadržaje. Kapaciteti marine su 220 morskih i 25 suhih vezova. Ujedno ovo je prva marina koja na vez može primiti i megajahte do 50 metara dužine.
– Olive Island Marina smještena je na otoku i zasigurno je svojom ulogom pridonijela da se život vrati na njega. No isto tako mislim i da su naši klijenti s nizom sadržaja koji im se nude zadržani na otoku, zaključuje Dadić.