Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Prihodi 7,1 milijuna kuna manji nego lani

01.09.2010. 22:00
Prihodi 7,1 milijuna kuna manji nego lani


Glavni prihod županijskog Proračuna ostvaruje se iz poreza na dohodak, a kako je u prvom polugodištu bilo manje zaposlenih te su i plaće bile manje nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, to se automatski odrazilo i na realizaciju proračuna, kazao je župan Stipe Zrilić
Prihodi i primici Županijskog proračuna u prvih šest mjeseci 2010. godine iznose 65,5 milijuna kuna, odnosno 34,34 posto godišnjeg plana, a rashodi i izdaci 57,4 milijuna kuna, odnosno 30,08 posto od plana, čulo se na kolegiju zadarskog župana.
Racionalnost i učinkovitost
– Glavni prihod županijskog Proračuna ostvaruje se iz poreza na dohodak, a kako je u prvom polugodištu bilo manje zaposlenih te su i plaće bile manje nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, to se automatski odrazilo i na realizaciju proračuna, kazao je župan Stipe Zrilić.
Tako su prihodi za prvih šest mjeseci 2010. godine bili čak za 7,1 milijun kuna, odnosno 9,77 posto manji nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.
U navedenom su razdoblju slabije ostvareni i prihodi iz drugih proračuna – tek 11,87 posto od planiranog, što je također utjecalo na ostvarenje prihoda i primitaka od samo 34,34 posto.
Župan je komentirajući polugodišnje ostvarenje proračuna napomenuo da se kriza ne može opravdati iskuljučivo globalnim kretanjima.
– Ima nešto i u našem ponašanju. To znači da moramo mijenjati pristup poslu, preuzeti više odgovornosti, biti racionalni i pokazati veću učinkovitost, rekao je župan Zrilić.
Na istom kolegiju podneseno je i izvješće o izvršenju financijskog plana Županijske uprave za ceste Zadarske županije za 2010. godinu. ŽUC je tako u u prvom polugodištu ostvario prihode u iznosu od 25,1 milijun kuna, što 46 posto godišnjeg plana u iznosu od 54,6 milijuna kuna.
U istom razdoblju rashodi su iznosili 25,5 milijuna, odnosno 50 posto od 51,4 milijuna kuna.
Prvi kolegij nakon ljetne stanke bio je u znaku podnošenja polugodišnjih izvješća pa su nazočni tako osim o izvršenju Proračuna i aktivnostima ŽUC-a mogli čuti i izvješće o radu županijske samouprave u prvih šest ovogodišnjih mjeseci.
Bez malverzacija
Na Kolegiju je bilo riječi i o izvješću Državnog ureda za reviziju o obavljenoj financijskoj reviziji Zadarske županije za 2009. Župan Zrilić naglasio je pritom da je Državna revizija ovaj put imala manje primjedaba nego inače te da one nisu bile od posebne važnosti. Svakako, u Županiji se radi na uklanjanju propusta i usklađivanju s propisima.
– Najvažnije je da nema malverzacije vezano uz korištenje sredstava iz našeg proračuna, istaknuo je župan.
U nastavku kolegija župan je dao zeleno svjetlo na Pravilnik o unutarnjem redu upravnih tijela Zadarske županije.
U odnosu na dosadašnji Pravilnik kao važnu razliku treba izdvojiti činjenicu da je za razliku od ranije sistematiziranog 21 radnog mjesta sa 139 izvršitelja, novim Pravilnikom o unutarnjem redu sistematizirano 25 radnih mjesta sa 119 izvršitelja.
U Zadarskoj županiji trenutačno je zaposlen 101 službenik i namještenik te 4 dužnosnika.
Kada je riječ o stručnoj spremi zaposlenih, u Županiji je zaposlen jedan doktor i tri magistra znanosti. Službenika s visokom stručnom spremom ima 55, višu školu završilo je 14 županijskih djelatnika, 31 zaposlenik ima srednju stručnu spremu, a jedan nižu stručnu spremu.
Zbog radova koji su se u razdoblju od 1. siječnja do 17. lipnja odvijali na proširenju i produbljenju kanala Mali Ždrelac, predloženo je da se trgovačko društvo Sabuša d.o.o. Kukljica oslobodi dijela naknade za koncesiju na sidrištu u uvali Ždrelašćica.
Riječ je o iznosu od 16.140,73 kune, a nakon što je prijedlog dobio zeleno županovo svjetlo, konačnu riječ će dati Skupština Zadarske županije.