Problem s e-zdravstvom je kad pukne veza s internetom

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Autor: 
ljekarne_gripa2
Adam VIDAS
Zadarske su ljekarne i u ovom probnom razdoblju uredno dobivale e-recepte

Od jučer je u većini hrvatskih županija službeno započela probna primjena projekta informatizacije primarne zdravstvene zaštite, poznatije kao e-zdravstvo.

Probna primjena projekta na području Zadarske županije traje još od srpnja, a ovdašnji su liječnici, doznajemo od dr. Ljiljane Klarin, predsjednice zadarskog ogranka Hrvatskog liječničkog zbora, tijekom posljednja dva mjeseca pacijentima paralelno pisali i papirnate i e-recepte te uputnice.

Dr. Klarin očekuje da će liječnici na području Zadarske županije na potpunu primjenu CEZIH-a (Centralnog zdravstvenog informacijskog sustava primarne zdravstvene zaštite) prijeći tijekom listopada.

- Ideja je da naše ambulante budu ambulante bez papira. Svi podaci o pacijentima bit će pohranjeni u centralnom informacijskom sustavu u koji će biti umrežene sve ambulante, zdravstvene ustanove i bolnice. Na taj će se način pojednostaviti procedura oko upućivanja u bolnice, oko arhiviranja dijagnoza i njihove dostupnosti, oko davanja terapija i slično, govori dr. Klarin koju smo upitali i o dosadašnjem iskustvu zadarskih liječnika s e-zdravstvom.

- Ne mogu govoriti uime zadarskih liječnika, već u svoje osobno. Dakle, zadnjih sam mjeseci paralelno izdavala i papirnate i e-recepte. Kod mene nije bilo problema, osim što se znalo dogoditi da pukne veza s internetom. To bi ipak u određenim situacijama potpunim prelaskom na e-zdravstvo mogao biti problem. No, ne mogu govoriti ništa unaprijed. O tomu će se više znati kad e-zdravstvo zaživi u praksi, navodi naša sugovornica koja dodaje da je primijetila da se pacijenti, budući da su naviknuli nakon posjeta liječniku otići s papirom, izlaskom iz ambulante bez papira znaju osjećati uskraćeno.

- Meni koja imam i područne ambulante, a takvih liječnika posebno na otocima ima još, problem će biti s područnim ambulantama koje nemaju priključak na telefon i internet. Prilikom odlaska u područnu ambulantu morat ću nositi laptop, a podatke o pacijentima na internet ću moći prebaciti tek povratkom u matičnu ambulantu. U tim slučajevima vjerojatno će biti i nekih problema, posebno u situacijama kad je pacijentu neki lijek hitno potreban, kazala je dr. Ljiljana Klarin.

Kako neslužbeno doznajemo, zadarske su ljekarne i u ovom probnom razdoblju uredno dobivale e-recepte te u ljekarnama dosad nisu uočene nikakve veće poteškoće u funkcioniranju e-zdravstva.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno