Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Antička oaza u srcu Zadra

01.09.2011. 22:00
Antička oaza u srcu Zadra


Vrt Davora Grzunova nevjerojatna je oaza mira i zelenila u gotovo samom “srcu”  grada, tek nekoliko koraka  udaljen od najprometnije zadarske ulice – Kalelarge. Oslanjajući se na ostavštinu nekadašnje rimske provincije,  Davor je vrt uredio na način  kako su to stoljećima radili  rimski patriciji, oplemenivši  bujnu vegetaciju antičkim  vazama i statuama te starim  kamenim pločama, zaokruživši cjelinu udobnim  leželjkama, baldehinima, dizajnerskim jastucima i  baršunastim prekrivačima,  mirisnim svijećama i pletenim stolicama za što opušteniji užitak boravka u ovom  jedinstvenom prostoru.
– Polazište u osmišljavanju  vrta mi je prije svega bila  antika. Nastojao sam napraviti vrt koji će podsjećati na  nekadašnje antičke vrtove  koji su osim ljepote vegetacije, bili i svakodnevni životni prostor svojih vlasnika. Sa  zadovoljstvom mogu reći da  sam to i postigao, vrt moje  obitelji mjesto je našeg  druženja, naš ljetni dnevni  boravak u kojem uz nas  uživaju i brojni nam prijatelji  koji su tu svakodnevno. Vrt  ne smije biti izlog za gledanje, već prostor u kojem se  živi, prostor koji ima svoju  funkcionalnost, naglašava  Davor.
S obzirom na to da Davor  veći dio godine provodi u Milanu, na vrt pazi majka Ruža  koja strpljivo brine o garofulima, palmama, điranima,  maslinama, jukama, agavama, margaritama, ružmarima, kaduljama, murtelama,  ružama, lavandi, lovoru,  svim onim mediteranskim biljkama čije vas boje i mirisi  na trenutak vraćaju i neka  stoljećima stara vremena.