Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Glavni tužitelj detaljno izvještavao Amerikance

01.09.2011. 22:00
Glavni tužitelj detaljno  izvještavao Amerikance


Bajićevi posebni odnosi sa SAD-om išli su dotle da je veleposlaniku ili djelatnicima ambasade pokazivao inkriminirajuće dokumente iz istrage (Spice), ili najavljivao optužnice danima prije nego su bile podignute


Glavni državni  odvjetnik Mladen Bajić detaljno je o svom radu izvještavao američko veleposlanstvo u Zagrebu, o čemu  su oni, jednako marno, redovno izvještavali svoje nadređene u Washingtonu. Ta  bliska veza domaćeg Državnog odvjetništva, USKOK-a i  cijele hrvatske borbe protiv  korupcije vidljiva je iz niza  izvještaja označenih kao  “povjerljivi”, a koje je jučer  objavila zviždačka stranica  WikiLeaks. Bajićevi posebni  odnosi sa SAD-om išli su  dotle da je veleposlaniku, ili  djelatnicima ambasade glavni hrvatski državni odvjetnik  pokazivao inkriminirajuće  dokumente iz istrage (“Spice”), ili najavljivao optužnice  danima prije nego su one  doista bile podignute.
Sve o Sanaderu
Štoviše, Bajić je političkom tajniku američkog veleposlanstva Chrisu Zimmeru 23. prosinca 2009., četiri  dana prije prvog kruga izbora kazao kako istražuje  čak tri predsjednička kandidata i da bi nakon izbora  protiv njih mogla biti podignuta optužnica. Bajić nije  htio otkriti njihova imena  dok se slučajevi ne zaokruže.  U svom izvještaju Washingtonu iz američkog veleposlanstva špekuliraju kako je  malo vjerojatno da će Bajić  ići na Milana Bandića ili Nadana Vidoševića, jer će jedan  od njih vjerojatno ući u drugi  izborni krug. Štoviše, dodaju  Amerikanci, “šef USKOK-a  Dinko Cvitan ranije nam je  rekao kako nisu u stanju prikupiti dovoljno dokaza da bi  Bandića mogli optužiti za korupciju”.
Nekoliko mjeseci ranije,  pak, Bajić je svojim američkim sugovornicima najavio kako planira podići optužnicu protiv bivšeg ministra obrane Berislava  Rončevića i njegovog zamjenika Ive Bačića. Optužnica  za “kamione” naposlijetku je  podignuta u listopadu 2009.  godine., tri mjeseca nakon  razgovora u kojem je najavljena.
Naravno, kako je već i pisano na osnovu na WikiLeaksu ranije objavljenih izvještaja, Bajić je prilično detaljno Amerikance izvještavao o istragama protiv Sanadera. No, do jučer nije bilo  objavljeno kako je, u veljači  2010. godine, opet političkom tajniku veleposlanstva Zimmeru, pokazao i dva  dokumenta koja su su trebala pojasniti kako su u “Spiceu” Damir Polančec i menadžeri Podravke pokušali  preuzeti firmu. Iako je istraga u Hrvatskoj tajna, glavni državni odvjetnik američkim diplomatima je detaljno objašnjavao shemu po kojoj je novac navodno izvlačen iz koprivničke firme.  O kojim se dokumentima  točno radi teško je zaključiti  iz objavljene depeše, jer je,  zbog zaštite izvora informacije redigirana tako da su iz  nje ispala imena firmi i pojedinaca umiješanih u  slučaj.
Folleyeva napomena
Vrijeme u kojem je Bajić sa  Zimmerom održavao najintenzivniji kontakt bilo je nakon Sanaderovog neuspjelog  puča: u prvoj polovici siječnja 2010. oni su se sastali  nekoliko puta, a Bajić je  pričao o više istraga koje ciljaju prema Sanaderu i  bivšim i aktualnim ministrima.
U komentaru na kraju izvještaja o tom nizu sastanaka  s Bajićem, međutim, veleposlanik SAD-a Folley nije zaboravio svojim nadređenima  u Washingtonu napomenuti:  “Nekoliko godina Bajić je  izuzetno oklijevao s otvaranjem makar formalne istrage, a kamoli da bi tražio optužnice protiv visoko rangiranih dužnosnika, osim ako  nije bio siguran da ima posve  nepropusan slučaj”.
Nažalost, depeše do kojih  je došao Wikileaks završavaju, što se tiče Zagreba, prije  početka proljeća prošle godine, pa se vjerojatno nikad  neće doznati kako se dalje  razvijao odnos glavnog hrvatskog državnog odvjetnika  i američkog veleposlanstva  oko borbe protiv korupcije u  Hrvatskoj.


Miljević: Glavni odvjetnik je oprezan, imao je neko pokriće




Odvjetnik Veljko Miljević, branitelj Darka Marinca,  drugooptuženog u procesu za aferu Podravka ne  smatra  da je Mladen Bajić kršio zakonske odredbe o  tajnosti uskočkih istraga kad je prenosio službeniku  američkog veleposlanstva pojedine detalje iz njih.  Odnosno, Miljević smatra da je Bajić pokriven ako je i  kršio tajnost postupka.
– Ne znam kakve obveze imamo prema Americi u  pogledu suradnje domaćih tijela progona u  određenim vrstama kaznenih postupaka, jer je moguće da smo se obvezali na puno više toga nego što  je javno poznato. Gotovo sam siguran da postoje  nepublicirani protokoli i sporazumi koji nas obvezuju  na takvu vrstu izvještavanja u sklopu međunarodnih  konvencija o borbi protiv korupcije. A Bajić je oprezan  čovjek i ne vjerujem da bi se upuštao u takvu komunikaciju bez nekog pokrića, rekao nam je Miljević.


Matić: Ne vjerujem da bi kršio odredbe o tajnosti podataka


Mate Matić, odvjetnik koji u aferi Spice brani Zdravka Šestaka, ne vidi da bi Bajić kršio odredbe u tajnosti postupka u onom što je dosad objavljeno na WikiLeaksu, niti u onom što smo mu prepričali da je jučer objavljeno.
– Reći da se protiv nekog vodi postupak, a ne ulaziti u detalje, to nije tajna. Takvom činjenicom posve slobodno može raspolagati javnost. Zapisnici i dokumenti ulazili bi u sferu tajnosti, ali ja ne znam što je točno pokazao Amerikancima. A on je toliko oprezan da naprosto ne vidim da bi kršio tajnost postupka, rekao je Matić.