Mali Zadrani "odradili" prvi dan vrtića

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Ivan JAMIČIĆ
Djeca prepričavaju ljetne dogodovštine

U zadarskim  gradskim Dječjim vrtićima  "Radost" i "Sunce", u koje je  ove godine upisano oko  1.800 djece,  neuobičajeno  tiho je započela nova  2011./2012. pedagoška godina. No tišina nikoga nije  iznenadila jer je ovogodišnji  1. rujna, kada su odgojno-obrazovne ustanove obvezne za mališane otvoriti  vrata, "pao" početkom  sunčanog i toplog tjedna,  dok većina djece još uživa u  ljetnim radostima. 

Za zadarske mališane, koji  su u novu pedagošku godinu  odlučili zakoračiti upravo 1.  rujna, četvrtak je bio veliki  dan, osobito onima najmlađima kojima je, osim  upoznavanja novih prijatelja, polazak u vrtić donio i  prvo duže razdvajanje od roditelja. To je ujedno bio i  glavni razlog za suze, koje su  se nerijetko spuštale niz crvene obraze djece jasličke  dobi. No s onima malo starijima i "iskusnijima", kako  su nam potvrdile odgojiteljice u Dječjim vrtićima "Grigor Vitez" i "Ciciban" nije  bilo nikakvih problema. Prvi  dan u vrtiću bio je idealna  prilika za dijeljenje ljetnih  priča sa starim prijateljima,  ali i upoznavanje novih "kolega" s kojima će sljedećih  godinu dana otkrivati nove  sadržaje koji će ih malo-pomalo pripremati za novi,  školski svijet.

Teška prilagodba

Ana Bakić, voditeljica  Dječjeg vrtića "Grigor Vitez", koji pripada Odgojno-obrazovnoj ustanovi "Radost", navodi da je 200-tinjak djece upisano u "Grigor  Vitez". No prvoga dana u  vrtiću nije bila niti polovina  djece. Ana Bakić, voditeljica  Dječjeg vrtića "Grigor Vitez", pojašnjava da su u vrtiću jedna jaslička, pet vrtićkih i dvije predškolske  skupine. Najzahtjevnija su  djeca koja prvi put ostaju u  vrtiću, dok sa starijima nema  problema, štoviše zaželjeli  su se starih prijatelja. 

- Najteže je s najmlađima  jer oni teško podnose odvajanje od roditelja. Proces  prilagodbe ovisi od djeteta  do djeteta. S djecom koja  teže podnose proces prilagodbe prvih dana u vrtiću  ostaju roditelji da bi odvajanje bilo što bezbolnije, govori Ana Bakić, dodajući da  prvih dana najmlađi polaznici u vrtiću ostaju svega  nekoliko sati, pa se postupno  produžuje vrijeme boravka.

Uz roditelje i odgojiteljice  adaptaciji novih polaznika  najviše doprinose djeca kojima ovo nije prva godina u  vrtiću. Prema riječima odgojiteljica, starija djeca pomažu mlađoj da se prilagode  skupini i uključe u igru. Tako  šestogodišnju Lanu Auroru  ništa ne može omesti u  pričanju ljetnih dogodovština. Kaže da je većinu ljeta  provela na bazenu u Zadru,  no bila je i u Vrsima kod  rodbine. Cijelo ljeto se igrala  s prijateljicama i prijateljima  te kupala i sunčala.

- Cijelo ljeto sam uživala,  kupala sam se, sunčala, igrala... Brzo su prolazili dani  tako da nisam puno razmišljala o prijateljima iz vrtića. Tek sada kad sam ih  vidjela, jasno mi je da su mi  jako nedostajali, kaže Lana  Aurora, dodajući da će sada  svojim prijateljima nacrtati  jedan veliki crtež na kojemu  će se vidjeti što je ona sve  radila tijekom ljetnih praznika.

 Morske dubine

Monika, koja ima pet godina, pohvalila nam se da je  naučila plivati i roniti. Shodno takvom podvigu Monika  je ponosno, uzdignute glave  došla u vrtić. Kolute, rukavice, peraje za Moniku su  stvar prošlosti i sad se raduje  novom vrtićkom programu,  igri i učenju.

Plivanje i ronjenje svladao  je i petogodišnji Leon. Zahvaljujući novim vještinama  Leona su zaiteresirale morske dubine, ali i skakanje u  more. Leon kaže da na ronjenju u dubinama još mora  poraditi, kao i na skakanju.  Ako se lijepo vrijeme nastavi  u rujnu, Leon će nastaviti s  usavršavanjem morskih aktivnosti. U protivnom, s ronjenjem u dubinu i skakanjem Leon će pričekati do  sljedećeg ljeta.

Šestogodišnju Laru  vršnjaci su pažljivo slušali  dok je pričala o ljetovanju u  Šibeniku. Tamo joj živi baka  i rođaci. Ovogodišnje ljeto  Lara je dobro iskoristila,  naučila je plivati i roniti.  Kaže Lara da joj je ronjenje  draže od plivanja, pa su joj  roditelji kupili masku uz pomoć koje je proučavala podmorje.

U susjednoj županiji bila  je i šestogodišnja Marta.  Njezina baka živi u Stankovcima, gdje se igrala s prijateljima i rođacima. Što se  tiče kupanja, najdraže joj je  Diklo, gdje se nerijetko susretala prijatelje iz vrtića.

Ljeto četverogodišnje Dore, koju smo zatekli kako u  crvenom autiću juri dvorištem, bilo je, kako kaže,  odlično. Ljetne dane uglavnom je provodila s mamom i  tatom na plaži i uživala u  plivanju s rukavicama.

 "Ješka" od školjki

Ljetne radosti, bile su glavna tema i u Dječjem vrtiću  "Ciciban", koji pripada odgojno-obrazovnoj ustanovi  "Sunce". Odgojiteljicu Marinu Sorić zatekli smo u veseloj priči s mališanima, koji  kažu da im je ljeto proletjelo  u trenu. Četverogodišnjem  Mateju, koji je većinu ljeta  proveo na bazenu, na Kolovarima, najdraže su bile  igre u pijesku. Iz Zadra je  povremeno odlazio i na Iž,  gdje je lovio ribice. Za  "ješku" je koristio meso školjki. Sličnim "sportom" bavio  se i četverogodišnji Anselmo, koji je ljetovao u Preku.

- Uživao sam cijelo ljeto.  Bio sam u Preku, gdje sam se  igrao i kupao s prijateljima i  prijateljicama. A plivanje,  ah, još plivam samo s jednom  rukavicom. To ću još malo  tako, pa onda bez ičega, plivati i roniti. Nakon kupanja,  kad bi djed imao vremena,  zajedno bismo išli tražiti  školjke. Jedne školjke bismo  pripremali pa jeli, a drugima  bismo vadili meso za "ješku",  priča Anselmo svoje ljetne  dogodovštine.

Dvije sestre, šestogodišnja  Nikolina i četverogodišnja  Helena, kažu da su se cijelo  ljeto samo odmarale. Odmor  Nikolini i Heleni znači kupanje, sunčanje i izležavanje  u hladovini. Ljeto su provele  u Zadru, a kad bi se zaželjele  malo aktivnosti i pustolovine, hvatale bi ručicama ribice, na samo njima poznat  način.

Odgojiteljice u gradskim  dječjim vrtićima zadovoljne  su idiličnim ozračjem u kojemu prolazi prvi dan vrtića.  Iako je jučer službeno počela  nova pedagoška godina, pravi posao ih tek čeka u ponedjeljak 5. rujna, kada će  mališani stići u punom sastavu.

Kada bi cijela pedagoška  godina bila kao jučerašnji prvi dan vrtića, nitko ne bi bio  sretniji od zadarskih mališana te njihovih odgojiteljica i roditelja, koji su s puno  emocija ispratili ovaj "veliki  korak" svojih mališana.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno