Restoran Lungo mare već uhodano ostavljamo za sam kraj akcije Zadarskog lista i TZ Zadarske županije “Biramo restoran i konobu s najboljom izvornom gastroponudom”. Razlog je jednostavan: malo koji restoran u županiji ima tako lijepu terasu koja upravo ovih “kasnih” ljetnih dana dobiva na svojoj punini. Tek cestom odvojena od mora, ova terasa u kombinaciji sa suncem u pozadini koje je pred kraj ljeta gotovo magično obasjava zlatnim bojama, svaki restoranski specijalitet čini još ukusnijim. Pravi je užitak doći predvečer i uživati u kakvom mediteranskom jelu po kojima je restoran i poznat te uživati u zalasku sunca. Upravo tako izgledao je objed novinara i fotografa Zadarskog. Sa šumovima valova i suncem u pozadini uživali smo u ribljoj plitici lungo mare koja je brojila paštetu od brancina, paštetu od tune, hobotnicu, slane inćune i marinirane inćune, a onda je na red došao specijalitet kuće – špageti lungo mare, prebogati morskim plodovima. Za desert nam je serviran sladoled od vanilije s preljevom od vrućih trešanja i šlagom, a za piće vino proizvedeno na Sveučilištu u Zadru – cuvee Stošijica. Jelovnik ovog restorana inače je koncipiran da ponudi prije svega ono najtraženije – ribu, tjesteninu, rižote i meso po uhodanoj mediteranskoj recepturi. Rezultat su stalni gosti koji znaju po što dolaze. U zadnje vrijeme sve češće se traži plava riba pa su odnedavno uveli i neke specijalitete od skuša, srdela, inćuna i gavuna bilo na lešo, gradele ili buzaru. Već spomenuto specijalitet su špageti lungo mare koji uz plodove mora obiluju i cijelim škampima i školjkama, a važno je naglasiti da gost sva jela ima priliku sam začiniti kako mu odgovara, kao što može i sam izabrati ribu koja stoji u velikoj vitrini na ulazu.
Špageti Lungo mare
maslinovo ulje
kapula
čašnjak
očišćeni repovi škampa i cijeli škampi
očišćene dagnje i cijele dagnje
vongole
kunjke
rajčice
maslac
peršin
riblji temeljac
Na tavi pržiti maslinovo ulje, luk, kapulu, dodati škampe u ljuski, dagnje, kunjke, vongole te očišćene repove škampa i očišćene dagnje. Kada se malo poprži, dodati rajčice i riblji temeljac, maslac, brašno te na kraju paštu
najnovije
najčitanije
Nogomet
Bundesliga
Andrej Kramarić postigao dva pogotka u porazu Hoffenheima kod Bochuma
Nogomet
Španjolsko prvenstvo
Real Madrid pobjedom u San Sebastianu napravio još jedan korak prema naslovu prvaka
Ostali sportovi
ATP Madrid
Borna Ćorić je doživio težak poraz od Zvereva i ispao u drugom kolu Madrida
Moda
zadarski concept store
[FOTO] Tiramol proslavio 10. rođendan. Sana Baraba: ‘Na rubu sam suza od sreće’
Ostali sportovi
Fair play vrijedan nagrade
Odbojkaši Medicinske škole Ante Kuzmanića ispravili suca na svoju štetu
Nogomet
Nogometaš iz Vrane
Ante Zurak nakon nogometne karijere ‘ušao’ u poljoprivredne vode: ‘Ovo mi je puno manje stresnije…’
KK Zadar
POVIJESNA UTAKMICA
ČUVENA POBJEDA ZADRA Pogledajte video od kojeg ćete se naježiti: ‘Posebnija je od drugih…’
Županija
EDUKACIJA I INTEGRACIJA
Radnici iz Filipina i Nepala čine 10 posto zaposlenih u Cromarisu: ‘Posao je izvrstan, jako mi se sviđa…’
Zadar
zatvaranje cesta
VAŽNA OBAVIJEST Uskoro utrka Wings For Life uz posebnu regulaciju prometa
Moda
zadarski concept store