Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

More, sunce, stoljetni borovi i dalmatinska spiza

01.09.2011. 22:00
More, sunce, stoljetni borovi i dalmatinska spiza


Restoran Lungo mare već uhodano ostavljamo za sam kraj akcije Zadarskog lista i TZ Zadarske županije “Biramo restoran i konobu s najboljom izvornom gastroponudom”. Razlog je jednostavan: malo koji restoran u županiji ima tako lijepu terasu koja upravo ovih “kasnih” ljetnih dana dobiva na svojoj punini. Tek cestom odvojena od mora, ova terasa u kombinaciji sa suncem u pozadini koje je pred kraj ljeta gotovo magično obasjava zlatnim bojama, svaki restoranski specijalitet čini još ukusnijim. Pravi je užitak doći predvečer i uživati u kakvom mediteranskom jelu po kojima je restoran i poznat te uživati u zalasku sunca. Upravo tako izgledao je objed novinara i fotografa Zadarskog. Sa šumovima valova i suncem u pozadini uživali smo u ribljoj plitici lungo mare koja je brojila paštetu od brancina, paštetu od tune, hobotnicu, slane inćune i marinirane inćune, a onda je na red došao specijalitet kuće – špageti lungo mare, prebogati morskim plodovima. Za desert nam je serviran sladoled od vanilije s preljevom od vrućih trešanja i šlagom, a za piće vino proizvedeno na Sveučilištu u Zadru – cuvee Stošijica. Jelovnik ovog restorana inače je koncipiran da ponudi prije svega ono najtraženije – ribu, tjesteninu, rižote i meso po uhodanoj mediteranskoj recepturi. Rezultat su stalni gosti koji znaju po što dolaze. U zadnje vrijeme sve češće se traži plava riba pa su odnedavno uveli i neke specijalitete od skuša, srdela, inćuna i gavuna bilo na lešo, gradele ili buzaru. Već spomenuto specijalitet su špageti lungo mare koji uz plodove mora obiluju i cijelim škampima i školjkama, a važno je naglasiti da gost sva jela ima priliku sam začiniti kako mu odgovara, kao što može i sam izabrati ribu koja stoji u velikoj vitrini na ulazu.  


Špageti Lungo mare


maslinovo ulje
kapula
čašnjak
očišćeni repovi škampa i cijeli škampi
očišćene dagnje i cijele dagnje
vongole
kunjke
rajčice
maslac
peršin
riblji temeljac
Na tavi pržiti maslinovo ulje, luk, kapulu, dodati škampe u ljuski, dagnje, kunjke, vongole te očišćene repove škampa i očišćene dagnje. Kada se malo poprži, dodati rajčice i riblji temeljac, maslac, brašno te na kraju paštu