Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Ponavlja se izbor predsjednika županijskog Vijeća srpske nacionalne manjine

01.09.2011. 22:00
Ponavlja se izbor predsjednika županijskog Vijeća srpske nacionalne manjine


Vijeće srpske nacionalne manjine za Zadarsku županiju nije konstituirano na sjednici održanoj 31. kolovoza, s obzirom da nitko od dvojice kandidata nije dobio nužnu natpolovičnu većinu glasova. Željko Bajalica dobio je 11, a Milan Milić 12 glasova


Na jučer održanim konstituirajućim sjednicama za predsjednika Vijeća srpske nacionalne manjine u Gradu Zadru izabran je Dušan Lakić, a za potpredsjednika Ilija Krneta, dok je za predsjednika Vijeća albanske nacionalne manjine u Gradu Zadru izabran Djon Koljdjeraj, a za potpredsjednika Fatmir Hasani. Vijećnici albanske nacionalne manjine, na dan ranije održanoj sjednici, za predsjednika Vijeća na županijskoj razini izabrali su Nikollu Prekpalaja, a za potpredsjednika Adema Shalu. Svi vijećnici ove manjine na županijskoj i gradskoj razini izabrani su s liste Udruge Albanaca Zadarske županije.
Vijeće srpske nacionalne manjine za Zadarsku županiju nije konstituirano na sjednici održanoj 31. kolovoza, s obzirom da nitko od dvojice kandidata nije dobio nužnu natpolovičnu većinu glasova. Željko Bajalica dobio je 11, a Milan Milić 12 glasova, to jest glas manje od neophodnog. Upravo su Milić i Bajalica na izborima dobili, ne samo najveći, već i isti broj glasova. Za svakog od njih 10. srpnja glasovalo je 515 birača. Konstituirajuća sjednica Vijeća srpske nacionalne manjine za Zadarsku županiju ponovno će se održati 7. rujna. Istoga dana održat će se i sjednice vijeća srpske manjine u općinama Gračac i Zemunik Donji. Predsjednika i potpredsjednika danas će izabrati vijećnici srpske nacionalne manjine u Gradu Obrovcu, a 5. rujna konstituirano će biti i Vijeće srpske nacionalne manjine u Gradu Benkovcu. Svi vijećnici srpske nacionalne manjine izabrani su s liste Srpskog narodnog vijeća (SNV).
Vijeća nacionalnih manjina broje 15 vijećnika u gradovima, 10 u općinama te 25 na županijskoj razini. Predstavnici vijeća nacionalnih manjina pozivaju se na sjednice Županijske skupštine, kao i na sjednice gradskih i općinskih vijeća, a jedinice lokalne i područne samouprave dužne su ih obavještavati prilikom donošenja odluka, a posebice općih akata, koji se tiču položaja nacionalne manjine koju predstavljaju.