Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Sanaderu suđenje u jeku izborne kampanje

01.09.2011. 22:00
Sanaderu suđenje u  jeku izborne kampanje


Realno je da će USKOK podignuti optužnice protiv Sanadera u preostalim istragama, najprije za mito od MOL-a, a onda i za zlouporabe premijerskog položaja pogodovanjem DIOKI-ju na račun HEP-a


Suđenje Ivi Sanaderu zbog uzimanja provizije od Hypo banke odvijat će  se u špici predizborne kampanje. Idućeg tjedna Županijski sud uputit će Sanaderovim braniteljima optužnicu, na koju se oni moraju  očitovati u roku od tjedan dana. Prva sjednica optužnog  vijeća koje će odlučivati je li  optužnica utemeljena ili ne,  mogla bi biti zakazana već za  tri tjedna, dakle krajem rujna.
Nakon toga, raspravni sudac će na pripremnim ročištima odrediti ritam predstojećeg suđenja, te će odlučiti  koji će sve dokazi biti provedeni. Kako se ne radi o opsežnom i složenom predmetu,  poput procesa za malverzacije u Podravci, za očekivati je  da će pripreme za suđenje  proteći brzo. Postoje realne  šanse da prvo suđenje Sanaderu započne krajem listopada ili početkom studenog, odnosno mjesec dana prije predstojećih parlamentarnih izbora. Dakle, za vrijeme same  špice predizborne kampanje,  na Županijskom sudu u Zagrebu vodit će se rasprava  bivšem premijeru i bivšem  predsjedniku HDZ-a i to za  kazneno djelo počinjeno još  za vrijeme Domovinskog rata.  Moguće je i da prije izbora  bude izrečena i prva presuda  Sanaderu, pod uvjetom da  sud za vrijeme priprema za  proces uputi Austriji i Velikoj  Britaniji zamolnice da dostave pozive svjedocima iz inozemstva, odnosno direktorima Hypo banke Wolfgangu  Kultereru, Guntheru Striedingeru i Peteru Hasslingeru,  te Pauli Laxa, kćerki Eugena  Laxe preko kojeg je Hypo isplatio proviziju za kredit hrvatskoj Vladi.
Prema informacijama  našeg lista, ostale istrage protiv Ive Sanadera trebale bi do  izbora biti dovršene ili na samom kraju. Rok za dovršenje  najinteresantnije istrage, za  aferu Fimi-media, je 9. prosinca. Tog datuma prošle godine, naime, Sabor je odobrio  USKOK-u da pritvori Ivu Sanadera, a to je i datum kad je  protiv Sanadera otvorena istraga u aferi Fimi-media.
Izvjesno je, dakle, da će optužnica u toj istrazi biti podignuta nakon parlamentarnih izbora, što možda i nije  pošteno prema biračima, jer  se radi o istrazi kaznenih djela  koja najbolje opisuju kako se  posljednjih osam godina gospodarilo državnim poduzećima i kako je financirana  vladajuća Hrvatska demokratska zajednica. Međutim,  USKOK će tako izbjeći prigovore da se aktivno uključio  u predizbornu kampanju, budući da je očito da optužnica  za aferu Fimi-media mora sadržavati neugodne podatke o  crnim stranačkim fondovima,  a prilično je jasno i da će sam  HDZ biti optužen kao pravna  osoba, budući da se kaznenim  djelima odgovornih osoba  stranke okoristila i sama  stranka.
U međuvremenu realno je  da će USKOK podignuti optužnice protiv Sanadera u  preostalim istragama, najprije za mito od MOL-a, a onda i  za zlouporabe premijerskog  položaja pogodovanjem DIOKI-ju na račun HEP-a, odnosno za pokušaj utjecanja na  JANAF da preplati DIOKI-jevu nekretninu na Žitnjaku.  Što se tiče završetka istrage za  podmićivanje Sanadera kako  bi prepustio Inu mađarskom  MOL-u, USKOK još nije  odlučio na koji će način riješiti problem što su im ga  mađarske kolege postavile  odbijanjem zamolnice za saslušanjem predsjednika uprave MOL-a Zsolta Hernadyja.