Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Vrhunski restoran “upakiran” u ruho konobe

01.09.2011. 22:00
Vrhunski restoran “upakiran” u ruho konobe


Lijepo je vidjeti kada ugostiteljski objekt, koji se “okitio” epitetom najboljeg u  našoj akciji biranja najboljeg  restorana, nije “pao” u svojoj  kvaliteti, što nerijetko zna  biti slučaj. Dapače, ovogodišnji posjet Griblji – najboljem restoranu 2008. godine bio je po svim parametrima na visini stečenog  renomea. Vrata nam otvara  ljupka djevojka odjevena u  narodnu nošnju te nas vodi u  glavnu salu, jednu od pet zasebnih restoranskih cjelina.  Griblja, naime, zauzima dvije etaže stare, dakako renovirane, sukošanske kuće,  dvije etaže dizajnerski nadahnuto osmišljenog interijera, na tragu nekadašnjih  konoba, no suvremenog  “štiha”. Rezultat je jedan od  najljepših županijskih prostora za objedovanje, elegantnog “predznaka” arhaične  atmosfere. Svaki je detalj na  svom mjestu, od masivnih  drvenih stolova, simpatičnih  vaza suhog cvijeća, starih  škrinja i brojnih drugih “sitnica” nekadašnje Dalmacije.  Dakako, uređenje slijedi i jelovnik koji se bazira na domaćim namirnicama, vlastitom zelenju, a dobrim dijelom i mesu iz vlastite proizvodnje. Karta je velika, teško  je nešto izdvojiti, no šef kuhinje Šime Škrokov rado preporučuje pladanj morskih  blagodati, carpaccio od tune,  grdobine ili govedine, zelene  rezance sa škampima, fuže s  tartufima i škampima, rižot  od škampa ili sipe, teleće medaljone sa sušenim pamidorima i domaćim njokima ili,  pak, ribu u pećnici, što domaći gosti najviše vole kao i  pivca ispod peke. Vinska karta je opširna, a prednost imaju domaća vina. Nisu zapostavili ni slastice poput palačinki “griblja” s karamelom  i mljevenim pistacijima ili  torte od sira i višnje. Naš  objed nije zaključen nekom  od ovih slastica, već smo za  desert imali slanu kombinaciju – fritule s pršutom, dok  su za predjelo servirane jako  dobre gratinirane punjene lignje s čičvardom i fužima, a  za glavno jelo ništa manje  dobra sipa s palentom. Pio se  Plavac mali Grgić.


Gratinirane punjene lignje s čičvardom i fužima


400 g liganja
200 g istarskih fuža
100 g čičvarde
100 g filea grdobine
rikula, riblji temeljac, konjak, bijelo vino, češnjak, sol, papar, parmezan
Grdobinu sitno nasjecakati, rikulu iskosati nožem te izmiješati s jajem i malo krušnih mrvica, dodati češnjak. Posoliti i popapriti te tom smjesom puniti lignje. Pržiti na maslinovom ulju te kada dobiju boju, flambirati konjakom i dodati riblji temeljac, bijelo vino i čičvardu. Kuhati deset minuta, izvaditi te nasjeći na kolute. U umak s čičvardom stavimo fuže, štapnim mikserom izmiješamo rikulu, ulje i malo češnjaka. Sve stavimo u vatrostalnu pliticu te stavimo peći na 170 stupnjeva petnaestak minuta. Pred kraj pospemo parmezanom. Na kraju sve prelijemo ostatkom rikule i maslinovog ulja.