Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Zadržani sjaj stare prvakinje

01.09.2011. 22:00
Zadržani sjaj stare prvakinje


U nastavku zajedničke akcije Zadarskog lista i Turističke zajednice Zadarske  županije “Biramo najuređenije mjesto, općinu i  grad” turistička patrola Zadarskog lista obišla je Kukljicu na otoku Ugljanu. Kukljica je malo, mirno, dalmatinsko mjesto idealno za  obiteljski odmor. Podsjetimo  kako je Kukljica proglašena  pobjednikom u prvoj godini  organiziranja gore spomenute akcije, točnije 2004. godine. Mjesto je zadržala svoj  mediteranskog šarma koji  dodatno pojačava bajkovito  okruženje. Smještena u sigurnoj i od vjetra zaštićenoj  uvali, u okruženju zelenila  borove šume i plavetnila čistog mora prava je poslastica  u turističkoj ponudi Zadarske županije koja podjednako privlači tisuće stranih i  domaći turista i nautičara.
Turistička patrola Zadarskog lista započela je obilazak mjesta razgledanjem  ulaza na kojem se nalazi  tabla dobrodošlice koja, uz  hrvatski, dobrodošlicu želi  na još četiri jezika: njemački, engleski, talijanski i  francuski. Ulaz je zadržao  visoku razinu čistoće i urednosti. Prema mjesnoj rivi  vodi cesta u okruženju obiteljskih okućnica na koje je  dovoljan samo jedan pogled  da biste se uvjerili da Kukljičani vode brigu o okolišu  u kojem svakodnevno žive.  Dolazak na mjesnu rivu u  Kukljici je, kao i u svakom  drugom malom mediteranskom mjestu, dolazak u  “centar svita” iz kojeg se  kreće u sve druge dijelove  mjesta. Turistička patrola se  s nje, vođena postavljenom  signalizacijom, uputila prema uredu TZ Kukljica koji je  smješten u staroj uljari i čija  je pozicija jasno označena  velikim informativnim slovom “i”. Ured je otvoren  svakim danom, opskrbljen  prospektima o Kukljici, otocima Ugljanu i Pašmanu,  Zadarskoj županiji i Zadru  te o Hrvatskoj općenito. Od  ljubaznih djelatnika svi mogu dobiti pravu informaciju  o Kukljici i njenom  okruženju. Posebno se to  odnosni na NP Kornati i PP  Telašćica. Naime, Kukljica  se smatra ulaznim vratima u  ova dva prirodna bisera  našeg Jadrana. Nakon obilaska ureda patrola se nastavila u društvu direktorice  TZ Kukljica Sandre Marušić  koja nam otkriva vezu Kukljičana koja ne skriva zadovoljstvo ovogodišnjim rezultatima. U zadnja tri mjeseca ostvareno je oko 40.000  noćenja. Marušić kaže da u  budućnosti očekuju rast turističkog rejtinga mjesta.  Ove godine obnovljeni su  apartmani na Zelenoj pumpi, a radnici se na puntu  vraćaj ponovno po završetku  sezone kako bi nastavili s  radovima.
Iz ureda patrola se nastavila u pravcu šetnice i  šetnjom mjesnom rivom. Samo letimičan pogled s rive  dovoljan je za uvjeriti se  kako vlasnici luksuznih jahti  i jedrilica u Kukljici vide  sigurnu nautičku i opskrbnu  luku. Inače mjesna šetnica je  opskrbljena svim potrebnim  sadržajima – klupama za odmor, koševima za otpad,  noćnom rasvjetom te je hortikulturno oplemenjena autohtonim biljnim vrstama i  sezonskim cvijećem. Poseban šarm joj daju popodnevne izložbe slika  izložene na prodajnim štandovima na samoj obali.
Laganom šetnjom šetnicom krenulo se prema mjesnom trgu, ali prije toga letimičan pogled na plan mjesta. Uz detaljan plan Kukljice  tu su karte Zadarske županije i otoka, a u rubovima su  postavljene fotografije apartmana. Put do trga vodi kroz  dječje igralište. Na trgu  tržnica s koloritom svježeg  sezonskog voća i povrća i  uobičajeno živom i domaćom atmosferom. Ta atmosfera ima svoje izvorište u  staroj Kukljici, kamenim  kućama, građenima arhitekturom naših djedova, a nad  kojima se izdiže kampanel  crkve sv. Pavla.
Priča o Kukljici ne bi bila  potpuna da se ne spomenu  plaže u njenoj okolici i samom mjestu. U Kukljici se  nalazi plaža Zelena punta  koja je najopremljenija. Ima  tuševe, riješen je sanitarni  čvor, postavljene su svlačionice, kante za otpad. Uz ove  praktično obvezne sadržaje  tu su i brojni drugi većinom  zabavnog karaktera. Od ostalih plaža na području  općine tu su plaže Kostanj,  Jelenica i nedodirljiva Sabuša koja ponovno dobiva  na svojoj cijeni. Radi se o  prekrasnim plažama koje tek  trebaju doživjeti svoju afirmaciju.


Najatraktivniji TIC Zadarske županije


Prostorije ureda TZ Kukljica su najatraktivnije u Zadarskoj županije. Naime, ured se nalazi u staroj uljari  koja je izrađena sredinom šezdesetih godina prošlog  stoljeća i bila u upotrebi do početka Domovinskog rata.  Uljara je obnovljena 2004. godina, a pri renoviranju se  vodilo računa o tome da se sačuvaju stari strojevi i  mehanizmi koji ih pokreću. Pogled na stare mlinove,  koji su se ne tako davno koristili za dobivanje tekućeg  zlata, nikoga ne ostavlja ravnodušnim, a cijeli ugođaj  dodatno pojačavaju fotografije s mediteranskim motivima zadarskih i otočnih fotografa.