Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Želim se kastrirati i okrenuti novu stranicu u životu!

01.09.2011. 22:00
Želim se kastrirati  i okrenuti novu  stranicu u životu!


Riječ je o 38-godišnjem Denisu Zupčiću iz Poličnika koji smatra kako je kastracija jedino rješenje za “brisanje” prošlosti i okretanje prema budućnosti u kojoj bi mogao normalno živjeti, raditi i viđati svoje dijete, a da ga ne smatraju opasnim silovateljem i pedofilom


Želim se kastrirati  i okrenuti novu stranicu u  svom životu. Ta odluka nije  donesena preko noći. U zatvoru sam imao vremena razmišljati i posljednje dvije godine sam ostao čvrst u svojoj  odluci za takvim medicinskim  zahvatom, ali mi ne dozvoljavaju. Preporučuju mi   “psihoterapiju kao jedinu mogućnost liječenja”. Meni  psihoterapija ne treba jer ja se  sebe ne bojim. Ne bojim se da  bih ikad više mogao učiniti  ono što jesam u prošlosti. U  zatvoru sam izgubio svaku  seksualnu želju i sada bih mogao u svećenike – priča 38-godišnji Denis Zupčić iz Poličnika.
On je naime, na uvjetnom  otpustu iz gospićke kaznionice gdje služi sedmogodišnju  zatvorsku kaznu zbog silovanja dječaka kojem je tada bilo  16 godina, inače brata njegove  tadašnje nevjenčane supruge  koju je također silovao, ali i  podvodio. Presuda mu je na  Županijskom sudu u Zadru  izrečena 2006. godine, a  suđenje je bilo zatvoreno za  javnost. No, ono što su novinari tada uspjeli saznati o  tom slučaju jest da je Zupčić  dječaka automobilom odvezao na skrovito mjesto nedaleko od Zadra gdje ga je silovao. Svoju je suprugu, tada u  dobi od 19 godina, podvodio  tako da je stavljao oglase na  zadarskim oglasnim pločama,  u novinama te pod brisače automobila u kojima je nudio  “ugodno druženje sa zgodnom  i mladom ženom”.
Zupčić danas ne niječe da je  počinio ono za što je i osuđen.  Zatvorska kazna mu ističe 1.  prosinca ove godine. Iako je na  uvjetnoj slobodi, što podrazumijeva ograničeno kretanje,  a i nema putovnicu, kaže da se  i dalje osjeća kao da je u nekoj  vrsti pritvora jer s njim nitko u  mjestu ne želi razgovarati, svi  ga izbjegavaju, a majke pred  njim sklanjaju djecu.
– Javnost želi činjenice.  Želim se kastrirati i želim nastaviti dalje sa svojim životom,  a ja mislim da je to jedini  način. Ne želim se više nikada  vratiti u zatvor i ne želim više  nikada doći u situaciju da me  se sumnjiči za bilo što ili da mi  iza leđa šapuću kako sam opasan. Imam dijete od devet godina i ne želim da mi zabrane  viđanje. Osim, toga i kada  izađem iz zatvora kakva me  budućnost čeka – pita se  Zupčić.
Kaznena evidencija svugdje  ga prati
Pojašnjava kako nema šanse da nađe posao jer ga njegova kaznena evidencija svugdje prati. Dodaje kako je on  našao izlaz i rješenje za svoju  budućnost i da ga nudi, ali mu  jednostavno ne daju.
– Sada sam na uvjetnom otpustu, iako na slobodi nemam  života. Na kupanje odlazim na  drugi kraj županije, bez novca  sam a, naravno, ne mogu  tražiti socijalnu pomoć. Bojim  se i kada izađem iz zatvora da  se ništa bitno neće promijeniti  i da će me zauvijek pratiti stigma silovatelja i pedofila, a takve ljude društvo prezire. Kada  bih se kastrirao dokazao bih  svima da sam svoju grešku  platio i da nisam opasan kakvim me smatraju – zaključio je  Zupčić pokazujući nam odgovor Ministarstva zdravstva i  socijalne skrbi kojeg potpisuje  ministar Darko Milinović od  veljače ove godine, a u kojem  ga upozoravaju na rizičnost  takvog zahvata i upućuju na  psihoterapiju.
Liječnici upozoravaju na  rizičnost zahvata
U odgovoru se navodi kako  je Uprava za medicinske poslove zaprimila njegovu predstavku u vezi zahtjeva  za kastracijom na temelju koje je zatraženo  očitovanje Ministarstva pravosuđa i to  Uprave za zatvorski  sustav.
– U dostavljenom  očitovanju ravnatelja  Uprave za zatvorski  sustav navodi se da je  Vaš zatvorski liječnik upoznat  s Vašim zahtjevom za kastracijom te je u više navrata s  Vama razgovarao po pitanju  tog medicinskog zahvata i  upoznao Vas s ozbiljnim posljedicama. Vaš zatvorski liječnik smatra da bi takav zahvat vitalno ugrozio Vaše zdravlje i život. Budući da se Uprava zatvora izjasnila da Vam se  ne može udovoljiti tijekom izdržavanja kazne zatvora, izvještavamo Vas da zahtjev za  medicinskom sterilizacijom  može podnijeti osoba starija  od 35 godina i to u zdravstvenoj ustanovi u kojoj se  mogu obavljati takvi zahvati.  Napominjemo da je za svaki  takav postupak potrebno ishoditi stručno mišljenje interdisciplinarnog tima specijalista  odgovarajuće specijalnosti, s  obzirom na medicinske indikacije zbog kojih se odlučuje  po zahtjevu za sterilizaciju.  Ukoliko se zahtjev za sterilizacijom odobri i ukoliko se  radi o osobnom zahtjevu, nije  moguće troškove sterilizacije  podmiriti iz sredstava osnovnog zdravstvenog osiguranja ili  Državnog proračuna, već sve  troškove snosi podnositelj  zahtjeva osobno. Također, Vaš  zatvorski liječnik navodi  psihoterapiju kao jedinu mogućnost liječenja Vaših problema – navodi se u odgovoru  iz Ministarstva zdravstva s  kojim se Zupčić ne može pomiriti, a novaca nema.