Počeli najveseliji i najljepši dani u vinogradu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Velimir Brkić
Berba uz nadzor psa Rokija

Jučer ujutro u šest manje kvarat (5.45 sati), prije nego li je  i zora sasvim svanula, u vinogradu Poljoprivredne zadruge Maslina i vino Polača pod Tinjom započela je berba, jematva ili trganje grožđa. Zaposlenici, sezonski radnici i vaš gorepotpisani reporter Zadarskog lista  počeli su brati grožđe sorte muškat žuti koji spada u najstarije kultivare  na svijetu koje dolaze s Bliskog i Srednjeg istoka.

- Umjesto da šestu godinu zaredom prva berba grožđa u Ravnim kotarima bude muškat žuti, već smo pobrali sortu chardonnay koja je  imala 19,5 gradi. Naime, najoptimalnija berba muškat žutoga je bila  oko Velike Gospe, međutim kiša je sve prolongirala, govori Radoslav  Bobanović iz Zadruge MasVin Polača, te nastavlja:

- Dok je kiša za Veliku Gospu i sv. Roka spasila brojne vinograde i vinogradare, nama koji imamo sustav navodnjavanja kap na kap je zapravo napravila štetu. Za 15 dana je odgodila berbu, a gradacija muškat  žutoga je manja za oko tri. Umjesto optimalnih 27 sad je 23,5 do 24, kazao je Bobanović.

Kupci Nadbiskupija i Kaptol

Rujan je, započelo je veselo vrijeme za vinare, cjelogodišnji trud se  pretvara u kraljevsku kapljicu u vino, u nektar božanski. Najveseliji su  to i najljepši dani u vinogradu, naravno, ukoliko u ovom mjesecu vremenski uvjeti budu povoljni te ne bude kiše i ne zaustave berbu. U narednih 10-ak dana meterolozi je najavljuju za ovu subotu.

- Očekivati je vino od 13 do 15 posto alkohola i lijepim kiselinama.  Mislim da ćemo imati kvalitetna i vrhunska vina iz ovogodišnje berbe,  zadovoljno će Rade dok sa stažisticom, enologinjom Cvitom iz Sv. Filipa i Jakova provjerava slador u grožđu.

Riječ je o muškatu koji nas uvijek oduševljava, a bogme i Nadbiskupiju i Kaptol kao važne kupce. U naš kraj vratila ga je upravo PZ MasVin. Željko Uzelac i Rade Bobanović odlučili su se na pionirski pothvat  i postigli nevjerojatan rezultat.

- Muškat je malo neobična i zahtjevna sorta. Daje vino koje jedino  ima aromu grožđa, spada u najstarije sorte na svijetu. Štoviše, već od  Uskrsa ide u prodaju, objašnjava Rade dodajući kako na sadržaj šećera  imaju utjecaj rodnost, položaj, gnojidba, vremenske prilike i još dosta  toga. 

Berači napadaju red za redom. Pune se košare od 20 kilograma, a redovi muškata žutog su dugi. Ima 12 redova, a u svakom redu 210 trsova, ukupno 2.520, koji daju od 1,5 do 2 kilograma grožđa. Vjerni Radin  pas Roki je, naravno, tu jer bez njihova nadzora ne ide baš ništa.

- U vinogradu od 50.000 trsova očekujemo oko šest vagona grožđa,  što s randmanom od 50 posto treba dati 30.000 litara ekološkog vina,  mišljenja je Rade.

Strojevi se neće gasiti tjedan dana

Muljača je spremna, peteljke se odbacuju, a mljevene bobice idu prema vinimatiku, čudu od stroja i desnoj ruci svakog ozbiljnog vinara.

- Za muškat vinimatik osigurava maksimalnih 14 stupnjeva Celzijevih. Ukoliko želite da vam vino zadrži sve arome i mirise neophodan je,  naglasio je Bobanović.

Muškat će nakon 6 do 12 sati u druge inokse na fermentaciju. Naravno, i tamo s kontroliranom temperaturom. Sada kada je Dario upalio  strojeve, teško da će se i gasiti sljedećih tjedana.

- Nemojte zaboraviti, prvo Isusovo čudo, zbog kojeg su mu učenici  povjerovali, bilo je pretvaranje vode u vino, podsjeća Rade s imanja PZ  MasVin površine od 50 hektara u kršu kod Tinja, koje sa svojim vrhunskim i kvalitetnim vinima, ekstra djevičanskim maslinovim uljem te  svježim i suhim smokvama, sve iz ekološke proizvodnje, polučuje zavidne rezultate, nagrade i priznanja na manifestacijama gotovo svih razina.

- Rane bijele sorte chardonnay i muškat već se beru ili su pobrane.  Ide merlot kao prva od crnih sorti, potom syrah i tako redom, nabraja.

Ozbiljan je ovo i zahtjevan posao. Nema više koša, maštela, badnja,  koslate, mišina, burila (vučija), kara i tovara. Nema ni djevojaka koje,  visoko zadignutih suknji, gaze grožđe u koševima.

- Sad je sve modernizirano, puno je lakše obrađivati vinograd, trgati,  ali i praviti vrhunsko vino, poručio je Rade.

Posao u dijelu vinogradu od 12 redova je oko 10.30 sati bio završen, a  zatim je slijedio "teži" dio oko iznimno bogatog stola. A moralo se popiti i staro vino. Da se napravi mjesta za novo.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno