Županiji i Gradu 22 milijuna kuna za pomoćnike u nastavi

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
Potpisan ugovor u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta
Županiji su odobrena bespovratna sredstva u iznosu od 8 milijuna kuna, te Gradu Zadru u bespovratnom iznosu od 7,8 milijuna kuna
ZADRANI S MINISTRICOM - Ivan Šimunić, Joso Nekić, Blaženka Divjak, Ante Babić i Šime Vicković

Svečanim potpisom ugovora s ministricom znanosti i obrazovanja RH Blaženkom Divjak i službeno su odobrena bespovratna sredstva u iznosu od 8 milijuna kuna za projekt Zadarske županije i 30 partnera "Inkluzija korak bliže društvu bez prepreka". Svečanosti potpisivanja i uručivanja ugovora u Zagrebu nazočili su zamjenik župana Zadarske županije Šime Vicković i pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Ivan Šimunić.

Sredstva su odobrena u okviru Poziva Ministarstva znanosti i obrazovanja za dodjelu bespovratnih sredstava UP.03.2.1.03 "Osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama III. faza", koji se financira sredstvima Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa "Učinkoviti ljudski potencijali" 2014. - 2020. Projektu "Inkluzija korak bliže društvu bez prepreka" odobrena su bespovratna sredstva u iznosu od 8.000.000,00 kuna, koliki je najviši iznos koji se sukladno uvjetima Poziva mogao dodijeliti Zadarskoj županiji. Ukupan proračun projekta iznosi 12.684.504,00 kuna, od čega Zadarska županija sufinancira iznos od 4.684.504,00 kuna.

Četverogodišnje financiranje

- Izuzetno smo zadovoljni zbog odobrenih sredstava, pogotovo zbog činjenice da je ovim ugovorom predviđeno četverogodišnje financiranje projekta. Treba svakako pohvaliti naš Upravni odjel za društvene djelatnosti koji je odradio cjelokupan posao oko pripreme i prijave, a bit će zadužen i za provedbu projekta. Rad s pomoćnicima u nastavi pokazao se uspješnim kroz proteklo razdoblje, a svi krajnji korisnici su bili iznimno zadovoljni. Kako nam je cilj da svaki učenik kojem je to potrebno dobije pomoćnika u nastavi, očekuje se da će Zadarska županija kroz naredne četiri godine provedbe projekta uložiti dodatnih dva milijuna kuna - rekao je zamjenik župana Šime Vicković.

Projekt "Inkluzija korak bliže društvu bez prepreka" omogućuje socijalnu uključenost i integraciju učenika s teškoćama u razvoju u redoviti obrazovni sustav. Projektom će se osigurati stručna pomoć za 73 učenika s teškoćama u razvoju putem angažiranja 69 stručno osposobljenih pomoćnika u nastavi u 30 škola (22 osnovne i osam srednjih škola) kojima je osnivač Zadarska županija.

Vidljivi na tržištu rada

Neposrednim radom pomoćnika s učenicima s teškoćama u razvoju omogućit će se postizanje boljih obrazovnih rezultata i uspješnija socijalizacija učenika, a stjecanjem vještina i stručnih kompetencija pomoćnika, osigurat će se njihovo bolje pozicioniranje na tržištu rada.

Osnovne škole - partneri u projektu su: OŠ Zemunik, OŠ Petar Lorini Sali, OŠ Biograd, OŠ Vladimira Nazora Škabrnja, OŠ Sv. Filip i Jakov, OŠ Braće Ribar Posedarje, OŠ Pakoštane, OŠ Jurja Barakovića Ražanac, OŠ Braće Radić Pridraga, OŠ Petra Zoranića Stankovci, OŠ Franka Lisice Polača, OŠ Stjepana Radića Bibinje, OŠ Petra Zoranića Jasenice, OŠ Valentina Klarina Preko, OŠ Benkovac, OŠ Privlaka, OŠ Petra Zoranića Nin, OŠ Jurja Dalmatinca Pag, OŠ Obrovac, OŠ Sukošan, OŠ Poličnik, te OŠ Straigrad.

Srednje škole - partneri u projektu su: Gimnazija Vladimira Nazora, Hotelijersko-turistička i ugostiteljska škola, Strukovna škola Vice Vlatkovića, Poljoprivredna, prehrambena i veterinarska škola Stanka Ožanića, Ekonomsko-birotehnička i trgovačka škola, Srednja škola Obrovac, Prirodoslovno-grafička škola i Škola primijenjene umjetnosti i dizajna.

Škola PUNa mogućnosti

Sredstva za pomoćnike u nastavi osigurao je i Grad Zadar projektom "Škola PUNa mogućnosti". U ime Grada Zadra ugovor vrijednosti 9.241,567,20 kuna potpisao je zamjenik gradonačelnika Ante Babić. Projekt će se financirati sredstvima Europskog socijalnog fonda u bespovratnom iznosu od 7.855,332,12 kuna, uz stopu vlastitog sufinanciranja koja iznosi 15%. Kroz projekt zaposlit će se 51 pomoćnik u nastavi za 53 djece s teškoćama, dok će Grad Zadar iz svojeg proračuna financirati još 17 pomoćnika u nastavi za 20 učenika s teškoćama što ukupno čini 68 pomoćnika koji će biti zaposleni u gradskim školama.

- Program pomoćnici u nastavi u gradskim osnovnim školama Grada Zadra provodi se još od 2010. godine zahvaljujući sredstvima iz gradskog proračuna, dok od 2014. godine Grad Zadar uspješno prijavljuje i provodi projekte osiguravanja pomoćnika u nastavi sufinancirane sredstvima iz EU fondova. Kvaliteta projektne prijave, ali i dosadašnje provedbe projekta rezultat su timskog rada i planskog promišljanja svih dionika na projektu: Grada Zadra i osnovnih škola kojima je Grad osnivač što je naposljetku prepoznato i na višoj razini, obzirom je projektnom prijedlogu Odbor za odabir projekata, prema kriterijima i metodologiji dodijelio maksimalnih 100 bodova - istaknuo je Babić. (ZL)

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno