Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Ljetu (ni)je kraj

02.09.2017. 16:59
Ljetu (ni)je kraj


Jučerašnja kiša donijela je dugo očekivano olakšanje i osvježenje na našem području. Nakon vrućeg i suhog ljeta, tijekom kojega su temperature prelazile 40 stupnjeva Celzijevih te dugotrajne suše, prve kapi kiše najavile su i svojevrstan kraj ljeta.
– Početkom rujna zaista počinje klimatološka jesen, iako ljeto traje do 23. rujna, tako da je ova kiša 1. rujna prava najava jeseni te najava da će polako početi drugačije vrijeme. Kiša bi trebala padati tijekom cijelog vikenda, koliko će trajati ciklona koja prelazi naše područje, a u ponedjeljak bi trebala zapuhati bura te bi se opet trebalo razvedriti. Međutim, upravo zbog ove kiše koju prati bura, neće više biti ovakvih vrućina, rekao je Duško Kraljev, poznati zadarski meteorolog najavivši smjenu godišnjih doba. Istaknuo je kako ljetu ipak nije kraj, more će i dalje biti ugodne temperature, oko 20, 21 stupanj, dok će dnevne temperature dostizati do 25, 26 stupnjeva.
– Unatoč ovom zahlađenju mislim da sezona kupanja još nije gotova. Gotovo cijeli rujan bit će ugodno, sunčano vrijeme, preko dana toplo, dok će noći i jutra biti malo prohladni. Zanimljivo je da su prognoze predvidjele da bi rujan mogao imati ispodprosječan broj oborina. Poslije ovog vikenda ne bi trebalo biti kiše do polovine rujna kad opet očekujemo ciklonu s oborinama, najavio je Kraljev sunčani i topli rujan.
Istaknuo je kako je ovo ljeto bilo iznadprosječno toplo te ga je obilježila dugotrajna suša. Naime, kako je rekao, tijekom cijelog lipnja, srpnja i kolovoza palo je ukupno 20 litara kiše. Kraljev je dodao kako je ova suša također jedan od razloga požara koji su bijesnili Dalmacijom.
– Ovakvo vrijeme posljedica je globalnog zatopljenja. Dugotrajne suše u Dalmaciji, uragan Harvey u Teksasu, velike monsunske kiše u Aziji sve su to posljedice globalnog zatopljenja. Iz godine u godinu idemo u sve toplije vrijeme, a jesen i proljeće smo gotovo i izgubili, kazao je Kraljev dodavši kako će ovako ekstremnih vremenskih uvjeta biti i dalje ukoliko se na globalnoj razini ne promijeni odnos prema prirodi.