Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Biogradsku bolnicu žele pripojiti zadarskoj bolnici

02.09.2019. 07:28
Biogradsku bolnicu žele pripojiti zadarskoj bolnici


Vijećnici Gradskog vijeća grada Biograda na moru, Leo Zorica, Slavica Jeličić, Ratko Krstinić, Krsto Milačić i Ante Fuzul oglasili su se jučer priopćenjem u kojem su podsjetili kako su još 1. srpnja na protokol Gradskog vijeća Grada Biograda na Moru predali zahtjev za organizaciju izvanredne sjednice Vijeća. Razlog sazivanja sjednice je, kako navode, mogućnost pripajanja Ortopedske bolnicu Biograd na moru Općoj bolnici Zadar.
– Tijekom ovih dana prema pisanju pojedinih medija intencija je Zadarske županije i njenog čelnika župana Božidara Longina pripojiti Ortopedsku bolnicu Biograd na moru Općoj bolnici Zadar. Kao razlog takvog pripajanja navodi se konstantan rast dugovanja koje Ortopedska bolnica Biograd na moru generira svojim radom. Da bi se smanjile tenzije te da bi se javnost upoznala sa stvarnim stanjem predlažemo organizaciju izvanredne sjednice na koju ćete pozvati pored vijećnika i gradonačelnika Biograda Ivana Kneza i župana Longina, zatim ravnatelja Ortopedske bolnice Biograd na moru, predstavnike sindikata Ortopedske bolnice Biograd na moru i načelnika susjedne općine Pakoštane Milivoja Kurtov, ističe ovih petero oporbenih vijećnika navodeći kako se nadaju kako će i predsjednik Gradskog vijeća sam pozvati dodatne ljude za koje smatra da bi trebali biti prisutni na ovoj sjednici.


Traže prisustvo nacionalnih medija
– Kako bi izbjegli daljnje medijske špekulacije i članke u kojima će se pisati ovako ili onako tražimo da se na sjednicu pozovu i predstavnici medija, ne lokalnih biogradskih, već županijskih i nacionalnih medija. Ortopedska bolnica kao jedna od najdugovječnijih medicinskih ustanova, kao specijalizirana bolnica za područje ortopedije, kao bolnica u kojoj su se u bivšoj državi liječili pacijenti iz cijele bivše države, usudit ćemo se reći da spada u sferu nacionalnih interesa. Kako bi napravili sve što je u našoj moći, a da bi spriječili prvenstveno ukidanje takve vrijedne medicinske ustanove, da bi spriječili gubitak 230 radnih mjesta koja su iznimno značajna za Biograd i okolna mjesta, odakle dolaze vrijedni radnici ove bolnice, rasprodaju njene vrijedne imovine (110.000 metara četvornih građevinskog zemljišta, ne računajući zgrade i opremu), smatrali smo da je naša obaveza sazvati ovu sjednicu, navode vijećnici koji su najavili kako bi na sjednici od odgovornih zatražili da se očituju o medijskim natpisima i iskažu svoje namjere vezane za ovu bolnicu.
– Iako smo od gradonačelnika na lokalnom radiju i lokalnom portalu prozvani »lažnim dušebrižnicima«, a novinari koji su objavili vijest su »lažni novinari« koji rade na »lažnim portalima« i šire »lažne vijesti«, već dva mjeseca podnosimo zahtjeve za održavanje sjednice Gradu i Ministarstvu, poštujući pritom proceduru propisanu člankom 69. Poslovnika i člankom 34.a Zakona i nećemo odustati od svoga zahtjeva, te želimo staviti ‘točku na i’ ovoj priči organizacijom sjednice. Želimo osigurati da se ova bolnica konsolidira, te da se pokrene inicijativa za dobivanje statusa kakvog ova bolnica zaslužuje. Nikakva gašenja ne dolaze u obzir, kao ni preseljenje dijela bolnice u nekakve poludovršene poliklinike i županijsku bolnicu koje su u većim dubiozama nego Ortopedska bolnica. S obzirom da se nas proziva lažnima, zadržavamo isto pravo da ne vjerujemo onima koji su se dogovarali na 10 sastanaka, pa onda druge prozvali lažnim dušebrižnicima, ističu ovi vijećnici navodeći uzrečicu »Ako se neki od njih u ovome prepoznaju, mi im nismo u tome krivi«.


Žele konsolidaciju bolnice
– Ono što je najžalosnije je umjesto da kao središnje državno tijelo za nadzor rada državne uprave pokrene nadzor, ono nam je prvi zahtjev odbilo zbog tzv. formalnog razloga jer nismo zahtjev prema gradonačelniku potpisali kao vijećnici. Iako smatramo da nismo pogriješili, te da je naša obavijest gradonačelniku da postupi po zahtjevu koji smo predali na protokol 1. srpnja obvezujuća i za predsjednika Gradskog vijeća i za gradonačelnika, ponovili smo zahtjev i prema gradonačelniku i prema Ministarstvu uprave jer želimo da se na sjednici donesu zakonski valjanje odluke te da se one ne stavljaju pod upitnik i proglašavaju nevaljanim jer smo vidjeli kako je isto to ministarstvo ignoriralo potpise u slučajevima referendumskih inicijativa. Očekujemo da Ministarstvo u narednih 15 dana organizira sjednicu Vijeća. Rok je počeo teći u petak 30. kolovoza, zaključuje se u priopćenju koje potpisuju gradski vijećnici Biograda na moru Leo Zorica, Slavica Jeličić, Ratko Krstinić, Krsto Milačić i Ante Fuzul.