Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

BRGULJE MOGU BOLJE Komunalni problemi otežavaju život, nautički turizam daje vjetar u jedra

02.09.2019. 11:52
BRGULJE MOGU BOLJE Komunalni problemi otežavaju život, nautički turizam daje vjetar u jedra


Da nam se vrati barem jednom tjedno trajektna linija u Brgulje, nama bi to bilo od velikog značenja. Nije problem u povezanosti, tu je svakodnevna linija katamaranom, ali trajektna je ukinuta i to stvara velike probleme. Ranije je postojala trajektna linija Zadar- Brgulje, no sada umjesto u Brguljama trajekt pristaje u Molatu, što nama ne ide u prilog jer moramo plaćati dodatnu cijenu za prijevoz robe od Molata do Brgulja, a to je skupo. Od Jadrolinije smo tražili da nam vrati tu jednu trajektnu liniju, ali su nas odbili pod izgovorom kako nema dovoljno dubine za trajekt, što je čudno, jer prije dubina nije bila problem, istaknuo je na samom početku Romano Maletić, predsjednik Mjesnog odbora Brgulje, mjesta u kojem je 30-ak stalnih stanovnika, uglavnom starije životne dobi. U sezoni ta brojka prijeđe i par stotina jer ljeti dolaze obitelji iz Zadra, ali i turisti koji se rado vraćaju na Brgulje.
 


Dobio moždani udar, a pomoći na otoku nema


– Dobra infrastruktura mjesta, odlična cestovna povezanost Brgulja s Molatom i Zapuntelom, ljubazni domaćini, kvalitetna gastronomska ponuda, usluga prodavaonice koja radi cijelu sezonu, sve su to razlozi zbog čega smo prepoznati kao dobra turistička destinacija, ističe Maletić dodajući kako je osim ponude apartmana tu i nautički turizam. Naime, nautičarima su Brgulje redovno pristanište zbog dobrih uvjeta.
– Mjesto ima koncesiju za bove, tako da je luka uvijek puna brodova. Na obali su dvije gostionice i pizzerija i rade od svibnja do kraja rujna. Tako da je ponuda stvarno potpuna. Svaki dan se može kupiti svježe voće i povrće, što je vrlo bitno za naše goste, istaknuo je Maletić, dodajući ipak kako treba ukazati i na probleme koje imaju u mjestu, jer kako kaže, kada sezona završi, gosti odu svojim domovima, a mještani ostaju na otoku.
Veliki problem je, kako doznajemo, nedostatak liječnika, koji je do rata bio na Molatu.
Danas je puno teže, jer liječnik s Ista dolazi utorkom i četvrtkom, a to nije dovoljno.
– Bolest ne bira ni dan ni sat. Kada nemate liječnika, prepušteni ste sami sebi. Vrlo je opasno ako se dogodi bolest koja traži hitnu intervenciju. Tada smo osuđeni zvati u Zadar, pa dok se hitna organizira, prođe i šest sati, kaže Maletić, podsjetivši nas na jednu takvu situaciju od prije par godina.
– Imali smo slučaj našeg mještatina koji je dobio moždani udar, a pomoći na otoku nema. To je strašno, požalio nam se Maletić koji ne vidi rješenje za ovaj problem bez pomoći Grada.
 




Crne jame prazne se i u šume


Ukazao je predsjednik MO-a i problem vodoopskrbe te pražnjene crnih jama koje su gorući problemi otoka.
– Crne jame se u sezoni brzo pune. Fekalije stvaraju velike probleme pa se jame moraju češće čistiti. To mještanima stvara velike troškove, jer se moraju sami snalaziti. Broj pražnjenja crnih jama od strane zadarske Odvodnje nije dovoljan, ni zimi, a pogotovo ljeti, kada se broj stanovnika na otoku znatno poveća. Tada moramo dodatno posegnuti u džep i privatno platiti i do 500 kuna po pražnjenju jame, istaknuvši još zabrinutost i zbog odlaganja feklija po otoku.
Prema riječima predsjednika MO-a, postoji rješenje za problem odlaganja fekalija, a to ni u kojem slučaju nisu šume po otoku.
– Postoji varijanta da se napravi neka jama s pročišćivačem preko kojeg bi se dobila voda za navodnjavanje njiva, a to bi imalo ekološku i ekonomsku učinkovitost, ističe Maletić.
S druge strane, tu je i problem vodoopskrbe koja bi se po uzoru na Molat, također mogla riješiti.
– Umjesto dosadašnje prakse dovoženja vode na otok koja ograničava po četiri i pol vagona vode po članu domaćinstva godišnje, problem bi se riješio vodospremnikom kao što ga ima Molat, Brgulje i Zapuntel. Voda bi se vagonima dovezla u vodospremnik koji bi se trebao smjestiti prema projektu, kojeg je prethodno nužno izraditi, između Zapuntela i Brgulja. Vodospremnik bi se cijevima povezao s hidrantom i tako domaćinstva ne bi oskudijevala s vodom, jer bi prema potrebi bila puštena količina vode koja bi se dodatno naplatila. Ovakav način vodoopskrbe bi uvelike umanjio nestašicu koja se najviše osjeti ljeti. S druge strane, mještani bi se oslobodili mukotrpnog postupka pretakanja vode iz cisterne u gusterne, što je posebno zahtjevno po zimi, ističe Maletić dodajući kako Brgulje imaju uvjete i potencijal za daljnji razvitak zbog svog položaja, prirodnih ljepota.
 


Očekuju da Grad Zadar ispuni obećanja


– Prvenstveno treba zadržati i vratiti mlade ljude na otok, a to se može jedinio zapošljavanjem. Za sada se to čini nemoguće, no otok ne može opstati samo s umirovljenicima i to je veliki problem, naglašava Maletić zaključujući kako jedino rješenje Maletić vidi u jačoj suradnji s Gradom jer, kako kaže, bez aktivnosti Grada oni su kao otok nemoćni i prepušteni sami sebi.
Stoga Maletića raduju obećanja koja im je dao Grad Zadar.
– Moram priznati da nam Grad pomaže. Zahvaljujući Gradu dobili smo cestu koja povezuje plažu Pržina s mjestom, tu su klupe i javni wc, no to nije dovoljno, govori Maletić spomenuvši kako za sada imaju obećanje Grada za izgradnju zaobilaznice koja je nužna kako bi se rasteretio promet u mjestu, a i obećanje kako će se presvući dio ceste koja vodi prema Zapuntelu, a koja je sada u vrlo derutnom stanju. (Nikolina MOJIĆ)