Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Čak stotinjak djece na Tjednu matematike

02.09.2019. 12:16
Čak stotinjak djece na Tjednu matematike


Stotinjak učenika zadarskih škola od 3. do 8. razreda okupilo se danas u OŠ Zadarski otoci na Tjednu matematike kojega je organiziralo Matematičko društvo Zadar.
– Ovaj tjedan ima širok spektar radionica i predavanja, uglavnom vezanih uz zadatke. Nismo se fokusirali samo na talentiranu djecu već i na djecu različitih sposobnosti kako bismo ih privukli matematici pa su tako neki zadaci na zanimljivoj bazi te je malo i izvan programa, ali ima poveznicu, rekla nam je Maja Cindrić iz Centra izvrsnosti Zadar.
Za svaki dan je planirana po jedna tematska radionica u trajanju od tri školska sata u svakoj dobnoj skupini.
Inače, sudjelovanje na radionicama je besplatno, a Tjedan matematike organizira se uz podršku Grada Zadra i Županije te su tako došli i predstavnici Grada.
– Interes za matamatiku se svake godine mijenja, u jednom je trenutku bio velik, nakon toga je stagnirao, a ove godine su se neke stvari malo pomaknule, te učenici pokazuju veći interes. Osim toga, priključili smo radu i neke naše bivše učenike koji su bili u Centru izvrsnosti, a danas su matematički olimpijci, kao što je, primjerice, Noel Lakić. Kad smo ih doveli na završne radionice djeca su pokazala velik interes, kao da se radi o nogometnoj zvijezdi te smo dobili veći broj prijava za ovu godinu, rekla je Cindrić.
Istaknula je kako u Centru žele raditi s djecom koja su talentirana i koja ne samo da imaju talent za matematiku već moraju imati i radne navike i volju za rad kako bi mogli razviti talent. Također, dodala je cilj im je raditi u manjim skupinama kako bi mogli kvalitetnije raditi.
– Grad Zadar daje potporu te je tako prije devet godina pokrenut Centar izvrsnosti za matematiku. U potpunosti financiramo taj program te ga nastojimo i dalje razvijati i dajemo potporu matematici i matematičarima. Naime, ona je svuda oko nas, jako je važna i sad mi je drago da mogu mladima reći koliko je ona važna, rekao je Joso Nekić, gradski pročelnik za školstvo u Gradu Zadru.
Okupljene je pozdravio i ravnatelj škole Davor Barić, poželjevši djeci zanimljiv tjedan rada i zabave kroz matematiku.