Dukić: "Minus od 724 tisuće kuna ostao nakon koncerta Rite Ore podmirit ćemo iz Proračuna!"

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Trakavica stiže na naplatu
Zvonko KUCELIN
Najvatreniji fanovi britanske tinejdžerske pop zvijezde proteklog petka u dvorani Krešimir Ćosić

Nakon preliminarnog financijskog izvješća, direktora SC Višnjik, Denisa Karlovića, vezanog uz koncert Rite Ore proteklog petka u zadarskoj dvorani Krešimir Ćosić, u kojem je iznio podatak kako je organizator ovog eventa u minusu čak 724 tisuće kuna, nije trebalo dugo čekati da se oglasi i gradonačelnik Grada Zadra, Branko Dukić, proteklih tjedana uz direktora Turističke zajednice grada Zadra i njegovog prijatelja Marija Paleke, najprozivanije osobe vezane uz ovaj spektakl - debakl.

Priopćenje gradonačelnika Grada Zadra Branka Dukića prenosimo u cijelosti.

"Prije svega čestitam svima uključenima u organizaciju koncerta, a pogotovo vodstvu i djelatnicima Višnjika koji su u kratkom vremenu uspjeli organizirati koncert na svjetskoj razini. Kada su mi iz Turističke zajednice došli s prijedlogom za organizaciju koncerta Rite Ore i iznijeli sve organizacijske i financijske rizike, donijeli smo odluku da ćemo podržati tu manifestaciju. Pružila nam se prilika u Zadar dovesti jednu od deset najvećih glazbenih zvijezda u ovom trenutku i odlučili smo se tu priliku maksimalno iskoristiti. Razrađeno je više scenarija od kojih je onaj najoptimističniji značio financijski pozitivnu nulu, što je podrazumijevalo prodaju 8.000 ulaznica. Isto tako, predstavljen je scenarij koji je podrazumijevao prihvatljiv financijski rizik, a koji se pokazao realan s obzirom na kratak period od objave do održavanja koncerta. Pritom, vodili smo računa o najvišoj prihvatljivoj cijeni ulaznice, kako bismo prije svega omogućili i našoj djeci da koncert kakav su do sada mogli gledati isključivo u Londonu ili drugim metropolama zapadne Europe dožive u svom gradu. To je razlog zbog kojeg je cijena ulaznice ovog koncerta bila najniža na čitavoj turneji.

Direktor Š.C. Višnjik Denis Karlović izvijestio me da je minus koncerta po prvim izvješćima na razini od 720.000 kn što upada u okvire koje smo mi kao grad postavili ispred Višnjika kao organizatora te će taj iznos biti podmiren iz proračuna.

Prihvaćam da Rita Ora nije svakome po ukusu, konkretno ni ja, a vjerujem i cijela moja generacija nismo njeni fanovi, ali vjerujem kako se svi možemo složiti da se radi o jednoj od najvećih zvijezda, a svi koji su prisustvovali koncertu jednoglasno potvrđuju da je isti bio na najvišoj razini. Istina je da dvorana nije bila dupkom puna, kako je znala više puta biti, no neistina je da je bila poluprazna ili da je koncert bio fijasko kako su se neki nažalost trudili prikazati ga. Pozitivni efekti koje organizacija ovakvih događanja donose gradu ne mjere se isključivo prodanim ulaznicama. Sigurno smo mogli dovesti izvođače iz neke od zemalja iz okruženja koji bi bili jeftiniji i koji bi lakše napunili dvoranu i s kojima bi koncert završio u plusu, no to nije uloga grada i gradskih poduzeća niti turističke zajednice. Zadar je uvijek ciljao više od toga.
Najveći projekti u novijoj povijesti grada, kao što su Višnjik ili Morske orgulje, imali su svoje protivnike i nisu odmah donijeli financijsku korist. Svako veće događanje, kao što je na primjer Wings for life, koji se sad već tradicionalno odvija u Zadru, nosi sa sobom financijsko ulaganje, koje se onda gradu višestruko vraća. Moji prethodnici, zajedno s upravom i građanima stvarali su trajnu vrijednost i naša je obveza to nastaviti.

Vjerujem da su i koncerti svjetskih zvijezda kao što je Rita Ora, koja samo na svom FB ima preko 15 milijuna pratitelja, dio onoga što Zadar treba raditi kako bi nastavio svoj rast.

Negativna atmosfera pojedinaca, politikantstvo od strane onih koji pokušavaju skrenuti temu s afera u vlastitim redovima nikad nije i neće utjecati na naš rad. Zadar je krasilo zajedništvo i vjerujem da to i u budućnosti može biti naša najveća snaga. Svakako sam otvoren za kritike i za prijedloge kako iduće događanje napraviti na još višoj razini, a vjerujem da će se bar oni čija su djeca došla kući oduševljena koncertom suzdržati od politikantstva na ovu temu.

U zadanim okvirima svi uključeni pružili su svoj maksimum i zato im se još jednom zahvaljujem. Sportski centar Višnjik pokazao je  svoju tehničku i organizacijsku sposobnost organizirati događanje i s najvišim zahtjevima, a sigurno da ćemo u budućnosti pokušati organizirati slična događanja znatno ranije i s još većim uspjehom.

Branko Dukić,
gradonačelnik"

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 1 (1 glasova)