Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Komisija poništila dio dokumentacije projekta vrijednog čak 52 milijuna kuna

02.09.2019. 12:49
Komisija poništila dio dokumentacije projekta vrijednog čak 52 milijuna kuna


Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM) poništila je dio dokumentacije o nabavi za Projektiranje i izgradnju uređaja za pročišćivanje otpadnih voda II. stupnja, naručitelja Vodovod Vir d.o.o. Rješenjem DKOM-a usvojen je dio žalbe žalitelja Project 4 you d.o.o. iz Svete Nedelje. Procijenjena vrijednost nabave iznosi čak 51.770.000 kuna, a odnosi se pročišćavanje otpadnih voda aglomeracije Nin- Privlaka- Vrsi.
Komisija je navela kako Vodovod Vir mora postupiti u skladu s odredbama Zakona o javnoj nabavi, odnosno dužan je nastaviti postupak, izmijeniti dokumentaciju o nabavi u dijelu u kojem je zahvaćena nezakonitošću te odrediti novi rok za dostavu ponuda i to s produljenjem u odnosu na osnovni natječaj. Naručitelj je to dužan provesti najkasnije u roku od 30 dana od izvršne odluke.


Neobične odredbe u dokumentaciji
Project 4 you u žalbi osporava zakonitost dijela dokumentacije o nabavi kojom je propisano da će naručitelj tehničku dokumentaciju zatražiti od ponuditelja nakon izvršnosti Odluke o odabiru, a prije potpisa ugovora. Ukoliko dostavljeni dokazi ne potkrepljuju ponuđene jednakovrijedne karakteristike koje je ponuditelj naveo u svojoj ponudi, stajalo je u dokumentaciji Vodovoda Vir, smatrat će se da je ponuditelj odustao od ponude te će naručitelj pristupiti ponovnom rangiranju ponude. Project 4 you tvrdi da navedeno predstavlja nezakonito postupanje naručitelja koji time nakon sklapanja ugovora omogućava traženje dokumentacije radi provjere samih ponuda. Vodovod Vir u odgovoru na žalbu priznaje žalbeni navod žalitelja te ističe da je navedeni dio dokumentacije o nabavi greškom zaostao u njenom konačnom tekstu.
Ocjenjujući ovaj žalbeni navod DKOM je utvrdio kako ga naručitelj ne osporava.
Iz navedenih odredbi nedvojbeno proizlazi da je utvrđivanje sukladnosti ponude odredbama dokumentacije o nabavi rezervirano za fazu pregleda i ocjene ponuda i to iz razloga jer na takav način naručitelj utvrđuje valjanost zaprimljenih ponuda, što je preduvjet primjene kriterija za odabir ponude i konačnog rangiranja ponuditelja, kako to proizlazi iz odredbi Zakona, a izvršavanje ugovora o javnoj nabavi mora biti sukladno odabranoj ponudi. Naručitelj je također propisao određene zahtjeve kojima moraju udovoljiti ponuditelji, navodeći kako dopušta nuđenje jednakovrijednog proizvoda odnosno dopušta sukladnost tražene opreme s jednakovrijednom normom. Zakon jasno propisuje situacije u kojima je naručitelj ovlašten ponovno rangirati ponude, u koji slučaj ne spada predmetno nedostavljanje tehničke dokumentacije kojima se dokazuje jednakovrijednost proizvoda, niti se navedeno propuštanje ponuditelja nakon izvršnosti odluke o odabiru može smatrati odustajanjem od ponude, ističu u DKOM-u dodajući kako naručitelj u svom odgovoru iskazuje namjeru brisanja spornog dijela dokumentacije o nabavi, pa su slijedom svega naprijed navedenog ovaj žalbeni navod ocijenili osnovanim.


Ukazali na nejasnoće
Project 4 you također, ističu u Komisiji, ukazuje na nejasnoću između pojedinih točaka iz dokumentacije o nabavi, koje izrijekom propisuju dostavu određene dokumentacije u ponudi, s obveznim sadržajem ponude koji je propisan dokumentacije o nabavi, a kojom nije propisana dostava ponudbenog projekta niti tehničko- tehnološkog rješenja uređaja. Naručitelj ne osporava žalbeni navod, već navodi da je propustio izmijeniti navedene sporne dijelove dokumentacije. S obzirom na utvrđenu kontradiktornost između pojedinih dijelova dokumentacije o nabavi, Komisija je žalbeni navod ocijenila osnovanim.
DKOM je Vodovodu Vir naložio da nadoknadi Project 4 you troškove žalbenog postupka u iznosu od pet tisuća kuna.
Protiv ovoga Rješenja Komisije nije dopuštena žalba, ali se može pokrenuti upravni spor pred Visokim upravnim sudom Republike Hrvatske.
 




Svi naručeni radovi


Radovi u okviru budućeg ugovora za projektiranje i izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda aglameracije Nin- Privlaka- Vrsi (UPOV) sastoje od: projektiranja (idejni projekt — izmjena/dopuna ako je nužno, glavni projekt, izvedbeni projekt, projekt izvedenog stanja), ishođenja odobrenja i dozvola, izgradnja UPOV-a, puštanje UPOV-a u rad, obuke osoblja naručitelja, dokazivanja traženih parametara u pokusnom radu i tijekom testova po dovršetku te otklanjanja nedostataka tijekom jamstvenog roka (razdoblja odgovornosti za nedostatke). Drugi stupanj pročišćavanja uključuje mehaničko pročišćavanje, stanicu za prihvat sadržaja septičkih jama, biološko pročišćavanje, obradu viška biološkog mulja i infrastrukturu lokacije UPOV-a.