Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Kršten dječačić Luka, sedmo dijete Branke i Radivoja Mitrovića Dragog

02.09.2019. 08:05
Kršten dječačić Luka, sedmo dijete Branke i Radivoja Mitrovića Dragog


Veliko veselje i radost u župi Prikazanja BDM u Medviđi i Zelengradu, krstio se šestomjesečni dječačić Luka Mitrović, sedmo dijete 43-godišnjeg Radivoja Mitrovića zvanog Dragi i tri godine mlađe Branke rođene Bukarica u Vrani. Lukin kum je Toni Čirjak iz Korlata.
– Dragi i ja vjenčali smo se točno prije 20 godina, 1999. Prvo dijete, kćer Iva ima 18 godina, a potom su se rodili Lucija (17), Marko (13), Matej (9) te bliznakinje Ana i Marija(7), i prije šest mjeseci naš krštenik Luka, ponosno će 40-godišnja majka Branka Mitrović, kršćanka koju krasi izuzetna ljubav prema djeci, suprugu i domovini.


Vikendom u Zelengradu
Mitrovići, sad već deveteročlana obitelj, žive u Biljanima Donjim, a vikendom dolaze u Zelengrad.
– Središte župe je Medviđa, srce kamenog mora Bukovice, koja je u sastavu Grada Benkovca, a Zelengrad pripada Gradu Obrovcu, podsjeća strojarski tehničar Radivoj Mitrović Dragi, vlasnik respektabilne tvrtke Cestogradnja d.o.o. Zelengrad.
Do Zelengrada se najlakše dođe cestom prema Obrovcu te se nakon desetak minuta zavojitom prometnicom izbije na Zelengrad i dalje prema srcu Bukovice u Medviđu. Može se doći i iz Ravnih kotara, s benkovačke strane, pa preko Bruške opet do Medviđe i Zelengrada.
U Zelengradu je tiho, lagano, opuštajuće. Tu čovjek može disati, nema opterećenja. Jednog dana u godini već 10 godina za redom je je bučno, u kolovozu na manifestaciji Prisnac fest Odškrinimo vrata Bukovice s kojom se nastoji sačuvati običaje bukovačkog i ravnokotarskog kraja organizirajući razne kulturne, gastronomske i športske manifestacije.


Bukovica ostala pusta
– Cijela Bukovica ostala je pusta. To je i zbog lagodnijega života. Ljudi su se raselili, netko silom, netko je otišao za lakšim životom. Tu smo mi koje ovo još vuče. Hvala Bogu što nam da snage da možemo sve izdržati, naglasio je Dragi koji potječe iz mnogobrojne obitelji.
Obred u crkvi Sv. Ivana Krstitelja iz 13./14. stoljeća koja se nalazi na groblju u Medviđi, nekadašnjoj medviđarskoj župnoj crkvi, sada zaštićeni spomenik kulture RH, u zajedništvu sa subraćom svećenicima je predvodio don Krešo Ćirak, župnik Medeviđe i Obrovca.
– Rađanje djece i krštenje je hrvatski vjernički i nacionalni »referendum za život i za Evanđelje« i jedino o tome svjesnom opredjeljenju hrvatskih mladih obitelji ovisi budućnost naše Crkve i našega naroda, poručio je don Krešo
Uistinu je u crkvi u Medviđi bila veliko slavlje i velika radost. Svoje veselje i razdraganost nisu skrivali ni roditelji i obitelji malenih krštenika koji su se okupili u župnoj crkvi kako bi podijelili ove posebne trenutke, a naravno, i sve ovjekovječili brojnim fotografijama.




Hvala ovim hrabrim roditeljima
-Hvala ovim hrabrim roditeljima koji u ovim uvjetima življenja pridonose boljitku svoga naroda. Nadam se da će takvih obitelji s puno djece u budućnosti biti i više, poželio je župnik.
Pritom je istaknuo radost toga župnog slavlja zbog otvorenosti životu i ljubavi koje Bog udjeljuje tim roditeljima, a sada po sakramentu svetog krštenja Crkvi i župnoj zajednici.
-To je najbolji odgovor svima onima kod nas o ostvarivanju života, rađanju i odgoju djece imaju drugačije stavove, razmišljanja i zalaganje, zaključio je don Krešo Ćirak istaknuvši da krštenjem počinje kršćanski život te da se krštenje živi svakoga dana iznova.
Slavlje se potom nastavilo za bogatim stolom u prostranom Mitrovićevom dvoru u Zelengradu