Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

NA BIBINJSKOJ PUNTI »Sv. Ivane, blagoslovi našu djecu, štiti njihovo zdravlje, potičući ih na dobro«

02.09.2019. 07:59
NA BIBINJSKOJ PUNTI »Sv. Ivane, blagoslovi našu djecu, štiti njihovo zdravlje, potičući ih na dobro«


U povodu blagdana Glavosijeka sv. Ivana Krstitelja na kraju bibinjske Punte ispred istoimene crkve koja je obnovljena 1990. godine, već 29 godina za redom u predvečerje blagdana održana je sveta misa. Na izuzetno brižno održavanom okolišu svečano ukrašene crkvice, na misnom slavlju je nazočilo nekoliko stotina vjernika.
Svetu misu u zajedništvu sa župnikom don Zdenkom Milićem predvodio je don Ivan Čapalija, župnik u Nikšiću u Crnoj Gori. Posluživao je Frane Šindija, bogoslov iz Bibinja.
– Sv. Ivan je najveći prorok među prorocima. Rođen u poznim godinama svojih roditelja, kada već nisu vjerovali da će ikada imati djece, Ivan je bio dar Gospodnji svojim roditeljima, kazao je don Ivan.


Prijatelj života
– Postariji bračni parovi bez djece ne klonite duhom. Neka vam primjer bude majka Elizabeta, rodica Blažene Djevice Marije, koja je u poznim godinama rodila sina. Supruga neka ne klone duhom, neka živi sa sakramentalnim životom i živo vjerujte da je Bog gospodar života i da On daje život. Bog je prijatelj života, poručio je don Ivan.
Don Ivanov otac je iz Drvenika na makarskoj rivijeri, a majka iz Medviđe, iz srca Bukovice, 20-ak kilometara od mora, na pola puta od Benkovca i Obrovca.
– Zaharija i Elizabeta daju mu ime Ivan, što znači »Gospodin je milostiv«. Bio je neobičan, čudna ponašanja, skromnih prohtjeva! Time bismo najbolje mogli označiti život i djelovanje svetoga Ivana. Čudom je došao na svijet od već ostarjelih roditelja, čudom i čudan je bio cijeloga svoga života. Živio je u pustinji u samoći. Odjeća mu bijaše gruba, glas oštar, jelovnik– skakavci i med. Više se brinuo za stjecanje nebeskog bogatstva, nego zemaljskog. Njegov primjer privukao je k sebi mnoge, koji postadoše njegovi učenici. Prvi Isusovi učenici bivši su Ivanovi učenici, naglasio je propovjednik.


Figurice anđela i tradicionalno bogat stol
Rođenje sv. Ivana Krstitelja proslavlja se 24. lipnja, a njegovo mučeništvo, Glavosijek sv. Ivana Krstitelja, 29. kolovoza.
– Dobri sv. Ivane, blagoslovi i štiti naše obitelji, čuvaj ih u ljubavi i slozi obaspi ih vremenitim i vječnim dobrima i udalji od njih svako zlo. Blagoslovi našu djecu, štiti njihovo zdravlje potičući ih na dobro i ne dopusti da izgube vjeru i čistoću života. Učini nas sposobnima da ih razumijemo i da im prednjačimo riječju i primjerom, poručio je don Ivan Čapalija.
Za crkvicu i okoliš besprijekorno se brine Sandra Fuzul Željkova čijih je pet košara punih malih figurica anđela prije darivanja nazočnim vjernicima blagoslovio don Milić. Ugodno druženje je nastavljeno uz tradicionalni bogat stol kojeg su pripremili žitelji bibinjske Punte.