Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Sve traženiji i sve plaćeniji kuhari specijalisti

02.09.2019. 11:35
Sve traženiji i sve plaćeniji kuhari specijalisti


Zadarska Hotelijersko turistička i ugostiteljska škola, nakon što je pokrenula EU projekt pod nazivom – »Cooking Tour Zadar«, poziva sve zainteresirane da se prijave za besplatno pohađanje programa usavršavanja ili osposobljavanja za jedno od pet inovativnih turističkih zanimanja. Projekt je u cijelosti financiran iz Europskog socijalnog fonda i njegova ukupna vrijednost iznosi 1.991.754,10 kn. Projekt je započeo 10. travnja prošle godine, a traje do 9. travnja 2020. godine.


Tečajevi počinju 1. listopada
Polaznici ovih tečajeva, odnosno edukacije, mogu se specijalizirati i postati – kuhar specijalist dijetoterapije, kuhar specijalist mediteranske prehrane, kuhar specijalist halal prehrane, art deco slastičar i barmen. Tečajevi počinju 1. listopada, a još su partneri u projektu – Područni ured Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u Zadru te Punta Skala d.o.o.
Što se tiče kriterija koji se moraju zadovoljiti da bi se pristupilo pohađanju ovog programa, jedan od njih jest da polaznici trebaju biti mlađi od 25, ili stariji od 54 godine, potom evidentirani na zadarskom Zavodu kao nezaposlene osobe u trenutku prijave za pohađanje programa i potrebna je prethodno ostvarena stručna sprema što podrazumijeva završenu srednju školu iz sektora turizma i ugostiteljstva kao što je zanimanje – kuhar ili hotelijersko-turistički tehničar te turističko-hotelijerski komercijalist. No, ukoliko polaznik prethodno ima završen program za obrazovanje barmena, gdje je dovoljna i završena osnovna škola i program za slastičare, može se također prijaviti za programe edukacije kao i nezaposlene osobe s invaliditetom svih dobnih struktura.


Svjedodžba o završenom usavršavanju ili osposobljavanju
– »Cooking Tour Zadar« prvi je projekt u Zadarskoj županiji koji se usmjerava na uvođenje inovacija u obrazovanju odraslih kada je u pitanju kreiranje inovativnih usluga u sektoru ugostiteljstva i turizma. Mnoge analize u tom su sektoru pokazale potrebu za ovim inovativnim pristupima jer je trend da prosječnom turistu više nije bitan samo krevet i more, već puno više od toga. U sklopu projekta odradili smo i više modula općih i stručnih edukacija za nastavnike Hotelijersko turističke i ugostiteljske škole u Zadru i partnerske ustanove Punta Skala koji su se odnosili na inovativne metode poučavanja, upotrebu informacijske i komunikacijske tehnologije u nastavi te samu srž halal i mediteranske prehrane, dijetoterapije itd. Svrha ovih edukacija bila je da naši nastavnici i mentori na što kvalitetniji način mogu s nezaposlenim osobama raditi u programima osposobavanja ili usavršavanja – objasnio je Krešimir Groš, viši stručni suradnik za odgoj u Upravnom odjelu za odgoj i školstvo Grada.
Programi će trajati od 150 do 180 sati, a obuhvaćat će teorijski dio, vježbe i praktični dio, nakon čega će se pristupati završnom ispitu. Provodit će se u zadarskoj Hotelijersko turističkoj i ugostiteljskoj školi i Punta Skali d.o.o., a predavači i mentori bit će strukovni učitelji HTUŠ-a i mentori Punta Skale. Na kraju edukacija, svi polaznici dobit će svjedodžbu o završenom usavršavanju ili osposobljavanju.




Upisana dva razreda kuhara
Na tržištu i inače, postoji sve veća potreba za kuharima specijalistima, pa tako primjerice, kuhar halal prehrane je kuhar specijalist koji priprema jela prvenstveno na načine i od namirnica koje su prihvatljive određenim vjerskim skupinama, dok je art deco slastičar – umjetnik jer njegove slastice imaju vizualni izgled i dekoraciju koja u pravilu, oduzima dah. Koliko će se zainteresiranih javiti ovoga puta, za projekt »Cooking Tour Zadar« tek će se vidjeti, ali ostaje činjenica kako su danas kuhari jedni od natraženijih, a samim time i sve plaćeniji. Tome u prilog govori i podatak sa zadarskog Zavoda za zapošljavanje prema kojem je na dan – 31. srpnja ove godine, u njihovoj evidenciji, bilo tek troje nezaposlenih kuhara. Mijenja se polako trend i kad je u pitanju upis u srednju Hotelijersko turističku i ugostiteljsku školu u Zadru. Ove godine upisana su dva prva razreda za zanimanje kuhara, a to je sveukupno 41 učenik dok je za zanimanje slastičara upisan jedan razred od 22 učenika. Što se pak, konobara tiče, upisan je također, jedan razred od 27 učenika.
– Brojke su na razini prošle godine, ali istina je da se trendovi polako mijenjaju i da je interes učenika za našu školu i ova zanimanja iz godine u godinu, sve veći – rekla je ravnateljica HTUŠ-a Diana Škara.