Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

ŽELJKO ŽILAVEC: “Ove sezone očekujemo najmanje finale domaćeg prvenstva”

02.09.2019. 07:42
ŽELJKO ŽILAVEC: “Ove sezone očekujemo najmanje finale domaćeg prvenstva”


Dok prva momčad pod vodstvom Ante Nazora ulazi u završni dio priprema u kojem ih očekuje uštimavanje kroz ogledne utakmice, klupski menadžment pokušava ući u novu sezonu bez repova. Posebice se tu misli na FIBA-inu blokadu zbog neisplaćenih plaća bivšem igraču Marku Ramljaku, te pravna bitka koja slijedi vezano za slučaj Wroten. Direktor kluba Željko Žilavec ne osjeća paniku po tom pitanju, jer kako i sam kaže sve je pod kontrolom i oba problema koja su iskrsla sredinom ljeta i bacili sumnju na spretnost vodstva kluba ne smatraju se tolikim baukom kako ga je javnost prikazivala. Marko Ramljak bi do 20. rujna kad ističe rok za registraciju igrača trebao biti namiren i taj uteg s leđa KK Zadar će biti maknut. To će najbolje potvrditi njegova izjava prilikom predstavljanja Martina Junakovića i Dominica Gilberta u petak na Višnjiku.


Nema žurbe s blokadom
– Iskreno, mi smo ju već danas mogli skinuti, međutim kako klub ima i drugih obveza koje želimo na vrijeme rješavati i biti u korak s njima odlučili smo ne žuriti, jer ako ne griješim sve do 20. rujna se može napraviti registracija igrača. Nema žurbe, nema nervoze i sve će biti riješeno na vrijeme – kazao je pritom Žilavec naznačivši da u klupskoj blagajni ima na raspolaganju najmanje 200 tisuća kuna koje potražuje Ramljak i da će svi novopristigli igrači na Višnjik tijekom ljeta biti uredno registrirani.
– Svi ugovori su potpisani, ali igrači nisu registrirani. Trener i sportski direktor će napraviti listu. Imat ćemo sigurno više od 12 igrača, a dat će se prilika i mlađim momcima te ćemo imati 14 ili 15 igrača na ‘rosteru’. Svi će biti na vrijeme registrirani te neće biti nikakvih problema.
Ipak potpisani ugovor nije više garancija da je sve na svome mjestu. Dokazao je to i Tony Wroten koji je unatoč potpisu na vjernost KK Zadar otišao u poljski Anwil, a Žilavec očekuje da će se klub uspjeti naplatiti s odštetom od strane Amerikanca.
– Što se tiče slučaja igrača koji se zajedno sa svojim agentom dogovarao s klubom i potpisao ugovore, da bi zatim otišao za Poljsku, stvar je preko odvjetnika predana FIBA-i. Sve pravne stvari koje je klub trebao poduzeti su poduzete i u ovom trenutku možemo samo čekati povratnu informaciju. Čim saznamo pravorijek, bit će mi zadovoljstvo to i objaviti.
No, taj pravorijek bi mogao biti i negativan, što pobuđuje sumnju da sve nije bilo baš čisto u potpisivanju ugovora s Wrotenom. Je li postojala klauzula po kojoj Amerikanac u slučaju bolje ponude može razvrgnuti ugovor, ili već nešto drugo, direktor kluba ostao je zakopčan do grla ponavljajući kao neku mantru da se s ugledom KK Zadar nitko ne smije poigravati. Ali koliko god se trudili u tome, uvijek se nađe netko tko ga demantira. Sjetimo se samo Big Baby Davisa i priče o odšteti koju je i on »morao« isplatiti, tako da je izgleda i Wroten našao način s kojim će se glatko izvući baš poput spomenutog Davisa u studenom prošle godine.


Komunikativni Allen i Farr
– Bez obzira na činjenice, uvijek postoji određena mogućnost da će ishod biti negativan po nas, ali mi smo čvrsto uvjereni, s tim smo razlogom angažirali i odvjetnika, da će se sve riješiti pozitivno. Želimo pokazati da se takve stvari ne smiju raditi, neovisno o tome radi li se o KK Zadar ili o Real Madridu. FIBA bi trebala ozbiljno razmotriti našu tužbu te donijeti razumno rješenje, pozitivno po klub.
Za razliku od Wrotena, druga dvojica Amerikanaca koji su angažirani za novu sezonu odrađuju zasad sve što se od njih očekuje. Stigli su proteklog tjedna sukladno dogovoru, i Bryon Allen te nekoliko dana poslije njega i James Farr. Obadvojica su se automatski uključila u trenažni proces.
– Allen je tu već cijeli tjedan, a Farr je došao prije četiri dana. Lijepo izgledaju. Za razliku od prijašnjih razdoblja, kada vidite čovjeka ovi izgledaju vrlo komunikativno. Rekao bih i normalno. A to je jako bitno. Jedno je ekipa, a drugo je klapa. Klapa može puno više napraviti od ekipe. Svi u klubu se trudimo da tako i bude. Mislim da smo našli karakterne igrače koji razmišljaju isto kao i klub i to nam daje nadu da ćemo ove godine izgledati puno složnije te igrati bržu i bolju košarku.
Je li to najava da će ove sezone Zadar nakon 12 godina posta do prvog trofeja?
– Svake nas godine to zanima. Ali zanima i druge. Nećemo biti preveliki optimisti, nabacivati se izjavama. Ali, možemo reći da očekujemo najmanje finale HT Premijer lige. Mislim da je to realno – zaključio je Žilavec.
 




Prvi pokus protiv Splita s tribine pratio Luka Žorić


U subotu navečer odigrana je prva pripremna utakmica košarkaša Zadra protiv Splita koja je bila zatvorena za javnost. Ante Nazor je momčadi pod vodstvom Ante Grgurevića suprostavio sve raspoložive snage osim Karla Uljarevića koji je susret odgledao s tribina. Splićani su nastupili bez novopotpisanih bivših Cedevitaša Perkovića i Baje te ozlijeđenog Kovačevića. Prvi pokus je za Zadrane bio više nego uspješan jer su upisali visoku pobjedu 101:79, a najboljima su se pokazali Junaković i Vuković sa 16 ubačaja dok su dvoznamenkasti bili još Ivanov sa 12, Palokaj i Allen s 11 te Planinić s 10 poena. Uljareviću na tribini je društvo pravio Luka Žorić što je po svemu sudeći znak da će Žora ipak ostati na Višnjiku iako su posljednje najave bile da će natrag pod Cibonin toranj.
ZADAR – SPLIT 101:79
(32:22, 24:15, 24:22, 21:20)
ZADAR: Allen 11 (4as, 4sk), Ivanov 12, Siriščević 8 (4 uk.lop.), Palokaj 11 (3sk, 2as), Vujičić 2 (5sk), Vuković 16 (5sk), Junaković 16 (3sk, 4as), Fantina, Farr 6, Planinić 10 (4sk, 3as), Gilbert 9 (4sk), Zelanto.
SPLIT: Rebić 6, Perasović 4, Kalajžić 2, Gabrić 14, Cunningham 18, Marčinković 10, Perkušić 3, Šarić 2, Vrgoč 11, Kedžo 9.