Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

BABLJE LJETO Ljeto još nije gotovo, već od danas očekuje nas proljepšanje vremena

02.09.2020. 08:38


Ovoga bi tjedna temperature na području Zadarske županije mogle narasti i do 30 stupnjeva Celzijusovih što će, ako se prognoze meteorologa koji to najavljuju obistine, rezultirati sasvim klimatski ugodnim rujnom. Nekoliko kišnih dana koji su zaredali, prema riječima najpoznatijeg zadarskog meteorologa, Duška Kraljeva, sasvim sigurno neće značiti kraj ljeta. Kalendarski uskoro, no klimatski svakako ne te će naši sugrađani još dugo moći uživati u »babljem ljetu«. Posljednje takvo neuobičajeno toplo zabilježeno je prije gotovo 20 godina s prosječnom temperaturom od oko tri stupnja većom od prosjeka.
– Ljeto je kalendarski gotovo za 22 dana, ali što se tiče temperatura, bez obzira na ovo stanje vani koje trenutno izgleda više kao jesen nego ljeto, svakako nije. Već danas nas očekuje drugačije vrijeme. Prema kraju tjedna vrijeme će se proljepšati, temperature će polako rasti te će doći blizu 30 stupnjeva Celzijusovih na našem području, a onda će kroz cijeli rujan biti još tih ugodnih razdoblja. Naime, neće više biti toliko visokih temperatura, ekstremno visokih, ali će biti dosta ugodno, rekao je Kraljev.
S obzirom da je zadarsko područje klimatski dragulj, kako to često zna naglasiti Kraljev, na širem bi području grada, zapravo u cijeloj županiji »bablje ljeto« moglo biti još izraženije nego na ostatku hrvatske obale.
Čini se kao da ovo ljeto nije bilo toliko vruće kao ono prošle godine, no Kraljev ističe da je to ipak samo privid zbog novonastale situacije uzrokovane pandemijom koronavirusa.
– Nije bilo ekstremnih temperatura od 40 stupnjeva Celzijusovih koje su mnogi meteorolozi prognozirali, međutim imali smo dosta ugodnih razdoblja, naročito u kolovozu čak i dosta vrućih, no bilo ih je i u srpnju. Cijela ova situacija oko koronavirusa djelovala je zbunjujuće na sve, pa smo više mislili o njemu nego o vremenu, ali rekao bih da smo imali jedno prosječno ljeto s prosječnim temperaturama, s nešto malo kratkotrajnih ekstrema. Nije bilo puno kiša, ali sve u svemu imalo smo vremenski jedno sasvim zadovoljavajuće ljetno razdoblje, istaknuo je.
S obzirom da smo na pragu nove školske godine, mnogi su s pojavom prvih kiša i nešto manjom temperaturom zaključili sezonu kupanja. No, prema riječima našeg meteorologa, upravo ovo vrijeme je svakako jedno od najljepših.
– Temperatura mora sada nakon ovih kiša pala je za dva do tri stupnja, kreće se oko 22 ili 23 stupnja, a takva će vjerujem i ostati s obzirom da smo zakoračili u rujan. Ta temperatura će se i zadržati s obzirom da će se i vrijeme stabilizirati. Prema tome, ovi hrabriji će se kupati sasvim sigurno bar još do kraja ovog mjeseca, dok će oni nešto malo manje hrabriji već s današnjim danom zaključiti sezonu, odnosno uputiti pozdrav ljetu za ovu godinu, zaključio je Kraljev.