Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Dodatne autobusne linije za smanjenje gužvi

02.09.2020. 09:15


Još je manje od tjedan dana do početka nastave u, kako se za sada čini, prilično neizvjesnoj školskoj godini gdje se još uvijek ništa sa sigurnošću ne zna. Ipak, neke stvari polako su se počele kristalizirati, poput organizacije prijevoza učenika.
Naime, kako smo pisali prije nekoliko dana, u ponedjeljak su se sastali predstavnici Liburnije i Grada Zadra kako bi dogovorili povećanje broja autobusa na najfrekventnijim linijama kako bi se spriječile velike gužve u gradskim autobusima, a samim time i potencijalno širenje koronavirusa. Učenici u Zadru, posebno srednjoškolci, nemaju odvojeni organizirani prijevoz, već se do škola voze javnim prijevozom, odnosno autobusima Liburnije.


U pogonu svih 35 gradskih linija
Ako se uzme u obzir da škole počinju s nastavom u 8 sati ujutro, kada i velik broj građana počinje raditi, jasno je kako je u to vrijeme u gradskim autobusima velika gužva. Međutim, to prije i nije bio toliko veliki problem, ali nakon epidemije koronavirusa i uvođenja epidemioloških mjera, gužve na javnim prostorima, kao i u javnom prijevozu nisu više dobrodošle jer ne postoji distanca. Zbog epidemije s smanjio i broj putnika u autobusima, što je potom rezultirano smanjenjem broja autobusnih linija. Međutim, kako se čini i kako su nam iz Liburnije najavili, od ponedjeljka će u pogonu biti svih 35 gradskih linija, što bi, smatraju u Liburniji, trebalo biti dovoljno za prijevoz svih učenika i ostalih građana, a sve uz poštivanje epidemioloških mjera.
– Imali smo sastanak s Josom Nekićem, pročelnikom Upravnog odjela za odgoj i školstvo u Gradu Zadru. On je, naime, prateći naš vozni red bio zabrinut hoćemo li stići prevesti sve učenike s obzirom na reducirane linije. Međutim, nije znao da imamo već pripremljene dodatne linije za ponedjeljak, te smo o tome razgovarali, rekao nam je Slobodan Erslan, voditelj Prometno-operativnog odjela Liburnije naglasivši kako su spremni za prijevoz djece na svim linijama u Zadru, ali i svim linijama za prijevoz djece po županiji, a koje su dobili u koncesiju. Dodao je kako planiraju uvesti dodatne linije za one kvartove za koje se pokaže da je veća potreba.


Poštivanje epidemioloških mjera
– U pripremi je vozni red za ponedjeljak kako bismo pokrili sve kvartove na području Zadra. Najvjerojatnije ćemo pojačati autobusne linije s Bokanjca, Novog Bokanjca, Bilog briga, Dračevca i Ploče. Također, planiramo staviti i dodatne linije prema Diklu, kako i tamo ne bi bilo zagušenja. Također, pratit ćemo situaciju na terenu te ukoliko se pokaže potreba, odnosno ukoliko vidimo da je na pojedinim linijama velik broj putnika, povećat ćemo njihov broj, najavio je Erslan.
Joso Nekić, pročelnik Upravnog odjela za odgoj i školstvo u Gradu Zadru rekao nam je kako su dogovorili s Liburnijom da će pratiti potrebe učenika i škola oko prijevoza.
– Imali smo sastanak kako bismo se uvjerili da Liburnija ima dovoljno kapaciteta te da, ako je potrebno, uvedu nove autobusne linije kako bi se mogle poštovati sve epidemiološke mjere, rekao je Nekić. Dodao je kako se pripreme za početak nove školske godine privode kraju, te kako bi sve osnovne škole do kraja tjedna na svojim internetskim stranicama trebale staviti obavijesti s jasnim uputama za roditelje i djecu u vezi početka nastave.
 




DISTANCA
Ako se uzme u obzir da škole počinju s nastavom u 8 sati ujutro, kada i velik broj građana počinje raditi, jasno je kako je u to vrijeme u gradskim autobusima velika gužva. Međutim, to prije i nije bio toliko veliki problem, ali nakon epidemije koronavirusa i uvođenja epidemioloških mjera, gužve na javnim prostorima, kao i u javnom prijevozu, nisu dobrodošle jer ne postoji distanca