Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Festival zdravlja

02.09.2020. 12:30


Zdravlje nije sve, ali bez zdravlja sve je ništa. Mudrosti njemačkog filozofa Schopenhauera rijetki se sjete dok ih ne sustigne dijagnoza, pa bila ona i nalaz asimptomatskog nositelja covida-19.
S pojavom novoga koronavirusa na svoje su ponovno došli širitelji teorija zavjere, poricatelji znanstvenih postignuća i medicinskih dosega, anarhisti s oba kraja političkog spektra, svi koji se protive zaštitnim mjerama u suzbijanju epidemije kakva se javlja jednom u sto godina.
Prosvjednici u mnogim gradovima ovih dana traže ukidanje svih ograničenja, povratak »starom normalnom« jer u fizičkom odmaku od drugih i maskama na licu prepoznaju ugrožavanje svojih prava i sloboda.
Slične teze, po svemu sudeći, odaslat će se ove subote i iz Hrvatske, iz Zagreba gdje inicijativa Prava i slobode najavljuje održavanje tzv. Festivala slobode na kojem se sudionici namjeravaju usprotiviti epidemiološkim mjerama.
Demokracija, koja je loša stvar ali nema bolje, kako je ustvrdio još Churchill, podrazumijeva, dakako, javno izražavanje vlastitih stavova i mišljenja suprotna državnim politikama, o svim pitanjima i temama, jer čovjek je slobodno biće i svojom voljom bi trebao moći slobodno raspolagati. Ali što kad pravo na slobodan izbor ugrožava drugoga, gdje je granica kad sloboda prelazi u zlouporabu slobode, a pravo na vlastiti izbor oduzima drugome ono najveće od svih prava – pravo na život.
Okončanje svih mjera u sprječavanju zaraze, unatoč njezinom daljnjem širenju, možda dobro zvuči onom dijelu mladih i zdravih građana kojima je udisanje zraka punim plućima bez zakrite polovice lica važnije od rizika obolijevanja s ionako blagim ili nikakvim simptomima. No, oni koji već mjesecima diljem svijeta bdiju uz uzglavlja pacijenata s covidom-19, najbolje znaju kako se disanje punim plućima može preko noći pretvoriti u borbu za svaki dah, intubaciju i priključivanje na respirator, taj medicinski uređaj koji je s novim virusom ušao u svakodnevnu konverzaciju.
Mjere zaštite od virusa, posebno onih najugroženijih, starih i bolesnih kakvi ćemo jednom svi biti, prosvjednici nazivaju »medicinskom tiranijom.« Gotovo da zvuči kao oksimoron.
Oni koji neumorno pridonose borbi protiv virusa, liječe i njeguju bolesne riskirajući pritom zdravlje svoje i svojih obitelji, apeliraju na građane da štite sebe i druge. Mnogi to razumiju i uviđaju potrebu provođenja epidemioloških mjera, kao i veličinu zdravstvenog poziva u vremenu pandemije, značaj rada onih kojima je zahvalnost pronašla mjesto i na UEFA-inim dresovima.
Oni drugi, koji ne shvaćaju da katkad naiđu vremena u kojima slobodu diktira odgovornost, a život ima veću cijenu od profita, pomoći nema sve dok im ne zatreba medicinska ruka spasa.
Jer kako netko jednom kazaše – u ljudskim očima nema veće želje od vlasti i bogatstva, na svijetu ovom nema veće sreće od zdravlja.