Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

PROJEKT ZAŽELI Filipjanci povećali socijalnu uključenost i razinu kvalitete života 30 osoba

02.09.2020. 12:36


Općina Sv. Filip i Jakov uspješno je provela 30-mjesečni projekt »Zaželi – Sveti Filip i Jakov« i nadmašila zadane ciljeve.
– Općina Sv. Filip i Jakov je prva od 34 jedinica lokalne samouprave u Zadarskoj županiji, šest gradova i 28 općina, kojoj je 2018. godine odobren i financiran projekt »Zaželi« – program zapošljavanja žena« s naglaskom na žene starije od 50 godina, žene u nepovoljnom položaju na tržištu rada, rekao je Darko Mikas, voditelj Odsjeka za razvoj i društvene djelatnosti Općine Sv. Filip i Jakov.
»Zaželi – Sveti Filip i Jakov« sufinanciran je EU sredstvima u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, iz Europskog socijalnog fonda, a ukupne je vrijednosti dodijeljenih bespovratnih sredstava koja iznosi 917.952,42 kuna. Provodio se u cijeloj Općini Sv. Filip i Jakov koja iz posljednjeg popisa stanovništva ima 4.606 stanovnika naseljena u sedam naselja: Babac, Raštane Donje, Raštane Gornje, Sikovo, Turanj, Sv. Petar na moru i Sv. Filip i Jakov.


Svakodnevna pomoć korisnicima
– Projekt je imao za cilj povećati socijalnu uključenost i razinu kvalitete života 16 osoba kojima je potrebna pomoć u kući (krajnji korisnici) dok je naposljetku bilo uključeno čak 30 korisnika, naglasio je Mikas, voditelj projekta.
Razdoblje provedbe projekta započelo je 25. siječnja 2018. godine potpisom Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava i trajalo je 30 mjeseci.
– Projekt je omogućio obrazovanje i zapošljavanje četiri žene (Jadranka Rogić, Nada Colić, Slavica Mandić, Zvjezdana Matešić) u nepovoljnom položaju na razdoblje od 23 mjeseca koje su svakodnevno pružale pomoć korisnicima, rekao je Mikas.
Projektom kojim je koordinirala Milka Milat je izvršeno osposobljavanje žena u području njegovateljice kako bi se osigurale dodatne kompetencije za brže zapošljavanje nakon završetka projekta, a djelatnice su tijekom projekta imale i povišenu plaću naspram državnog minimalca.
– Zahvaljujući općinskim poticajima umjesto 16 krajnjih korisnika njegovateljice su skrbile do 30 korisnika. Naime, djelatnice su imale mjesečnu plaću u iznosu od tek 2.800 kuna, međutim općinski tim načelnika Zorana Pelicarića – Pece je smatrao kako je to mala, »mižerna« plaća za dostojanstvo čovjeka te je svakoj djelatnici dodan bruto iznos od 1.100 kuna, odnosno 700 kuna neto te su plaće iznosile 3.500 kuna čisto, odnosno neto. Općina je također mjesečno za svakog korisnika za kućne potrepštine dodatno uplaćivala od 100 do 200 kuna, po potrebi, istaknuo je Mikas.
Općina Sv. Filip i Jakov prijavila je i drugi dio ovog projekta tj. Poziv »Zaželi – program zapošljavanja žena – faza II« te je za sada uspješno prošla administrativnu provjeru.


Projekt i u drugoj fazi
– Poziv »Zaželi – program zapošljavanja žena – faza II« predstavlja nastavak financiranja aktivnosti prethodnog Poziva »Zaželi – program zapošljavanja žena« te će projekt i u drugoj fazi pozitivno utjecati na niz različitih aspekata socio-ekonomskih problema pojedinaca, ali i same lokalne zajednice, kroz smanjenje nezaposlenosti žena zapošljavanjem u projektu, ali i kroz povećanje zapošljivosti zaposlenih žena nakon završetka projekta te poboljšanje kvalitete života i van institucionalne skrbi uključenih starijih i potrebitih osoba, zaključio je Darko Mikas.
 




Primjer brige za marginalizirane skupine


Projektni partneri u projektu »Zaželi« bili su Centar za socijalnu skrb Biograd na Moru i Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Zadar. S obzirom da se tijekom i nakon projekta osigurala provedba aktivnosti vidljivosti projekta i njegovog financiranja potrebno je naglasiti kako će projekt biti promoviran, i na lokalnim i nacionalnim medijima, kao primjer dobre prakse te primjer brige za marginalizirane skupine u lokalnoj zajednici. Na taj način će se doprinijeti povećanju svijesti lokalnih i regionalnih vlasti za uvođenje dostupnih mehanizama potpore, ali i financiranja istih iz Europskog socijalnog fonda, kaže Mikas.