Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Oostende potvrdio da je pred Perinčićevim igračima još puno posla

02.09.2021. 06:48


Memorijalni turnir Tomislav Knežević pokazao se, baš kako su i očekivali u stručnom stožeru KK Zadar, idealnom prilikom za ispipavanje bila novog-starog rostera koji je prije tri tjedna započeo s pripremama za sezonu 2021./22. Rezultat je kao i u svim predsezonskim utakmicama bio u drugom planu, pa se sigurno nisu previše zabrinuli na Višnjiku polovičnim učinkom na turniru za Kneza. Bez većih problema je svladana Sonik Puntamika u polufinalnom srazu, dok je susret s realnošću stigao dan poslije u finalu protiv Filou Oostendea. Koliko god se u nas i dalje misli da je Belgija i njihova nacionalna liga košarkaška Liliputanija, dva pripremna sraza hrvatskog i belgijskog prvaka negirala su takva razmišljanja, a jedini koji bi se mogli nazvati Liliputancima su upravo hrvatski premijerligaši među kojima je baš Zadar perjanica kao osvajač dvostruke krune prošle sezone. Momčad s kojom Dario Gjergja posljednje desetljeće dominira belgijskom košarkaškom scenom pokazala se u oba odigrana pripremna ogleda daleko ispred sastava s Višnjika, a utjehu Zadranima može donijeti fakt da su pružili dostojniji otpor u finalu memorijala nego što je to bio slučaj u onoj premijernoj probi odigranoj u petak na Višnjiku.


Jordano jedini raspoložen
Igrači koje je silom prilika s klupe morao predvoditi Perinčićev pomoćnik Srđan Helbich držali su se u egalu prvih 20 minuta, a onda je u nastavku na naplatu došao zamor materijala kao i manjak kvalitete u zadarskim redovima. Posebno dojmljiva za domaću momčad bila je prva četvrtina koju su obilježile dalekometna paljba te zonska obrana. U toj kombinaciji Oostende je djelovao potpuno zbunjen, Zadar je pobjegao na plus 11, no već u drugoj dionici je belgijski hegemon potvrdio superiornost. Podignuta je obrana na višu razinu dopustivši tek 10 primljenih koševa, dok je u napadu Gjergjin sastav strpljivo tražio pukotine i pritom zabio 26 poena. U nastavku su Belgijci bez većih stresova održali stečenu prednost i tako slavodobitno zaključili prvi seniorski memorijal posvećen tragično preminulom košarkašu Zadra.
– Prvo poluvrijeme, dok smo mogli parirati kvalitetnijem protivniku, bili smo u egalu. Jednostavno, oni su puno spremniji i uigraniji od nas. Mi malo kasnimo s pripremama i nismo se pripremili za ovaj turnir, na način na koji bi se inače spremili. Čestitke Oostendeu, bili su kvalitetniji i zasluženo su osvojili turnir – kazao je Helbich nakon poraza u finalu priznavši da je teško bilo očekivati nešto više od njegovih igrača u ovoj škakljivoj fazi pripremnog perioda. Istina, veći dio momčadi Zadra je potpuno izvan forme, igračima su teške noge i nisu ni blizu kondicijske spreme za ozbiljne utakmice, što je u jednu ruku i dobro jer formu treba graditi i tempirati je uzlazno prema odlučujućem dijelu sezone. Jedina iznimka je Antonio Jordano koji je proglašen najboljim strijelcem turnira i koji kao da nije imao pauzu nakon one majstorice HT Premijer lige na Višnjiku kada je gađao tricu 7-11. I u Jazinama se Jordano prometnuo u pravog »killera« izvan perimetra, no nije imao šutersku pratnju koja bi dodatno zakomplicirala život Belgijcima.


Unutarnja igra
Ovako brojka od 62 postignuta poena izgleda premršavo i zabrinjavajuće, što bi se sigurno trebalo popraviti kad se na teren spusti nedavno pristigli Amerikanac Kevon Harris. Vanjska linija će s njim biti vrlo opasna za hrvatske okvire, s Jordanom i Carterom na pozicijama dva i tri te Mavrom i Junakovićem na poziciji jedan. Ono što Perinčića sigurno najviše muči je unutarnja igra u kojoj je osuđen na eksploataciju čak četiri četvorke (Vuković, Bursać, Drežnjak, Buljan) i koje djeluju skakački potentno, ali u ova dva ogleda u Jazinama nisu se iskazale u šutiranju s vanjskih pozicija dok se i iz pozicije posta također rijetko napadao protivnički koš. Jedina prava petica Uroš Luković teško da će moći zbog svoje teretnosti participirati na parketu više od 15 do 20 minuta i stoga je vidljiva bila intencija da se Vuković prebaci na poziciju pet kad je Luković na klupi što će biti teško probavljiva opcija u ozbiljnim abaligaškim utakmicama, ako se ne ubrza igra i probijanjima vanjskih igrača pronalazi slobodan igrač na koji bi onda trebao i pogađati te šutove. Po onome što se moglo vidjeti u ponedjeljak i utorak u Jazinama napadi su i dalje ostali predugi, nerijetko se pumpa lopta do završnih sekundi što dovodi do isforsiranih šutova, a to svakako nije formula za uspjeh u regionalnim okvirima. Mnogo je posla pred Perinčićem da od ove gomilice igrača stvori momčad, unatoč činjenici da mu je ostao onaj gro od lani, ali i s bitnom razlikom da u sastavu nema više Chinanua Onuakua koji je s loptom i bez nje bio igrač koji je donosio prevagu. Sve u svemu, još je ostalo dosta prostora za napredak, dva i pol tjedna je do otvaranja sezone i sigurno će dotad puls momčadi biti podignut na viši nivo i Zadar bi kako se bude bližila jesen trebao biti sve bolji, a već nove provjere slijede od nedjelje kada će se u Poreču igrati sa Škrljevom, a nekoliko dana kasnije i s ruskim Eniseyom.




Gjergja: Zadovoljan sam s mojim mladim momcima
Dario Gjergja je sa svojim Oostendeom navikao na trofeje, vjerojatno ih ni sam ne može sve nabrojati koje je s ovim klubom osvojio u Belgiji. Tako da ga nije uhvatio nespremnog još jedan u toj niski trofeja, onaj pobjednika Memorijalnog turnira Tomislav Knežević. Iako je taj trofej manje bitan od ovih prethodnih, sigurno Gjergji kao rođenom Zadraninu znači puno u sentimentalnom smislu.
– Kad si doma sve je lakše i ljepše. U petak je bila korektna utakmica, jučer nismo bili na nivou, dok smo danas u prvoj četvrtini u potpunosti podbacili. U drugoj četvrtini napravili smo jedan korak naprijed, napravili smo neku razliku i konačno smo počeli igrati. Sretan sam, jer ipak smo nova momčad, jako sam zadovoljan s ovim mladim momcima. Tu su ipak četiri 20-godišnjaka koji igraju vrlo dobro, to je jako bitno za nas – kazao je Gjergja nakon utakmice sa Zadrom.