Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Peroš: Svi prijedlozi moraju dobiti suglasnost Hrvatskog muzejskog vijeća

02.09.2021. 11:34


Narodni muzej Zadar treba ostati u svom dosadašnjem ustrojstvu radi povijesnih i kulturnih razloga, daje se zaključiti iz izlaganja voditelja odjela i stručnih službi Narodnog muzeja Zadar na Stručnom vijeću NMZ-a, održanom u utorak.


Ideja Grada Zadra
– Muzejski odjeli kao ni muzejske zbirke nisu djeljivi. Prijenos osnivačkih prava na drugog osnivača može se obaviti samo na način da Narodni muzej Zadar ostane cjelina u svom dosadašnjem obliku, stav je Renate Peroš, ravnateljice Narodnog muzeja Zadar, o ideji koju je iznio gradonačelnik Branko Dukić o tome da Grad Zadar osnuje novu muzejsku ustanovu pod nazivom Muzej dvije palače, u koji bi se iz NMZ-a izdvojili Muzej Grada Zadra i Galerija umjetnina, dok bi NMZ zadržao dva odjela – Etnološki i Prirodoslovni odjel.
– Narodni muzej Zadar je institucija koja svjedoči o dugom kulturnom životu grada, naglašava Renata Peroš i podsjeća da se iduće godine obilježava 190 godina od utemeljenja Muzeja čije korijene baštine te 60 godina od osnutka Narodnog muzeja koji je započeo svoj put u sastavu u kojem djeluje danas.
– Muzej treba ostati u sadašnjem obliku pod dosadašnjim osnivačem – Zadarskom županijom i zbog kvalitetne suradnje, dodaje ravnateljica Peroš, te naglašava kako, prema Zakonu o muzejima, svi prijedlozi moraju, uz prethodnu suglasnost Hrvatskog muzejskog vijeća, ići ka Ministarstvu kulture.


NMZ je regionalni muzej
Na Stručnom vijeću voditelji odjela i stručnih službi Muzeja iznijeli su pojedinačna stručna mišljenja vezana uz ideju Grada o podjeli Muzeja na dva osnivača.
Tako je Hrvoje Perica, voditelj Odjela Muzeja grada Zadra, istaknuo da je NMZ po svome poslanju regionalni muzej i u ustrojstvu u kojem je sada to bi mogao i postati.
– Regionalni i gradski muzej, kakav je NMZ, je kategorija kompleksnog muzeja, dakle muzeja koji je obvezan biti upotrebljiv cjelokupnoj zajednici te koncepcijski biti planiran da maksimalno služi razvoju grada i regije. Samim izdvajanjem Odjela Muzeja Grada Zadra, koji bi u svom poslanju imao prezentiranje povijesti i umjetnosti samog grada, teško da bi se mogla nadomjestiti jedinstvena slika regionalnog muzeja koju NMZ nudi u sadašnjem ustrojstvu, naveo je Perica dodavši da Muzej u svojim zbirkama i u budućem smještaju u prostore Providurove palače ima ogroman komunikacijski potencijal za koji bi bila velika šteta da se izgubi dijeljenjem u nekoliko ustanova i osnivanjem specijalističkih muzeja.
Kako napominje Perica, u izradu Strateškog plana razvoja kulturne ustanove Narodni muzej Zadar za period 2018. – 2023. bili su, uz djelatnike Muzeja, uključeni ostali predstavnici dionika i to iz Zadarske županije, Grada Zadra, Sveučilišta u Zagrebu te vanjski stručni suradnici uključeni u realizaciju projekata Kneževe i Providurove palače, a u koji je uključena, između ostalog, vizija i misija Muzeja.
Biti izvrstan, suvremeni muzej koji udovoljava standardima muzejske struke i osigurava optimalne uvjete prikupljanja, čuvanja i zaštite muzejske prirodoslovne, etnološke, kulturno-povijesne i umjetničke građe, njezine stručne obrade i maksimalne dostupnosti i prezentacije, te time pridonijeti stvaranju kvalitetnijeg društvenog i kulturnog ozračja grada Zadra i Zadarske županije i snažno obilježiti identitet grada i okolice kako bi ostao prepoznat u regionalnom, nacionalnom i internacionalnom kontekstu, navedeno je kao vizija Muzeja.




Povijest Zadra na jednom mjestu
Natali Čop, voditeljica Dokumentacijske službe, u svom je stručnom mišljenju naglasila da prekidanje kontinuiteta Muzeja s tako dugom poviješću i zajedničkom pričom, čije zbirke imaju potencijal objedinjujuće interpretacije baštine Zadra i čitave županije, vidi kao rasipanje resursa i nedovršenu priču i to baš u trenutku kada se trebao početi ostvarivati pomno i stručno osmišljen muzeološki plan prema ideji prof. dr. Tomislava Šole o jednom muzeju pod istim krovom.
Pedagoška služba NMZ-a, čija je voditeljica Lucija Sekula, podsjetila je kako izložbama domaće posjetitelje podsjećaju na dio njihovog identiteta, dok stranima približavaju taj identitet.
– S obzirom na to kako NMZ svojim bogatim fundusom obuhvaća gotovo sve aspekte tog identiteta, posjetitelji mogu na jednom mjestu saznati i povijest grada Zadra, tradiciju njegovih stanovnika i prirodna i umjetnička obilježja koja su bogatstvo i Grada i Županije uz pedagoški program prilagođen različitim dobnim skupinama, navela je Sekula.
Jasenka Lulić Štorić, voditeljica Etnološkog muzeja usmjerila je pozornost na važnost i na mogućnosti koje pruža interdisciplinarni pristup, što je oprimjerila brojnim izložbama i aktivnostima.
Voditeljica Prirodoslovnog odjela Snježana Vujčić-Karlo rekla je kako, kao dio cjelovitog Muzeja, Prirodoslovni odjel danas može, u adekvatnom prostoru, sudjelovati u postavljanju izložbe koja bi na moderan i holistički način prikazala prirodne i kulturne vrijednosti Zadarske županije kojoj je Zadar sjedište.
– Kao samostalna jedinica, Prirodoslovni odjel može funkcionirati kao prirodoslovni muzej u bilo kojem drugom gradu postavljajući izložbe prirodoslovne tematike, dodala je Vujčić-Karlo.


Tko će upravljati palačama?
Nevena Štokić, voditeljica Galerije umjetnina NMZ-a i Koraljka Alavanja, kustosica Galerije umjetnina NMZ-a u svom su stručnom mišljenju navele da galerijski prostori nisu bili predviđeni u prvoj fazi obnove Providurove palače, odnosno drugoj fazi obnove kompleksa Dvije palače, te da sadašnja situacija bitno odstupa od programske podloge Centra za baštinu koju je muzeolog Tomislav Šola izradio u suradnji sa stručnim djelatnicima NMZ-a 2006. godine, a koja je poslužila kao podloga za izradu aktualnog projekta.
– Tzv. »Šolinim« projektom predviđen je smještaj svih odjela NMZ-a unutar kompleksa Kneževe i Providurove palače, uključujući i prostor Vodovoda, čime je svaki odjel trebao dobiti prostor za stalni i privremeni postav, prostore za rad i smještaj građe, prijam građe i manipulaciju, skladišne prostore i sl. Galerija umjetnina je projektom trebala biti smještena u prostor današnjeg Vodovoda, no promjenom plana odlučeno je da joj se, u tijeku samih radova, dodijeli prostor u prvoj fazi obnove, objasnile su djelatnice Galerije umjetnina.
Narodni muzej Zadar, podsjetimo, u svojem sastavu ima četiri odjela – Prirodoslovni odjel, Etnološki odjel, odjel Muzej grada Zadra, Galeriju umjetnina; dvije područne zbirke – Etnografsku zbirku Veli Iž i Kulturno-povijesnu zbirku Mali Iž; tri izložbena paviljona, ujedno i spomenike kulture – Gradsku ložu, Kneževu palaču i posjetiteljski centar Mali arsenal; dvije stručne službe – Dokumentacijsku i Pedagošku službu, te tajništvo i računovodstvo kao opće službe.
U kojem smjeru će se situacija oko ideje Grada Zadra o podjeli Narodnog muzeja Zadar na dvije ustanove dalje razvijati i tko će u konačnici u budućnosti upravljati Kneževom i Providurovom palačom doznat će se u narednom razdoblju, a nešto više trebalo bi se znati nakon što Županija kao osnivač NMZ-a Gradu Zadru uputi Odluku Upravnog vijeća NMZ-a.