Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Travica: Novčane kazne često beznačajne, zabrana poslovanja efektivnije rješenje

02.09.2021. 11:45


Nakon što smo u jučerašnjem izdanju Zadarskog lista izvijestili o podizanju optužnice protiv dvojice muškaraca, koji su u najmanje pet navrata na predjelu Lišana Ostrovičkih zajedno bacili najmanje 50 velikih vreća klaoničkog otpada, kontaktirali smo Daniru Travicu iz udruge Eko – Zadar, te ih upitali koliko ste često susreću s dojavama o ilegalnom odlaganju klaoničkog otpada.
Problem ilegalnog odlaganja otpada i divljih odlagališta događa se svakodnevno diljem Hrvatske. Glomazni, ali i komunalni otpad ne baca se samo uz rub prometnica ili po šumama, već i na teško dostupnim i nepristupačnim mjestima, odakle ga često moraju uklanjati alpinisti i aktivisti za zaštitu prirode, ali i HGSS.


Opetovani problem
– Nedavno smo zaprimili prijavu o odlaganju klaoničkog otpada u Stankovcima, ali to je jedina prijava o takvoj vrsti onečišćenja za koju znam otkako sam zaposlena na Zelenom telefonu. Prijavitelj navodi da su u Stankovcima u potrazi za vodom izbušene dvije bušotine, kojima voda na kraju nije pronađena, ali se jedna od bušotina praktično spojila na septičku jamu u svrhu odlaganja otpadnih voda i ostalog otpada iz niza klaonica. Osim toga, prema prijavi, u prošlosti se mjesečno izvozilo oko 10 cisterni punih klaoničkog otpada, što se nakon pojave bušotina svelo na jedan mjesečni odvoz glomaznog otpada. U mjestu postoje i dva bunara koji se zbog navedene situacije iz straha više ne koriste. Zatražili smo od DIRH – a žurno nadležno postupanje i očitovanje po obavljenoj inspekciji, kazala je Travica i naglasila kako je prijava, osim DIRH – u, dostavljena i Ministarstvu poljoprivrede, Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, Voditelju Službe za zaštitu okoliša i vodopravne inspekcije, Voditelju Službe veterinarske inspekcije, Voditeljici Službe sanitarne inspekcije, Voditeljici Ispostave u Zadru, Općini Stankovci i njenom načelniku.
Članovi udruge Eko – Zadar, zbog manjka kapaciteta i ljudstva, nažalost nemaju mnogo prilika za izlazak na teren, naročito na udaljena i nepristupačna mjesta.
– U srpnju sam uspjela obići nekoliko lokacija na otoku Pašmanu u svezi prijava o ispuštanju fekalija u more i divljih deponija. To je uvelike pomoglo pri oblikovanju slike problema budući da je ponekad teško prosuditi o čemu je točno riječ na temelju pokoje fotografije, i često oprečnih izjava prijavitelja i komunalnih redara s kojima najčešće komuniciramo. Nerijetko se proces rješavanja rastegne na mjesece, nekad i na godine, počinitelji nastavljaju zagađivati prirodu i okoliš dovodeći nas kolektivno u opasnost, a sve zbog manjka dokaza iz straha sumještana od počinitelja i njihove moguće reakcije, i navodnih političkih, rodbinskih i ostalih veza, kazala je Travica, te podsjetila kako novčane kazne nisu razmjerne posljedicama prekršaja.


Zdravstvena ugroza
– Novčane kazne su u većini slučajeva beznačajne, pogotovo ako se radi o boljestojećim pojedincima. Zabrana nastavka poslovanja se čini kao efektivnije rješenje, posebice u ovako ozbiljnim opetovanim slučajevima zagađenja, kao što je zagađenje klaoničkim otpadom. Životinjski leševi i klaonički konfiskati su potencijalno opasni zbog mnoštva mikroorganizama koje sadrže, u čijem prijenosu sudjeluju kukci, ptice, razni glodavci, psi i mačke. Tako vrlo lako može doći do prijenosa raznih bolesti – bjesnoće, trihineloze, salmoneloze, šuštavca, Q groznice itd. U krškim područjima, možda je i suvišno govoriti, opasnost je svakako veća i ‘’jame bez dna’’ ne opravdavaju svoj naziv jer je nemoguće znati kuda će podzemne vode teći i gdje će izvirati, istaknula je Travica i kazala kako su posljedice po onečišćenje okoliša često vidljive tek kada postane kasno.
– Teško je procijeniti koliko je onečišćenje prirode i okoliša u porastu, a koliko su građani danas povezaniji s medijima, odnosno imaju sve više mogućnosti za prijavljivanje okolišnih problema. Bogatstva prirode o kojima ovisimo uzimaju se zdravo za gotovo i moglo bi nam se vrlo lako dogoditi da nam voda teče kraj usta, a da se ne možemo napiti. Jedini način da to spriječimo je kontinuirano obrazovanje na temu, jer ponajviše duboko neznanje, nesvjesnost i ljudska pohlepa dovode do ovakvog ponašanja, zaključila je Travica.




Prijave nezakonitog odlaganja klaoničkog otpada
U PU zadarsku poslali smo upit o tome koliko su slučajeva ilegalnog odlaganja klaoničkog otpada zaprimili u ovoj godini, te kako postupaju s takvim prijavama.
– Policijska uprava zadarska je tijekom ove godine evidentirala četiri događaja vezano za odlaganje klaoničkog otpada, od čega tri događaja na teritorijalnom području Postaje granične policije Gračac i jedan događaj na teritorijalnom području Policijske postaje Benkovac. Po zaprimljenim dojavama policijski službenici su izvršili očevid te druge potrebne mjere i radnje. U cilju utvrđivanja svih okolnosti događaja, policija u suradnji s drugim nadležnim institucijama (državni inspektorat – veterinarska inspekcija, komunalne službe i dr.) nastavlja s provođenjem kriminalističkih istraživanja. U slučaju utvrđivanja elemenata kaznenog djela, protiv osumnjičenika se nadležnom državnom odvjetništvu podnosi kaznena prijava zbog kaznenog djela iz domene kaznenih djela protiv okoliša, a isto tako, nadležne institucije postupaju sukladno svojoj nadležnosti u sankcioniranju počinitelja, kazala nam je glasnogovornica PU zadarske Ivana Grbin.