Travica: Novčane kazne često beznačajne, zabrana poslovanja efektivnije rješenje

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Na zadarskom području zabilježeno ilegalno odlaganje klaoničkog otpada
Životinjski leševi i klaonički konfiskati su potencijalno opasni zbog mnoštva mikroorganizama koje sadrže, u čijem prijenosu sudjeluju kukci, ptice, razni glodavci, psi i mačke. Tako vrlo lako može doći do prijenosa raznih bolesti - bjesnoće, trihineloze, salmoneloze, šuštavca, Q groznice itd. U krškim područjima, možda je i suvišno govoriti, opasnost je svakako veća, kazala je Travica
Marin GOSPIĆ
Policijska uprava zadarska je tijekom ove godine evidentirala četiri odlaganja klaoničkog otpada

Nakon što smo u jučerašnjem izdanju Zadarskog lista izvijestili o podizanju optužnice protiv dvojice muškaraca, koji su u najmanje pet navrata na predjelu Lišana Ostrovičkih zajedno bacili najmanje 50 velikih vreća klaoničkog otpada, kontaktirali smo Daniru Travicu iz udruge Eko – Zadar, te ih upitali koliko ste često susreću s dojavama o ilegalnom odlaganju klaoničkog otpada.
Problem ilegalnog odlaganja otpada i divljih odlagališta događa se svakodnevno diljem Hrvatske. Glomazni, ali i komunalni otpad ne baca se samo uz rub prometnica ili po šumama, već i na teško dostupnim i nepristupačnim mjestima, odakle ga često moraju uklanjati alpinisti i aktivisti za zaštitu prirode, ali i HGSS.

Opetovani problem

- Nedavno smo zaprimili prijavu o odlaganju klaoničkog otpada u Stankovcima, ali to je jedina prijava o takvoj vrsti onečišćenja za koju znam otkako sam zaposlena na Zelenom telefonu. Prijavitelj navodi da su u Stankovcima u potrazi za vodom izbušene dvije bušotine, kojima voda na kraju nije pronađena, ali se jedna od bušotina praktično spojila na septičku jamu u svrhu odlaganja otpadnih voda i ostalog otpada iz niza klaonica. Osim toga, prema prijavi, u prošlosti se mjesečno izvozilo oko 10 cisterni punih klaoničkog otpada, što se nakon pojave bušotina svelo na jedan mjesečni odvoz glomaznog otpada. U mjestu postoje i dva bunara koji se zbog navedene situacije iz straha više ne koriste. Zatražili smo od DIRH - a žurno nadležno postupanje i očitovanje po obavljenoj inspekciji, kazala je Travica i naglasila kako je prijava, osim DIRH - u, dostavljena i Ministarstvu poljoprivrede, Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, Voditelju Službe za zaštitu okoliša i vodopravne inspekcije, Voditelju Službe veterinarske inspekcije, Voditeljici Službe sanitarne inspekcije, Voditeljici Ispostave u Zadru, Općini Stankovci i njenom načelniku.
Članovi udruge Eko – Zadar, zbog manjka kapaciteta i ljudstva, nažalost nemaju mnogo prilika za izlazak na teren, naročito na udaljena i nepristupačna mjesta.
- U srpnju sam uspjela obići nekoliko lokacija na otoku Pašmanu u svezi prijava o ispuštanju fekalija u more i divljih deponija. To je uvelike pomoglo pri oblikovanju slike problema budući da je ponekad teško prosuditi o čemu je točno riječ na temelju pokoje fotografije, i često oprečnih izjava prijavitelja i komunalnih redara s kojima najčešće komuniciramo. Nerijetko se proces rješavanja rastegne na mjesece, nekad i na godine, počinitelji nastavljaju zagađivati prirodu i okoliš dovodeći nas kolektivno u opasnost, a sve zbog manjka dokaza iz straha sumještana od počinitelja i njihove moguće reakcije, i navodnih političkih, rodbinskih i ostalih veza, kazala je Travica, te podsjetila kako novčane kazne nisu razmjerne posljedicama prekršaja.

Zdravstvena ugroza

- Novčane kazne su u većini slučajeva beznačajne, pogotovo ako se radi o boljestojećim pojedincima. Zabrana nastavka poslovanja se čini kao efektivnije rješenje, posebice u ovako ozbiljnim opetovanim slučajevima zagađenja, kao što je zagađenje klaoničkim otpadom. Životinjski leševi i klaonički konfiskati su potencijalno opasni zbog mnoštva mikroorganizama koje sadrže, u čijem prijenosu sudjeluju kukci, ptice, razni glodavci, psi i mačke. Tako vrlo lako može doći do prijenosa raznih bolesti - bjesnoće, trihineloze, salmoneloze, šuštavca, Q groznice itd. U krškim područjima, možda je i suvišno govoriti, opasnost je svakako veća i ‘’jame bez dna’’ ne opravdavaju svoj naziv jer je nemoguće znati kuda će podzemne vode teći i gdje će izvirati, istaknula je Travica i kazala kako su posljedice po onečišćenje okoliša često vidljive tek kada postane kasno.
- Teško je procijeniti koliko je onečišćenje prirode i okoliša u porastu, a koliko su građani danas povezaniji s medijima, odnosno imaju sve više mogućnosti za prijavljivanje okolišnih problema. Bogatstva prirode o kojima ovisimo uzimaju se zdravo za gotovo i moglo bi nam se vrlo lako dogoditi da nam voda teče kraj usta, a da se ne možemo napiti. Jedini način da to spriječimo je kontinuirano obrazovanje na temu, jer ponajviše duboko neznanje, nesvjesnost i ljudska pohlepa dovode do ovakvog ponašanja, zaključila je Travica.

Prijave nezakonitog odlaganja klaoničkog otpada

U PU zadarsku poslali smo upit o tome koliko su slučajeva ilegalnog odlaganja klaoničkog otpada zaprimili u ovoj godini, te kako postupaju s takvim prijavama.
- Policijska uprava zadarska je tijekom ove godine evidentirala četiri događaja vezano za odlaganje klaoničkog otpada, od čega tri događaja na teritorijalnom području Postaje granične policije Gračac i jedan događaj na teritorijalnom području Policijske postaje Benkovac. Po zaprimljenim dojavama policijski službenici su izvršili očevid te druge potrebne mjere i radnje. U cilju utvrđivanja svih okolnosti događaja, policija u suradnji s drugim nadležnim institucijama (državni inspektorat - veterinarska inspekcija, komunalne službe i dr.) nastavlja s provođenjem kriminalističkih istraživanja. U slučaju utvrđivanja elemenata kaznenog djela, protiv osumnjičenika se nadležnom državnom odvjetništvu podnosi kaznena prijava zbog kaznenog djela iz domene kaznenih djela protiv okoliša, a isto tako, nadležne institucije postupaju sukladno svojoj nadležnosti u sankcioniranju počinitelja, kazala nam je glasnogovornica PU zadarske Ivana Grbin.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika isabella
zdravo prijatelju, zovem se Isabella Ethan, liječnica sam i imam 45 godina. Molimo pročitajte moje pravo životno svjedočanstvo, imam pozitivnu namjeru da će ova informacija pomoći nekome tko pročita ovaj članak, u roku od dva dana obnoviti raskinuti brak i povratiti izgubljenu ljubavnu vezu. Nakon godina veze s Ethanom, prekinuo je sa mnom, učinila sam sve što sam mogla da ga vratim da me voli, ali sve što sam učinila bilo je uzalud, toliko sam ga željela zbog ljubavi koju gajim prema njemu , pitao sam ga sa obećao sam svemu što sam imao, ali je odbio. Objasnio sam problem svojoj kolegici na poslu i ona mi je predložila da se radije obratim ljubavnom čarobnjaku koji bi mi mogao pomoći da mu vratim ljubav, ali ja sam tip osobe koja nikada nije mislila da dio ljubavnih čarolija postoji ili djeluje, ja nisam imao izbor, ali da isprobam, poslao sam e-mail kanalu spellcaster i rekao mi je bez problema da će sve biti u redu prije tri dana, da će se moj bivši vratiti prije tri dana, bacio je komadić ljubavne čarolije u zrak i začudo drugi dan je bio oko 3.00 ujutro. Bivši ljubavnik me nazvao na mobitel, bila sam toliko iznenađena što sam se javila na telefonski poziv i sve što je rekao je da mu je toliko žao zbog svega što se dogodilo da je želio da mu se vratim jer me toliko voli. Bio sam tako sretan i tako smo počeli živjeti sretno zajedno. na ovaj način ga možete kontaktirati ako vam treba pomoć možete ga kontaktirati na ovu email adresu:dralaba3000@gmail.com ili ga kontaktirati na whatsapp/viber na ovaj broj: +1(425) 477-2744 ... :) . . :) .. :) .. :) .. :). . :)

love