Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Još jedna žrtva Yasmina iz Zadra?

Autor: Minja Gugić

01.10.2008. 22:00


Riječ je o 25-godišnjoj Zadranki koja je završila u bolnicu prije devet dana i rekla je liječnicima da je uzimala kontracepcijske pilule Yasmin. Informaciju nam je jučer potvrdio zamjenik ravnatelja zadarske Opće bolnice dr. Dario Nakić
Nakon što je prije desetak dana u Splitu studentica Helena Rukavina (22) iz Zadra umrla od plućne embolije, navodno uzrokovane kontracepcijskim pilulama Yasmin, u zadarskoj bolnici na Odjelu neurologije leži 25-godišnja Zadranka s dijagnozom tromboze na venskoj cirkulaciji u glavi koja je također uzimala kontracepcijske pilule Yasmin.
Mlada je žena u vrlo lošem stanju završila u zadarskoj Općoj bolnici prije devet dana, a o njezinom zdravstvenom stanju liječnici ne žele davati izjave.
No, zamjenik ravnatelja zadarske bolnice dr. Dario Nakić jučer nam je potvrdio informaciju prema kojoj mlada žena leži na Neurološkom odjelu te je potvrdio i informaciju da je pila pilule Yasmin, ali je naglasio da je prerano tvrditi, odnosno špekulirati informacijom da su upravo te pilule uzrok njezine dijagnoze.
– Istina je da je pacijentica uzimala te kontracepcijske pilule, ali ona leži na Odjelu i trenutačno se obavljaju sve moguće pretrage koje bi nam mogle dati odgovore na pitanja što je uzrokovalo tu trombozu. Tek kada sve pretrage budu obavljene moći ćemo reći imaju li kontracepcijske pilule bilo kakve veze s njezinom dijagnozom. Za sada je sve na razini špekulacija – izjavio je jučer dr. Dario Nakić.
I je li nedavna smrt mlade Zadranke doista bila uzrokovana kontracepcijskim pilulama, zapravo se neće nikad saznati jer je na zahtjev roditelja pokopana bez obdukcije. Mlada je Zadranka prvo pala u komu, a zatim preminula.
Nakon smrti naše sugrađanke oglasio se i ravnatelj Kliničkog bolničkog centra u Splitu dr. Dujomir Marasović, koji je tada potvrdio da na Plućnom odjelu leže četiri djevojke s istim simptomima plućne embolije kao i Zadranka koja je preminula 15. rujna.
Ostaje, međutim, činjenicom da je Farmaceutska tvrtka Bayer Schering Pharma nakon njezine smrti poslala dopis svim ljekarnama u Hrvatskoj, a u njemu ljekarnicima šalje još podrobnije informacije vezane uz spomenuti hormonalni kontraceptiv.
Podsjetimo, Yasmin, koji je svjetski lider na polju hormonske kontraceptivne zaštite i registriran je u više od 80 zemalja širom svijeta, na globalnoj sceni pod reflektore javnosti došao je prije mjesec dana, kada je jedna djevojka u Australiji umrla od posljedica izazvanih uzimanjem navedenih kontracepcijskih tableta.
Kako se uz smrt 22-godišnje Zadranke, vezuje slična, iako još neslužbena i neprovjerena priča, farmaceutski gigant Bayern dopisom se obratio hrvatskim ljekarnicima, koji bi im trebao pomoći u svakodnevnoj komunikaciji sa ženama. U dopisu stoji da su hormonalni oralni kontraceptivi u upotrebi više od pedeset godina, a danas ih koristi više od 100 milijuna žena širom svijeta. O njima su objavljene mnoge kliničke studije koje ih čine jednim od najistraživanijih lijekova.
Informacije u Bayerovu dopisu, vezane za kontracepcijske tablete Yasmin, potvrdili su nam i zadarski ljekarnici koji, kako kažu, hormonalne oralne kontraceptive izdaju isključivo na recept ginekologa. Hormonalni oralni kontraceptivi, kako kažu zadarski ljekarnici, popularni su među Zadrankama, a djevojke, odnosno žene mlađe životne dobi, najčeće koriste upravo kontracepcijske tablete Yasmin. Iskustva vezana uz oralni kontraceptiv Yasmin, kažu zadarski ljekarnici, redom su pozitivna. Što se tiče kontraindikacija, odnosno nuspojava, ljekarnici ističu da ih imaju svi lijekovi pa tako i Yasmin, no bez službene potvrde ne može se tvrditi da je spomenuti oralni kontraceptiv uzrokovao plućnu emboliju od koje je preminula 22-godišnja Zadranka.
Sada treba pričekati i vidjeti imaju li pilule Yasmin veze s najnovijim slučajem 25-godišnje Zadranke koja leži u zadarskoj Općoj bolnici zbog tromboze sinusa.