Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Kali povlače sredstava europskih fondova

Autor: Ivana Burica

01.10.2008. 22:00
Kali povlače sredstava europskih fondova

Foto: Adam VIDAS



Mapa razvoja Općine Kali sadrži 45 mjera kroz koje su zastupljena sva područja – od gospodarstva, u prvom redu ribarstva, preko odgoja i obrazovanja, kulture, socijalne skrbi do komunalne infrastrukture i sl., kaže članica Općinskog poglavarstva Krunoslava Mišković
Općina Kali je prije nešto više od dva mjeseca dobila Mapu razvoja – strateško-razvojni dokument, koji se nadovezuje na već izrađenu strategiju razvoja zadanu u ROP-u Zadarske županije. Kao sudionik projekta RR-standard ova je općina u suradnji s konzultantima Centra za jedinice lokalne samouprave – “MICRO grupa”, izradi Mape razvoja pristupila u veljači ove godine.
Osim što je njime definirana razvojna strategija kaljske općine, ovaj dokument stvara osnovni preduvjet za privlačenje sredstava iz različitih oblika financiranja, bilo da se radi o investitorima, sredstvima pretpristupnih fondova Europske unije ili sredstvima domaćih ministarstava.
U izradu Mape razvoja uloženo je 19.000 kuna, a dokument je izrađen uz financijsku pomoć Zadarske županije koja je za tu namjenu odobrila 10.000 kuna.
– Dugoročno planiranje aktivnosti od velike je važnosti za svaku jedinicu lokalne samouprave. Bez jednog ovakvog ozbiljnog dokumenta se danas ne može raditi. Mapa razvoja Općine Kali sadrži 45 mjera kroz koje su zastupljena sva područja – od gospodarstva, u prvom redu ribarstva, preko odgoja i obrazovanja, kulture, socijalne skrbi do komunalne infrastrukture i sl., kazuje Krunoslava Mišković, članica Poglavarstva Općine Kali zadužena za gospodarstvo.
Općina Kali je s izradom Mape razvoja krenula prepoznavši široke mogućnosti za ostvarenje projekata kroz različite fondove EU-a i nacionalne fondove koji će se otvoriti u nadolazećem vremenu. Da bi se fondovi dobro koristili nužno je dobro postaviti ciljeve i definirati projekte, što je kroz Mapu razvoja i učinjeno.
– Od projekata koji su pripremljeni u Mapi razvoja spomenut ću nastavak izgradnje kanalizacijskog i vodovodnog sustava Kali, izgradnju glavnog gata u Maloj Lamjani, izgradnju multimedijalnog centra, uređenje poljoprivrednih putova, zatim protupožarnih putova, multimedijalni centar, razni programi u kulturi itd. U svakom slučaju, izrada Mape razvoja velika je stvar. Njome se staje na kraj stihijskom te započinje jedan promišljeniji i ozbiljniji pristup razvoju općine, zaključila je Mišković.