Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Morske zvijezde i jedrilice od tijesta

Autor:

01.10.2008. 22:00
Morske zvijezde i jedrilice od tijesta

Foto: Ivan JAMIČIĆ



U početku su kruh s djecom pripremale uglavnom majke, a nerijetko bi ih majke ili bake same pripremile, no to nije dobro, cilj je da djeca u tome sudjeluju da se osjeti zajedništvo. No, danas je već drugačije, nerijetko vidimo da i očevi dolaze u školu noseći kruh, a to je prekrasno, kazala je vjeroučiteljica
Zadarska OŠ Šimuna Kožičića Benje ni ove godine nije izostavila tradicionalno okupljanje roditelja, djece te njihovih učitelja i nastavnika, u povodu obilježavanja Dana kruha.
“Od zrna do kruha”
Kao i svake godine do sada, u predvoruju ove škole okupili su se brojni mališani, učenici nižih razreda, odnosno razredne nastave te pred okupljenim nastavnicima i roditeljima s ponosom predstavili krušne proizvode zanimljivih oblika. S obzirom da je ovogodišnja tema Dana kruha u ovoj zadarskoj školi bila more i morski plodovi, djeca su se zajedno sa svojim roditeljima potrudila kako bi svaki njihov kruh podsjećao na more.
Osim kruha i krušnih proizvoda marljivi su učenici za ovaj dan pripremili i priredbu pa su tako pred okupljenim mnoštvom izveli recital “Od zrna do kruha” i to 2. b razred pod vodstvom učiteljice Ive Žižić, potom su maleni četvrtaši prošetali predvorjem u narodnoj nošnji, a učenici 3. e razreda naposljetku su poveli molitvu zahvale za kruh koji jedu svakog dana.
Prije početka same priredbe obratio se Marko Marin, ravnatelj OŠ Šimuna Kožičića Benje, pozdravivši tako sve nazočne te najavivši prigodni program koji je i ovaj put pripremila školska vjeroučiteljica Darija Santini.
– Ovo je naše tradicionalno obilježavanje Dana kruha u kojem sudjeluju učenici nižih razreda, njihovi roditelji te pet vjeroučiteljica naše škole. Na ovaj način je vidljiva i suradnja naše škole i naše župe, kazao je Marin te pozdravio don Emila Bilavera, župnika župe Bezgrešnog začeća BDM “Puntamika”, koji je po završetku programa zajedno s djecom izmolio molitvu te blagoslovio sve blagodati zemlje.
Svake godine druga tema
Vjeroučiteljica Darija Santini voditeljica ovog programa, a svake godine do sada uspješno zainteresira djecu te izazove roditelje na suradnju, za koju kaže da je najveća blagodat cijele organizacije.
– Dane kruha u našoj školi organiziramo još od 1992. godine otkad je Društvo “Lijepa naša” u suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i športa uvelo Dane kruha. Od tada se i mi svake godine trudimo da ova priredba bude drugačija i što zanimljivija, pa tako svake godine biramo drugu temu, a s obzirom da smo se uvjerili da mnogi roditelji naših učenika rade na moru ili su pomorci, odlučili smo da ovogodišnji motiv bude more i morski plodovi, kazala je Santini, napomenuvši kako osim vjeroučiteljica u organizaciji ove priredbe sudjeluju i drugi nastavnici viših razreda, poput likovnjaka bez kojih bi bilo teško osmisliti kostime i rekvizite, a koje vodi prof. Ivančica Bronić te prof. Marija Ivoš koja vodi radionicu narodnih nošnji kao i svih ostalih učiteljica razredne nastave.
Santini je također napomenula kako su sve krušne proizvode djeca pripremila zajedno sa svojim roditeljima te da je suradnjom roditelja iznimno zadovoljna.
– U početku su kruh s djecom pripremale uglavnom majke, a nerijetko bi ih majke ili bake same pripremile, no to nije dobro, cilj je da djeca u tome sudjeluju, da se osjeti zajedništvo. No, danas je već drugačije, nerijetko vidimo da i očevi dolaze u školu noseći kruh, a to je prekrasno, kazala je vjeroučiteljica, napomenuvši kako će sve kruhove djeca jesti zajedno na velikom odmoru i to će biti poseban odmor, drugačiji od onih ostalih, druženje u kojem će se osjetiti posebno zajedništvo.
Također, učenici OŠ Šimuna Kožičića Benje i danas će sa svojim roditeljima oblikovati tijesto koje će sutra ponovno izložiti i to na Županijskim danima kruha u OŠ Benkovac.