Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Od Međugorja do Vrčeva pješice za sedam dana

Autor: Velimir Brkić

01.10.2008. 22:00
Od Međugorja do Vrčeva  pješice za sedam dana

Foto: Velimir BRKIĆ



Kamenu kapelicu na vrhu mističnog brda Vrčeva u posljednjih mjesec dana izgradili su župljani Glavice, Raštana Donjih i Gorice, predvođeni vodstvom i igračima NK Vrčevo. Sav potreban materijal su iznijeli na rukama, gotovo od samog podnožja brda do vrha na sjeveroistočnoj strani kod “tri bora”, govori vođa puta Željko Števanja
Jedanaest  hodočasnika iz Glavice, Gorice i Raštana Donjih, Željko  Števanja, Anes Števanja, Vinko Števanja, Frane Smokrović,  Vilson Bratović, Siniša Galešić, Ante Galac, Davor Dević,  Šime Batur, Tomislav Batur,  Marko Mikulić Maćo – u srijedu ujutro oko 8.15 sati krenulo je  iz svetišta Kraljice Mira u Međugorju pješice noseći sa sobom 1,2 metra visoki Gospin  kip, koji je s drvenim postoljem i nosačima težak 25-30  kilograma, na sedmodnevno  zavjetno hodočašće dugo 280  kilometara, od marijanskog  svetišta do brda Vrčeva.
Na vrhu mističnog brda
U poslijepodnevnim satima,  oko 15.30 – 16.00 sati, 7. listopada planiraju dolazak u  Glavicu, u podnožje brda Vrčeva gdje će u procesiji, zajedno s vjerničkim pukom i  svojim mladim svećenikom  don Josipom Vuletom, župnikom Gorice i Raštana, postaviti Gospin kip na vrh brda  u novoizgrađenu kamenu kapelicu Blažene Djevice Marije  od Krunice, održati obred blagoslova i potom upriličiti veliku pučku feštu. 
Jedanaestorici odvažnih  momaka i muževa iz navedenih župa, čiji je nebeski zaštitnik Sv. Ivan, pridružilo se u  svetištu Kraljice Mira i 50-ak  župljana predvođenih don Josipom, koji su ih došli u molitvi  i s Božjim blagoslovom ispratiti na nimalo lagan, sedmodnevni put. Zajedno s njima  nazočili su na ranojutarnjoj  svetoj misi u crkvi Sv. Jakova  te su ih nakon obreda blagoslova Gospinog kipa, kupljenog prije  nekoliko dana u Međugorju, ispratili na  dalek, zavjetni put.
Hodočasnici su  duhovnim pjesmama  i suzama radosnicama nazočnih župljana, ali i brojnog vjerničkog mnoštva iz cijelog svijeta ispraćeni na dalek put. Deset njih pješice, dok  će ih kombijem pratiti glavni logističar  Maćo. Predviđeno je  svakog dana propješačiti oko 40 kilometara, s noćenjem u  Ravči kod Vrgorca,  Makarskoj, Omišu,  Trogiru, Šibeniku i  Pakoštanima. Na posljednjoj hodočasničkoj etapi  u Pakoštanima će im se pridružiti i svi zainteresirani župljani.
Na Vrčevo će se s molitvom  i duhovnim pjesmama, uputiti  u procesiji iz podnožja brda u  Glavici, a na vrhu brda kod  novoizgrađene kapelice BDM  od Krunice upriličit će se  obred blagoslova, a potom i  pučko veselje.
– Kamenu kapelicu na vrhu  mističnog brda Vrčeva u posljednjih mjesec dana izgradili su župljani Glavice, Raštana Donjih i Gorice, predvođeni vodstvom i igračima  NK Vrčevo. Sav potreban  materijal su iznijeli na rukama, gotovo od samog podnožja brda do vrha na sjeveroistočnoj strani kod “tri  bora”, govori vođa puta Željko Števanja, najavljujući pritom kako će se od podnožja  brda do kapelice BDM od  Krunice izgraditi i postaje  križnog puta, najvjerojatnije  stabla maslina s obilježjima  križnog puta.
Ispovjedaonica svijeta
A sve je započelo davno,  desetljećima, stoljećima prije  od kada se još brdo Vrčevo  spominje kao kultno mjesto  drevnih vještica, “ždriga”, koje  bi tamo noću igrale kolo. Legenda je legenda i ona se prenosi s koljena na koljeno. Svatko nešto nadoda i brdo Vrčevo  je postalo legenda, atraktivna  “zona sumraka”. Unatoč izuzetno važnoj koti u Domovinskom ratu Vrčevo predstavlja mistično mjesto koje potiče maštu. A tu je još i nedovoljno istraženo arheološko  nalazište na vrhu brda.
– No, uz odsad duhovni,  vjerski karakter, kapelicu  BDM od Krunice i zavjetni  Gospin kip dosad mistično brdo Vrčevo već se od danas  može zasigurno nazvati Gospino brdo Vrčevo, ističe hodočasnik Davor Dević.
Inače, svetište Kraljice Mira  u jugoistočnom dijelu Bosne i  Hercegovine, u blizini grada  Čitluka, popularnost duguje  ukazanjima Djevice Marije  koja se ovdje od 24. lipnja  1981. godine počela redovito  ukazivati skupini djece. Uz  Lourdes i Fatimu, Međugorje  je najpoznatije svetište na svijetu u kojem je mnogo hodočasnika pronašlo izgubljenu  vjeru, mir, poniznost i povezanost s Bogom.
Što tolike hodočasnike bez  zastoja privlači u Međugorje  više od četvrt stoljeća? Vjerovali u Gospina ukazanja ili  ne vjerovali, hodočasnici odlazeći iz Međugorja govore kako  su osjetili “pravi i duboki mir”.  Hodočastivši prvi put u Svetište Kraljice Mira u Međugorju neprestano govore o dubokim, iskrenim i osobnim iskustvima ovog fenomena.
– Međugorje je ispovjedaonica svijeta. Kroz njega su prošli milijuni ljudi, ovdje se obraćaju Bogu, doživljavaju Boga,  čine životne ispovijedi, idu na  sakramente. Dolazak u svetište Kraljice Mira, ispraćaj  naših hrabrih i odlučnih župljana te molitva krunice na  križnom putu na 520 metara  visoko brdo Križevac i na brdu  Gospinih ukazanja zaista je  bio pun pogodak, govore nam  Anđela i Marina Dević te Marica Števanja koje su zajedno s  još 30-ak župljana navedenih  župa prvi put pohodile ovo  marijansko svetište.
– Međugorje se zaista mnogo promijenilo, ali duh Međugorja je isti danas kao i  1983. godine, kad smo ovdje  bili prvi put. Ovo je zaista  blagoslovljeno mjesto, čuli  smo od hodočasnica Kate Mikulić i Stoje Čirjak.
Autobus, vožnja i dosta dalek put skratio se uz molitvu,  pjesmu, razgovor i razmišljanja hodočasnika. S radošću ih  se, ali i sa svojevrsnim nestrpljenjem na vrhu Gospinog  brda Vrčeva očekuje sljedeći  utorak, 7. listopada.