Početak gospodarske i kulturne razmjene dviju regija

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Autor: 
zupanija
Vedran SITNICA
S jučerašnjeg potpisivanja Sporazuma o suradnji u Domu županije

Predstavnici Zadarske županije i Trnavskog samoupravnog kraja iz Republike Slovačke potpisali su jučer u Domu županije Sporazum o suradnji.

- Sporazum je potpisan na neodređeno vrijeme. Nadam se stoga da će suradnja trajati i biti na obostranu korist i zadovoljstvo, kazao je nakon potpisivanja sporazuma zadarski župan Stipe Zrilić, koji je podsjetio da je Zadarska županija u Slovačkoj već prepoznata te da je godišnje posjeti oko 45.000 slovačkih gostiju.

Jozsef Kvarda, zamjenik predsjednika Trnavskog samoupravnog kraja, zahvalio se zadarskom županu i njegovim suradnicima na dobrodošlici. Kvarda se potom prisjetio i nedavne prometne nesreće koja se dogodila nadomak Zadarske županije u kojoj je smrtno stradalo 14 slovačkih državljana te se zahvalio spasilačkim službama i svima koji su priskočili u pomoć preživjelima.

- Drago mi je bilo čuti podatak o tome koliko Slovaka dolazi u zadarsku regiju te vjerujem da će upravo potpisani sporazum pridonijeti tome da će se žitelji Zadarske županije odlučivati i na uzvratne posjete te odlaziti gledati ljepote trnavske regije, rekao je Kvarda. On je također istaknuo slovačku potporu Hrvatskoj u nastojanju da što prije postane članicom Europske unije.

Inače, ciljevi potpisivanja Sporazuma o suradnji jesu ostvarivanje posebnih uvjeta za, kad god je to moguće, aktivan odnos između tvrtki, poduzetnika i predstavnika ugovornih strana, industrijsku suradnju između banaka, kazališta i sportskih klubova.

Zadarska županija i Trnavski samoupravni kraj dogovorili su se i da će ohrabriti te olakšati radnje koje vode promociji i razvoju trgovačkih razmjena te gospodarskoj suradnji između zainteresiranih tvrtki, poštujući već postojeće sporazume i memorandume između dvije zemlje.

Kako bi se navedeni ciljevi ostvarili, ugovorne su strane suglasne da će poduzeti korake u izvršavanju trajne razmjene podataka i publikacija na gospodarskom polju, da će stvoriti mogućnost suradnje između tvrtki te organizirati sajmove i izložbe u Slovačkoj i Hrvatskoj. Dogovorena je i razmjena podataka koji se odnose na gospodarsko i trgovačko zakonodavstvo.

Također će jedna i druga strana davati potrebnu potporu tvrtkama koje sudjeluju na trgovačkim sajmovima i izložbama organiziranima u Trnavskom samoupravnom kraju i Zadarskoj županiji. Regije su se nadalje obvezale na organiziranje sastanka za svoje predstvanike u Slovačkoj i u Hrvatskoj i to radi ispitivanja načina ostvarenja Sporazuma o suradnji i ustanovljenja potrebnih mjera radi neprekidnog razvoja međusobnih gospodarskih odnosa.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno