Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Početak gospodarske i kulturne razmjene dviju regija

Autor: Ivana Burica

01.10.2008. 22:00
Početak gospodarske i kulturne  razmjene dviju regija

Foto: Vedran SITNICA



Ciljevi potpisivanja Sporazuma o suradnji jesu ostvarivanje posebnih uvjeta za, kad god je to moguće, aktivan odnos između tvrtki, poduzetnika i predstavnika ugovornih strana, industrijsku suradnju između banaka, kazališta i sportskih klubova
Predstavnici Zadarske županije i Trnavskog samoupravnog kraja iz Republike Slovačke potpisali su jučer u Domu županije Sporazum o suradnji.
– Sporazum je potpisan na neodređeno vrijeme. Nadam se stoga da će suradnja trajati i biti na obostranu korist i zadovoljstvo, kazao je nakon potpisivanja sporazuma zadarski župan Stipe Zrilić, koji je podsjetio da je Zadarska županija u Slovačkoj već prepoznata te da je godišnje posjeti oko 45.000 slovačkih gostiju.
Jozsef Kvarda, zamjenik predsjednika Trnavskog samoupravnog kraja, zahvalio se zadarskom županu i njegovim suradnicima na dobrodošlici. Kvarda se potom prisjetio i nedavne prometne nesreće koja se dogodila nadomak Zadarske županije u kojoj je smrtno stradalo 14 slovačkih državljana te se zahvalio spasilačkim službama i svima koji su priskočili u pomoć preživjelima.
– Drago mi je bilo čuti podatak o tome koliko Slovaka dolazi u zadarsku regiju te vjerujem da će upravo potpisani sporazum pridonijeti tome da će se žitelji Zadarske županije odlučivati i na uzvratne posjete te odlaziti gledati ljepote trnavske regije, rekao je Kvarda. On je također istaknuo slovačku potporu Hrvatskoj u nastojanju da što prije postane članicom Europske unije.
Inače, ciljevi potpisivanja Sporazuma o suradnji jesu ostvarivanje posebnih uvjeta za, kad god je to moguće, aktivan odnos između tvrtki, poduzetnika i predstavnika ugovornih strana, industrijsku suradnju između banaka, kazališta i sportskih klubova.
Zadarska županija i Trnavski samoupravni kraj dogovorili su se i da će ohrabriti te olakšati radnje koje vode promociji i razvoju trgovačkih razmjena te gospodarskoj suradnji između zainteresiranih tvrtki, poštujući već postojeće sporazume i memorandume između dvije zemlje.
Kako bi se navedeni ciljevi ostvarili, ugovorne su strane suglasne da će poduzeti korake u izvršavanju trajne razmjene podataka i publikacija na gospodarskom polju, da će stvoriti mogućnost suradnje između tvrtki te organizirati sajmove i izložbe u Slovačkoj i Hrvatskoj. Dogovorena je i razmjena podataka koji se odnose na gospodarsko i trgovačko zakonodavstvo.
Također će jedna i druga strana davati potrebnu potporu tvrtkama koje sudjeluju na trgovačkim sajmovima i izložbama organiziranima u Trnavskom samoupravnom kraju i Zadarskoj županiji. Regije su se nadalje obvezale na organiziranje sastanka za svoje predstvanike u Slovačkoj i u Hrvatskoj i to radi ispitivanja načina ostvarenja Sporazuma o suradnji i ustanovljenja potrebnih mjera radi neprekidnog razvoja međusobnih gospodarskih odnosa.