Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Sveti Jerolim i ratni Zadar

Autor: Damir Maričić

01.10.2008. 22:00
Sveti Jerolim i ratni Zadar


Kipić Svetog Jerolima Ive Bavčević odradio je u glini u podrumu za ratnog stradanja Zadra dok su prolazili Sveti Mihovil, Sveti Jeronim, ka Svetom Šimi, Svetom Frani… Zadar je trpio udare vojske koja se prikazivala braniteljicom države u propadanju rođene u Jajcu, a barba Ive oblikovao sveca rođenog prema nekim izvorima u istom tom Jajcu (Stridona)
Upravo je u mnogim našim mjestima i župama, a bilo je tako i diljem Hrvatske, obilježen blagdan Svetog Jerolima, očito od mnogih obljubljenog sveca čije ime nose mnoge naše crkve, a mnogima je i zaštitinik.
Ivo Bavčević, Zadranima znan kao neiscrpan intelektualac i kreativac, čiji je tijek misli uvijek višeznačan, pozira mi iza brončane statuice sveca, a priča naravno poteče.
– Krenulo je sa Svetim Mihovilom pa potom Jerolimom, pa trajalo i kulminiralo ka Svetom Šimi i Svetom Frani, a naravno riječ je o ratu koji je grmio Zadrom. U skloništu, besposlen sa zvucima Radio Zadra i tutnjavom granata morao sam nešto raditi i nekako se izraziti, priča nam barba Ive.
Naravno Ivo Bavčević ne bi bio što i tko je da to vrijeme nije “ubijao” tražeći u njemu i svoj kreativni odgovor ili samo pitanje na to što ga je sa svima nama snašlo.
– Tako sam u toj dokolici ispunjenoj zebnjom počeo u podrumu raditi Svetog Jerolima. Tada u glini, a tek je poslije dobio svoj odljev u bronci, kazuje nam predstavljajući statuetu.
– Zaredalo je baš oko svetaca, a sa Svetim Jerolimom sam “gađao jednim hicem dva zeca”, prepričava na svoj način bez patetike sjećanje na teške ratne dane Zadra i Hrvatske barba Ive.
Upravo se o Svetom Jerolimu u nas jako puno pisalo i istraživalo oko mjesta njegovog rođenja koje je kod nas određeno kao Stridona.
Postoje mnoga mišljenja o tome gdje se Stridona nalazi. Bulić ju je smjestio na jedan lokalitet, Suić na drugi, no nedvosmisleno ne možemo utvrditi niti znati o kojem se gradu radi. Naravno da svaki autor pokušava u takvim prilikama i s dozom subjektivnosti pa i želje da svetac bude baš tu negdje blizu nama značajnog ili dragog mjesta rođen.
No ja sam se poslužio asocijacijom iz Povijesnog atlasa. Riječ je o “Atlante Storico” uglednom izdanju Geografskog instituta De Agistini iz Novare. Svakako institucije koja ne piše bilo što. U jednoj od karata, koja prikazuje ovaj naš prostor u doba imperija Hohenstaugfena, Stridona je ucrtana upravo na mjestu grada – Jajca.
To je dijelom motiviralo moj izbor upravo na Svetog Jerolima. Možemo o tome sada gubiti puno riječi, ali priča nam ovako stane u podsjetnik od nekoliko rečenica i jedan kipić, zaključuje Bavčević.
Brončana statuica Svetog Jerolima, sveca rođenog u Jajcu, izrađena je u trenutku dok nad Zadrom, upravo u slavljima kršćanskih svetaca, tutnje granate armije koja se, naravno, lažno samoproglašava zaštitnicom države u raspadu. Rođene svojevremeno u istom tom Jajcu.
 Naravno redaju se druge neizbježne asocijacije.
 – A bivalo je sve gore. Na kraju smo do Svetog Frane došli dotle da smo upravo k njemu odlazili po vodu, a fratri je iz cisterni davali narodu.