Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Uši najčešće lete u vrtiće i škole

Autor: Katarina Belić

01.10.2008. 22:00
Uši najčešće lete u vrtiće i škole

Foto: Vedran SITNICA



Ne trebaju se roditelji toga sramiti niti to skrivati, jer se zaista može svakome dogoditi da se zarazi i to posebno zimi kada se uši javljaju mnogo češće kada se djeca vraćaju u škole i vrtiće kaže dr. Medić
S hladnijim danima i s početkom rada škola i vrtića, kroz druženje i zajedničku igru, djeca predškolske i školske dobi postaju glavna meta ušiju. Iako mnogi vjeruju da se uši javljaju samo kao posljedica loše higijene, posebice vlasišta, to nije u potpunosti točno, jer iako loši higijenski uvjeti pogoduju pojavi ušiju, njih može dobiti bilo tko pa i onaj tko ima čisto vlasište jer one se i tu nastanjuju. Ušljivost se najbrže širi i najrasprostranjenija je tamo gdje je veći kolektiv, odnosno gdje su veće grupe i skupine djece, posebno u gradskim i prigradskim naseljima, stoga je najčešće registriraju u vrtićima i školama.
Zaraženi češalj
– Ne trebaju se roditelji toga sramiti niti to skrivati, jer se zaista može svakome dogoditi da se zarazi i to posebno zimi kada se uši javljaju mnogo češće. Naime, kako se djeca vraćaju u škole i vrtiće, tako provode mnogo više vremena zajedno i u manjim prostorijama stvarajući na taj način povoljne situacije u kojima uši “lako” prelaze s jednog djeteta na drugo, stoga se javlja i mogućnost da se cijeli kolektiv zarazi. Dakle, igra i druženje, odnosno izravan kontakt između djece je način na koji se najčešće zaraza prenosi, no može se prenijeti još i češljanjem zaraženim češljem, nošenjem zaražene odjeće, ukrasa za kosu, marama, kapa ili, pak, uporabom zaraženih plahti, deka, jastučnica i slično, upozorava epidemiolog Alan Medić.
Uši su ustvari sitni kukci koji žive na vlasištu čovjeka, spadaju u bezopasne nametnike i ne prenose nikakve bolesti. Odrasla ženka tijekom života, koji traje oko dva mjeseca, nese jajašca, gnjide, koje odlaže uz korijen kose. Glavni simptom pojave ušiju je jaki svrbež i tada zbog grebanja vlasišta djeca često stvaraju na koži sitne ranice i ogrebotine, koje se kasnije mogu inficirati. Ponekad može doći i do kožne upale kao posljedice svrbeža kao i do ispadanja kose na mjestima gdje je vlasište izrazitije zaraženo.
Liječenje šamponom
– Ono što je iznimno važno kada dođe do pojave ušiju je da se o tome odmah obavijesti škola ili vrtić, kao i roditelji ostale djece koja su bila u dodiru sa zaraženim djetetom, kako bi se mogle poduzeti preventivne mjere da ne bi došlo do daljnjeg širenja, kazao je Medić.
Već kroz dva do tri dana uši se mogu “izliječiti”, ukoliko taj problem roditelji shvate ozbiljno i poduzmu pravilne korake u njegovom rješavanju. Najčešće liječnik propiše za to odgovarajući šampon, no postoji i električni češalj koji funkcionira tako da se prilikom iščešljavanja skine svaka gnjida i uš. To se pokazalo kao vrlo brza i dobra metoda za istrjebljivanje ušiju, ali i gnjida koje je također važno ukloniti kako se ne bi nakon nekog vremena uši ponovno pojavile.
– Ako roditelji ne shvate pojavu ušiju ozbiljno pa vrlo brzo pošalju djecu natrag u školu ili vrtić, može se dogoditi da se postupak njihova iskorjenjivanja razvuče i na nekoliko mjeseci. Stoga savjetujem da se odmah nešto poduzme čim se primijeti kako se dijete stalno češka. U obitelji u kojoj su se pojavile uši potrebno je, nakon tretiranja glave svih ukućana, temeljito oprati svu posteljinu i odjeću kako bi se spriječilo da se one s tih mjesta ponovno nastane u vlasištu nekoga od ukućana, upozorava dr. Medić.