"WC" i "Sretna" nagrađeni na reviji hrvatskog filma

Slika korisnika admin
stanovi_nagrada
Vedran SITNICA
Slavlje mladih filmaša u OŠ Stanovi

Filmska družina OŠ "Stanovi" pod vodstvom nastavnica Slavice Kovač i Suzane Phillips na 46. reviji hrvatskog filmskog i videostvaralaštva djece, koja se održavala u Čakovcu od 25. do 28. rujna 2008. godine, osvojila je dvije prve nagrade.

Na 46. reviji prijavljene radove pregledao je Ocjenjivački sud, koji prvo odabire među njima one koji će biti uvršteni u službenu konkurenciju, a zatim i najboljih deset, koji ravnopravno nose titulu pobjednika. Istodobno djeluje i ocjenjivački sud djece, koji proglašava svojih deset najboljih radova. Na reviju su prijavljena 193 filma, a od toga su 93 bila u službenoj konkurenciji.

Osvajanjem prvih nagrada ravnateljica škole Jurka Šaban priredila je prigodni domjenak za članove filmske družine i njihove voditeljice.

- Tijekom četiri dana, koliko je trajala revija, imali smo priliku odgledati 93 filma, svaki u trajanju od 10 minuta u osam projekcijskih dvorana. Ovo je bila izvrsna prilika da se djeca druže i razmijene dosadašnja iskustva i znanje, kazala je voditeljica Slavica Kovač.

Prvu nagradu stručnog ocjenjivačkog suda, u sastavu Joško Marušić, Snježana Tribuson, Slaven Zečević, Maja Flego i Krešimir Mikić, dobila je kratka televizijska reportaža pod nazivom "WC".

- Svake godine snimimo filmove ili reportaže koje se bave problemima aktualnim ne samo u našoj školi već i u svim ostalim. Ove godine obradili smo problem učestalih i neopravdanih odlazaka učenika na WC. Učenici su postavili kameru u WC-u i snimali razgovore koje su vodili učenici tako da je snimanje bilo vrlo spontano, kazala je Kovač.

Prvu nagradu dječjeg ocjenjivačkog suda, koji je vodila dr. Mira Kermek-Sredanović, dobio je kratki dokumnetarni film "Sretna".

- Film prikazuje život slijepe djevojčice Dore, inače učenice 2. razreda naše škole. Ekipa učenika u sastavu Duje, Klara i Loreta snimali su Dorin život u školi i kod kuće, pojašnjava Kovač.

Izvrsni postignuti uspjesi rezultat su rada i upornosti mladih filmaša, ali i tehnike koja im stoji na raspolaganju. No s vremenom došlo je do kvara na kameri i na mikrofonu.

- Imali smo kameru kupljenu sredstvima koje je osigurala škola i donacijom Splitske banke. No, zbog kvara morat ćemo nabaviti novu, a dotad tražimo sponzore, rekla je Kovač.

Inače, ovo nisu prve nagrade koje su učenici OŠ Stanovi osvojili. Prošle godine osvojili su prvo mjesto na 45. reviji hrvatskog filma i videostvaralaštva u Čakovcu za reportažu "Tooo, proša sam!".

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno