Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Anglizmi u ruskoj i hrvatskoj ekonomskoj terminologiji

Autor:

01.10.2009. 22:00
Anglizmi u ruskoj i hrvatskoj ekonomskoj terminologiji

Foto: Ivan JAMIČIĆ



U Velikoj dvorani Odjela za povijest Sveučilišta u Zadru, u zgradi bivšeg Doma hrvatske mladeži, jučer je održana javna obrana doktorskog rada mr. sc. Ive Fabijanića. Rad pod naslovom “Anglizmi u ruskoj i hrvatskoj ekonomskoj terminologiji” Fabijanić je branio pred Stručnim povjerenstvom u sastavu: prof. dr. sc. Danica Škara, prof. dr. sc. Željka Fink Arsovski i dr. sc. Vesna Muhvić Dimanovski, viša znan. suradnica.
Ivo Fabijanić asistent je na Odsjeku za ruski jezik i književnost Odjela za kroatistiku i slavistiku. Osnovnu školu pohađao je u Pagu, a srednju školu u Pagu i Zadru. Diplomirao je 1997. godine obranivši rad Cloze test in foreign language learning pod mentorstvom prof. dr. sc. Sanje Čurković-Kalebić, a magistarski rad obranio je 2003. godine pred povjerenstvom u sastavu: akademkinja Antica Menac, prof. dr. sc. Danica Škara i prof. dr. sc. Željka Fink- Arsovski.
Početkom 2007. godine prihvaćen je sinopsis moje doktorske disertacije pod naslovom Anglizmi u ruskoj i hrvatskoj ekonomskoj terminologiji, pod mentorstvom prof. dr. sc. Željke Fink-Arsovski.
Članovi Povjerenstva složili su se u svojim ocjenama Vijeću poslijediplomskih studija Sveučilišta u Zadru kako je riječ o disertaciji izrađenoj na visokoj razini. Dr. Škara istaknula je kako rad obilato udovoljava svim kriterijima kojis e postavljaju pred jednu doktorsku disertaciju. Istaknula je Fabijanićevu sposobnost samostalnog rada.
Dr. Fink Arsovski naglasila je u svojoj ocjeni kako je u Hrvatskoj napisano dosta radova iz kontaktne lingvistike, ali ne i na ovu temu. Istraživanja su, po njenim riječima, provedena dosta stručno i temeljito, a doktorat je došao do novih spoznaja na svim razinama.
Dr. sc. Vesna Muhvić Dimanovsk istaknula je Fabijanićev doprinos daljnjem razvoju kontaktne lingvistike u Hrvatskoj.