Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Balenović: Neki su smijenjeni, a ravnatelj Ivković neometano radi

Autor: Z L

01.10.2009. 22:00
Balenović: Neki su smijenjeni, a ravnatelj Ivković neometano radi

Foto: Vedran SITNICA



Inspektori su smijenjeni, “zviždači” prognani, a ravnateljima se ništa nije dogodilo, kaže Balenović
Udruga za borbu protiv kriminala i korupcije, zaštitu ljudskih, radnih i drugih prava građana “Zviždač”, čija je predsjednica Vesna Balenović, ohrabrena je nedavnom smjenom ravnatelja Pučkog otvorenog učilišta Zagreb Zorana Vlašića zbog sumnje u nezakonitost u radu. Činilo se da je ta odluka na tragu izjava premijerke Jadranke Kosor, da uvodi nultu stopu tolerancije na korupciju i kriminal, međutim, ističe Balenović, radi se o nedosljednom i selektivnom pristupu, a ne uvođenju nulte stope tolerancije na ukupni kriminal i korupciju.
Naime, udruga “Zviždač” već duže vrijeme poziva ministra znanosti, obrazovanja i športa dr.sc. Radovana Fuchsa, da reagira na kriminal i korupciju u svom resoru. Na taj kriminal upozorili su “zviždači” već ranije, a potvrdila ga je i prosvjetna inspekcija i policija.
Radi se o slučaju Pučkog otvorenog učilišta u Splitu, u kojem je nakon dojave “zviždačice” Nade Stanović, prosvjetna inspekcija potvrdila falsificiranje i nepravilnosti kod 600 diploma i spaljivanje službene dokumentacije u cilju skrivanja dokaza. “Nakon gotovo godinu dana, otkad je nadzorom prosvjetne inspekcije navedeni kriminal potvrđen, ravnatelj učilišta Jozo Katić i njegova zamjenica Marina Pelcl Brekalo, nisu snosili nikakve sankcije niti su udaljeni sa svojih radnih mjesta. Zbog nepravovremenog reagiranja na nezakonitosti u Učilištu i propusta u radu, smijenjen je ravnatelj prosvjetnog inspektorata u Splitu Ante Radovčić”, ističe Balenović.
Drugi slučaj na koji je upozoravala udruga “Zviždač” vezan je uz Srednju školu u Dugoj Resi, a treći se zbio u Srednjoškolskom đačkom domu u Zadru.
– Zbog zloporabe službenih dužnosti i kršenja zakona o javnoj nabavi, policija je u kolovozu ove godine, nakon dojave “zviždača” protiv ravnatelja Mile Ivkovića pokrenula kazneni postupak. Nažalost, ravnatelj je dodijelio izvanredan otkaz “zviždaču” Borisu Franiću, a sam i dalje neometano radi na svojem radnom mjestu.
Zanimljivo je da su nakon izbijanja afera u obrazovnim ustanovama smjenjivani inspektori koji su propustili u prethodnim inspekcijskim nadzorima utvrditi navedene nepravilnosti, “zviždači” su sudski proganjani i udaljeni izvanrednim otkazima, samo se ravnateljima koji su počinili kriminal nije ništa dogodilo, ističe Balenović.
– Tko iz Vlade i Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa štiti kriminalce u ravnateljskim foteljama, doista ne znamo? Primjećujemo jedino da je obračun s takvim pojavama selektivan i da neki ostaju netaknuti. Tko su moćni zaštitnici iz vrha vlasti koji štite optužene ravnatelje?, pita se predsjednica “Zviždača” Vesna Balenović.